Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Насилието с огнестрелни оръжия е национален позор Джо Байдън СНИМКА: РОЙТЕРС

Насилието с използване на огнестрелни оръжия наранява душата на американската нация, каза Джо Байдън в изявление, като нареди знамената на федералните обществени сгради да бъдат свалени наполовина, предаде Асошиейтед прес.

"Твърде много американци умират от насилие всеки ден", заяви с тъга президентът демократ след нападението, при което загинаха 8 души.

Стрелбата в град Индианаполис, известен с автомобилните си състезания, последва поредица от подобни трагедии през последните седмици, които периодично съживяват дебата за засилване на контрола над огнестрелните оръжия, отбелязва АФП.

В началото на април Байдън определи насилието с използване на огнестрелни оръжия като "епидемия" и "международен позор" и обяви мерки за контрол върху огнестрелните оръжия в САЩ. Те обаче са ограничени поради трудността да бъде убеден Конгреса да приеме по-смели решения, имайки предвид малкото мнозинство на Демократическата партия. Мнозина американци държат на правото да притежават оръжията си и дори купуваха повече след началото на пандемията, предаде БТА. 

Полицията в американския град Индианаполис идентифицира извършителя на нападението срещу обект на куриерската компания "ФедЕкс" като млад мъж, на възраст между 20 и 30 години, предаде Асошиейтед прес. Началникът на полицията Рандал Тейлър подчерта, че много от служителите в обекта, където беше извършено снощното нападение, са от сикхската общност.

Тейлър направи това изявление в хотел, където членове на семействата очакват новини за близките си. Той добави, че ще остане с тях, докато получат повече информация.

Президентът на САЩ Джо Байдън реши да отложи проекта си за значително увеличаване на броя на приеманите в САЩ бежанци и да запази исторически ниския таван от 15 000 души, предаде Франс прес, като цитира съветника по националната сигурност Джейк Съливан.

Решението му предизвика негативни реакции от активисти за правата на бежанците и дори от съюзници на Байдън, отбелязва Асошиейтед прес.

По-рано Байдън беше заявил, че иска да приеме тази фискална година до 60 000 души, но в крайна сметка ще запази строгите ограничения, въведени от неговия предшественик Доналд Тръмп поради необходимостта за промяна на програмата за приемане на бежанци, според Съливан. Програмата засяга само бежанци, избрани за настаняване в САЩ от американските агенции за разузнаване и сигурност в лагерите на ООН по света, особено сред най-уязвимите като възрастни, вдовици и инвалиди.

От началото на данъчната година в САЩ са били приети само 2000 бежанци.

"Ще използваме 15-те хиляди места, предвидени от новия регламент и ще работим с Конгреса за увеличаване на броя на приетите и връщане към цифрите, с които се ангажирахме", уточни той.

През февруари президентът демократ обяви намерението си да увеличи броя на приеманите в САЩ бежанци до 125 000 през следващата фискална година.

"Решени сме да продължим да увеличаваме броя на бежанците", които получават убежище в САЩ, увери говорителката на Белия дом Джен Псаки.