Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изваждат прокуратурата от съдебната власт, закриват спецсъда и спецпрокуратурата, спират клиничните пътеки

Мажоритарни избори, ваучери за лекарства, храна и ток за възрастните с ниски доходи, данъчни облекчения за деца, регистри за педофили и насилници

Програмата на Слави Трифонов е микс от революционни промени в съществуващите регламенти като изваждане на прокуратурата от съдебната власт, мажоритарни избори и класически постулати от рода на създаване на нови работни места, които всички обещават. Първите стъпки на "Има такъв народ" (ИТН), чийто мандат изглежда с най-големи шансове за правителство, ще са насочени към

ревизия на досегашното управление

Но има и други идеи. Най-драстични са предложенията в сферата на правосъдието. Освен известните вече мажоритарни избори за депутати в два тура и електронно гласуване ИТН излиза и с промени в начина на вот за евродепутати и общински съветници. Тяхната идея е да се въведе т.нар. единичен прехвърляем вот.

Това означава кандидатите от всички политически сили да са подредени в една листа на случаен принцип, а не по партии. Така хората ще избират конкретните личности, а не цели групи на формациите. ИТН се зарича да промени и ограниченията за референдуми – изискването за определен процент гласували, което спъна шоуто в неговото допитване.

Експертите на Слави са написали и друго в програмата - промяна едва ли не на цялостната концепция за властта на магистратите. Обещават

да премахнат квотата на парламента и прокуратурата във Висшия съдебен съвет,

да закрият спецсъда и спецпрокуратурата, да въведат пряк избор на главен прокурор и да изведат прокуратурата от състава на съдебната власт. За последното

е необходима подкрепата на квалифицирано мнозинство,

тъй като е заложено в конституцията, а хората на Слави не разполагат с такова на този етап. Предлагат още омбудсманът да се избира пряко от гражданите подобно на президента.

За всичко това ще им е необходимо доста време и разбирателство с евентуалните коалиционни партньори и подкрепящите ги групи. Не е ясно как ще реагират те на подобни идеи и как ще бъдат конкретизирани в закони. Наблюдатели твърдят, че част от намеренията на ИТН няма да могат да бъдат реализирани заради липсата на достатъчна подкрепа.

Въпреки това към някои ключови сектори мат сериозни намерения - като например МВР. "Ръководният състав е партийно обвързан или има общо минало с криминалния свят. Това го кара да има неясни и съмнителни приоритети и да взема решения не в полза на, а срещу гражданската сигурност", пише в програмата на ИТН. Във връзка с това предвижда преглед на силите в сектора, реподбор и оптимизиране на ресурсите.

А как ще реагират

при пандемии като

тази от COVID-19?

Нагласата на ИТН за здравеопазването е за сериозни промени. И то не само във връзка с кризата, предизвикана от пандемията. Искат да спрат всички нерегламентирани плащания и спешни мерки за контрол над НЗОК. В програмата им е заложена целта "подобряване на морала, квалификацията и намаляване на бюрокрацията в доболничната помощ".

Смята да има ваксинация срещу човешкия папилома вирус, хеликоптери за спешна помощ. Хората на Слави предлагат лечебните заведения да престанат да са търговски дружества, както и да премахнат клиничните пътеки. Вместо тях ще има диагностично свързани групи за медицинска дейност.

Ваучери за лекарства, храна и ток в размер до 70% от минималната работна заплата предвиждат експертите на ИТН в социалната сфера. Обещават, че ако управляват, от 2022 г. трайно ще увеличат данъчното облекчение за дете и

специални облекчения за родители на деца с увреждания.

ИТН ще дадат потребителска помощ в размер на 24 минимални заплати за новородени и отглеждани в България деца, разсрочена до 7 години.

