Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

ИНТЕРВЮ НА МИТЬО МАРИНОВ ЗА "24 ЧАСА"

Още акценти от интервюто с Росен Плевнелиев, президент на България (2012 - 2017):

С влизането в парламента “Има такъв народ”  загърби  интереса на избиратели и се отказа от мажоритарни избори - това е брутално

Даниел Митов се бори за западните ценности - върховенство на закона, човешки права и свободи

Подкрепям електронното гласуване, но по света го отмениха след атаките на Русия в САЩ и Франция

Съдбата на България ще се реши на президентските избори

Правителство ще бъде съставено. Популистите нямат интерес да се тръгне веднага към предсрочни избори. Интересът им е да добутат до президентските избори, там да организират избори 2 в 1 и да използват президента популист като ракета носител, за да ги издърпа до един по-добър резултат

- Г-н Плевнелиев, ясно е вече предложението на ГЕРБ за премиер - Даниел Митов. Вие първи го правите външен министър в служебното правителство на Георги Близнашки. Какви са силните и какви - слабите черти на Митов?

- Има 2 вида политици. Тези, които подкрепят институции и ценности, и тези, които подкрепят интереси. Категорично Даниел Митов е от първата категория. Той има много силна ценностна система и е изключително посветен на европейското и демократично развитие на България. Това е човек, който се бори за западните ценности - върховенство на закона, човешки права и свободи.

Като външен министър беше много добре приет навън. Имаше какво да каже и кой да го чуе. Отваряше врати за България. Той е изключително работоспособен, честен и почтен млад човек.Това са силните му страни. За слаби страни хората ще посочат неговото минало. Навярно ще кажат: “Ама той е бил в една партия, после в друга, а накрая в трета.” Предполагам, че движещата сила за всичко това е неговата принципна позиция и очевидното несъгласие с ръководството на ДСБ по времето на Иван Костов и ген. Атанасов, както и ДБГ на г-жа Меглена Кунева.

- Какво демонстрира Борисов с напускането на поста депутат и отказа да оглави отново правителство на ГЕРБ?

- Не за първи път Борисов извършва подобно действие. През 2013 г. беше точно така. Тогава и сега показва, че чува хората и че властта не му е самоцел.

Властта се взема, тя се и дава, а той е истинското доказателство за това, и то по този демократичен начин.

- Парламентът заработи. Вие присъствахте на откриването му. Що за парламент е 45-ото НС?

- Три неща ми направиха впечатление от ден първи на новото НС.

Първото е, че председателят на парламента бе избран с огромно мнозинство от 163 гласа. Оттук нататък партиите, които подкрепиха Ива Митева, показаха, че постигат огромно анти ГЕРБ мнозинство. Сега нека си поемат отговорността и да управляват. Няма как да работят срещу ГЕРБ денонощно. Сега те са на ход. Работят като добре смазана машина. Нека излъчат и работещо правителство.

Второто е, че втората политическа сила “Има такъв народ” се отказа от най-важното си предизборно обещание. Практически измами над 2 млн. избиратели, които подписаха инициирания от тях референдум именно с искането да се промени избирателната система така, че да има мажоритарни избори в два тура.

В ден първи от НС, буквално от момента, в който влязоха в парламента, загърбиха интереса на собствените си избиратели и се отказаха от мажоритарни избори. Това е много брутално действие, което само показва моето опасение, че популистите едно говорят, а друго вършат.

Чухме сценариста на Слави Трифонов да казва, че това НС едва ли ще изкара пълен мандат. Това не е честно към българския избирател, който не иска избори отново. Избирателите искат политиците да вземат своите отговорни решения. В последните 30 г. от демократичния преход независимо от партиите политиците винаги са подхождали отговорно. Никой не си е позволявал от първия ден да каже: “Парламентът няма да изкара дълго и дайте да приемем 4-5 неща, дето ни изнасят на нас. И след това да ходим на избори, които ни изнасят на нас.” Народът ще накаже всички, които тръгват към извънредни избори заради партийни интереси и криворазбрани сметки.

Управлението на държавата е комплексно упражнение на държавници не по 1-2 избрани теми, а всички възможни проблеми на народа.

Третото, което се случи в първия ден на парламента - видяхме поредното нарушение на духа на конституцията от президента Румен Радев. Той каза, че е готов със служебен кабинет. Никога досега не е имало в което и да е НС президент, който в ден първи на тържественото откриване да излезе и да каже: “Аз съм готов със служебно правителство.”

Тези негови думи противоречат на духа на конституцията, който повелява точно обратното - да се обединят всички усилия за създаване на правителство, след като народът е казал тежката си дума. И антисистемните партии мълчат срещу това грубо погазване на конституцията.

- След като всички са готови за предсрочни избори, ще излъчи ли новият парламент правителство?

- Да. Ще бъде съставено правителство. Популистите нямат никакъв интерес да се тръгне веднага към нови, предсрочни избори. Интересът им е да добутат до президентските избори, там да организират избори 2 в 1 и да използват президента популист като ракета носител, за да ги издърпа до по-добър резултат. Съдбата на България ще се реши на президентските избори.

Но популизмът е болест, която ще трябва да преболедуваме, и колкото по-рано дойдат популистите на власт, толкова по-бързо ще си тръгнат. Искрено се надявам те да не се бетонират във властта следващите 4 г., защото опитът на всички демократични държави показва, че популистите рушат, а не надграждат правилата. Не се ползват и с доверието на инвеститорите и пазарите, затова не получават инвестиции.

