Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Посланието на Радев - не правете коалиция. Слави - мълчанието на незнаещия Росен Йорданов. Кадър: скриншот от Би Ти Ви

По-малките антисистемни партии се държаха като в глутница, каза психологът

Какво ни казаха с думите и жестовете си политиците в първия ден от новото Народно събрание? Анализ по темата направи психологът Росен Йорданов по Би Ти Ви.

"Всичко се описва от сардоничния смях на Мика Зайкова. Не малко бяха ситуациите в първия ден на парламента, в който депутатите избухваха в смях при най-малкия лапсус или объркване". Според Йорданов това се дължи на факта, че в пленарната зала е царяла превъзбудена атмосфера.

Доколкото за г-жа Митева – аз й пожелавам успех. При нея имаме много добри данни – тя е човек, който практикува, занимава се отдавна, започнала е от ниските етажи в администрацията на НС, включително и преподавател. Предполага се, че г-жа Митева, в момента в който й бъде възложена работата, тя да започне веднага и добре да се справя със задълженията си. За съжаление първите два дни това не го наблюдаваме. На втория ден имаше доста сериозни проблеми с овладяване на напрежението в залата“, коментира Йорданов.

Мълчанието на Слави Трифонов според него е знак за объркване и дезориентация, отколкото на умело планирана стратегия. "Това мълчание е по-скоро мълчанието на незнаещия, защото отговорностите и очакванията към него и хората, които той обедини, са твърде високи. И не може, когато тези очаквания са налице и ти си публична фигура от друго качество, да останеш мълчалив“, посочи Йорданов.

Кои са държавите, в които шоумени стават политици - много рядко в старите утвърдени демокрации се случват подобни неща, каза психологът.

По думите на Йорданов от трибуната тонът на президента Румен Радев бил на заклинател, „нещо средно между Саруман от „Властелинът на пръстените“ и Брандо в класическия „Кръстникът“.
Самото послание на президента пък, според Йорданов, било ясно: „През цялото време условията, които той поставяше, водеха до логичния извод, че те не трябва да създават или не могат да създадат коалиция. Цялостното послание бе: Не правете коалиция!"

По отношение на изявите на Мая Манолова, Николай Хаджигенов Йорданов каза: "Не мога да подмина изключително булевардния стил на хора, които имат претенция че ще променят системи, модели. Трябваше да демонстрират друг стил на култура на поведение и възпитание. Тяхното поведение приличаше на - знаете как се държи глутница. В глутница обикновено най-малките са най-яростни в отблъскване на неприятеля."