- Кой ще направи правителство?

- Подозирам, че трите антисистемни партии ще направят правителство с мандата на “Има такъв народ”. То ще бъде подкрепено от БСП и ДПС. Такива са заявките им. Гласуването на ДПС в синхрон с БСП и другите партии, оставяйки ГЕРБ в тотална изолация, развенча всички тези на антисистемните, че ГЕРБ и ДПС действат заедно.

- Още от първия ден в деловодството на НС заваляха законопроекти. С какво първо трябва да се заеме новият парламент?

- Всички дадоха заявки за законови промени, като че ли преобладаваха тези в Изборния кодекс.

Дано да се улесни начинът, по който българите в чужбина да гласуват, и нашата демокрация да работи още по-ефективно. Като държавен глава винаги съм бил за електронно дистанционно гласуване. Гордея се да бъда първият президент на България, който се възползва от конституционното си право да стартира референдум, който беше по темата електронно дистанционно гласуване.

Приемам и идеята за гласуване по пощата. Осем години съм живял в Германия. Там спокойно се гласува по пощата. Видяхме как се случи и в САЩ. В демократичните държави такова гласуване би следвало да е нормална практика.

Има заявки и за по-сериозно навлизане на машинния вот. Приемам. Приятно изненадан съм, че 1/3 от избирателите на тези избори практически гласуваха с машини. Нека дадем път на новите технологии, но каквото и да се променя, трябва първо да се пита ЦИК. Не бива да се налага сила и да се прокара неработещо решение, което да поставя под въпрос следващите избори.

Поддръжник съм на гласуването по интернет, но със съжаление казвам, че почти всички демократични държави по света го отмениха и отложиха след бруталните атаки особено от Русия. Примерите са в САЩ, Франция и др. Затова приемам, че гласуването онлайн все още е свързано с много технологични рискове.

- “Демократична България” води голяма борба, включително и в съда, за видеонаблюдение - с телефони да се заснема броенето на бюлетините. Какво мислите за това предложение?

- Аз съм за пълната прозрачност, но не и за хаоса и анархията. Нагледахме се на лъжи и измами в интернет. Всеки един от нас, независимо на каква позиция е, е потресен от факта колко много лъжи и манипулации се тиражират ежедневно в интернет.

Ще бъде много трудно да се отсее семето от плявата. От една страна, добре, някакви хора ще заснемат с телефоните си, но сме против манипулацията. Когато всеки има достъп до интернет и програми, всеки може да манипулира. Аз съм за това да се надградят правилата, но не бива да се създават предпоставки за оспорване на вота. Иначе ще ни очакват безброй скандали.

- Почти всички партии са записали в предизборния си план идеята за индивидуална конституционна жалба. Какво е мнението ви за такава законова промяна?

- Конституционният съд е най-висшата институция в правовата държава. Той брани най-висшия закон. Той е по-високо и от президента, министър-председателя и от когото се сетите. Той е гарант за спазването на правилата от всички.

Представете си, когато милиони българи започнат да заливат Конституционния съд със собствените си проблеми. Това не е добре. В много държави индивидуална конституционна жалба няма.

В Германия, където съм живял, не само че няма, но и КС е като бог. Има изключителната репутация да бъде символ на справедливостта и законността.

- Тема, за която много ще се говори поне до края на месеца, е планът за възстановяване. Ще пропуснем ли крайния срок 30 април за представянето му пред ЕК и ще бъде ли ощетена България от очакваните 10 млрд. евро?

- Ако бях на мястото на вицепремиера Томислав Дончев, бих го вкарал този план за решение в Министерския съвет и бих го предоставил на ЕК. Този план е надпартиен. Той дава възможност България да се изстреля на едно много по-високо икономическо ниво.

Това е един златен дъжд. Толкова пари не сме и сънували. Това е еднократен акт на солидарност на ЕС, където държавите нетни - платци, се съгласиха да се създаде инструмент, а с него ще се инициира общ европейски дълг на пазарите.

Парите, които идват за България, са феноменални. Огромни по размер и ако ние не ги усвоим, те ще отидат за други. И тук голямата грешка и големият отсъстващ е президентът Радев. През 2012 г. аз като държавен глава направих Консултативен съвет по национална сигурност в България 2020. Тогава постигнахме пълен консенсус. Всички партии приеха националния план за развитие до 2020 г.

Първото ми служебно правителство беше много силно легитимно след проведения съвет да защити този план. В резултат на това получихме огромна сума в програмния период 2014-2020 г. и я усвоихме над 99,6%. Причината да я усвоим е, че седем правителства от 2012 г. насам работят по тази програма. А сега президентът просто абдикира и от тази си функция. И в това НС имаме заявка от популистките партии и популиста президент Радев за конфронтация. Изгориха се всички мостове.

Визитка:

Роден е на 14 май 1964 г. в Гоце Делчев

Завършил е Техническия университет - София

От 2007 г. е член на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България

 От 2008 г. е член на борда на директорите на Американската търговска камара. Шеф на “Линднер - България”, създател на Бизнеспарка

 През 2009 г. става министър на регионалното развитие в кабинета “Борисов 1”

 На 30 октомври 2011 г. е избран за президент на Република България. След края на мандата си не пожела втори