Нещо повече – имат идея да създадат регистри на насилници и педофили. Дали това ще се обвърже по някакъв начин с училищата, засега не е ясно. Но втората политическа сила има намерение да промени принципа "парите следват ученика" и да прекрати за елитни да се смятат учебните заведения, които имат добър бюджет.

Искат да въведат правило до 2 мандата на директорите.

Предлагат и децата, които не са усвоили добре родния език, да повтарят 4-ти клас, но за другите четвъртокласници да отпадне матурата. Искат да увеличат часовете по спорт, както и да ремонтират и модернизират спортните съоръжения.

Извън училището в сферата на МОН ИТН са обмислили и план за стимулиране на българската наука чрез актуализация на заплатите в БАН.

Във финансите възнамеряват

приоритет да са мерките, свързани с кризата.

Искат да въведат необлагаем минимум, като иначе се запази ставката от 10% данък общ доход, да отменят лихвите по депозитите, да повишат прага за регистрация по ЗДДС, да създадат механизми за прекратяване на корупцията.

В същото време обещават да намалят бюрокрацията в държавната администрация, да дигитализират публичните услуги, да покажат прозрачност на управлението, като ще разчитат на обществената бдителност, за да намалят корупцията. Твърдят, че ще осигурят повече контрол от страна на гражданите.

В унисон с данните, че най-много българи в чужбина са подкрепили кандидатите на Слави, партията му е заложила в програмата си идеята да доведе висококвалифицирани кадри от чужбина. Но не става ясно дали това ще са наши сънародници, или чужденци. Иначе в икономиката не предлагат нищо невиждано и нечувано – традиционната програма за икономически растеж и структурни реформи за адекватно управление на източниците на финансиране.

В областта на енергетиката ИТН ще държи на ролята на ядрената енергетика като водеща в националния енергиен микс, въпреки че сред новоизбраните депутати има такива, които имат фотоволтаични централи. Същевременно ще стимулират превръщането на индивидуалните потребители в производители на зелена енергия. Надяват се постепенно

да заместят (до 2030 г.) въглищните ТЕЦ-ове с високоефективни паро-газови блокове,

да изградят нови мощности на ВЕИ на освободените и рекултивирани минни табани и да има комбинирано производство на водород.

Програмата за околната среда не е толкова подробна. Там става ясно, че ИТН иска да привлече студенти и да предложи

финансови стимули на младите специалисти

в тази област. И другото е, че имат намерение да създадат система, която да пуска сигнали и наблюдения, както и да получава данни.

Обещават обаче, че ще променят принципа на получаваните субсидии в земеделието, за да се засаждат повече плодове и зеленчуци. Написали са, че ще насърчават кооперирането, но не са уточнили в каква насока. Предвиждат и пълна инвентаризация на горите.

Що се отнася до регионалното развитие, имат намерение да увеличат гаранционните срокове за експлоатация на инфраструктурата, да дават стимули при въвеждане на нови технологии за дигитализация, качество на строителството и енергийна ефективност. Заканват се да анализират всички публично-частни партньорства и концесии, както и как са били управлявани държавните предприятия в сектора.

В транспорта предвиждат структура, която да координира всички видове пътно строителство. Другото, което предлагат, е превръщането на пристанищата във Варна и Бургас в транспортни хъбове, част от коридора "Ориент-Източно Средиземноморие и Рейн-Дунав". Искат да изградят инфраструктурата за логистичен комплекс на пристанищен терминал "Варна-Запад". А на летището да разположат общ комуникационен център с връзки между метрото, влаковете, автобусния транспорт и държавната пътна инфраструктура.

В програмата ИТН е помислено и за културата. Едни от първите пет стъпки са свързани с увеличаване на бюджета на сферата, създаване на комисия за свободата на словото, правата на човека и медийната политика в Народното събрание. Освен това смятат да напишат нов Закон за авторското право, Закон за меценатството и Закон за даренията. Какво точно ще съдържат, не е уточнено.

Затова пък са конкретизирали, че възнамеряват да провеждат

специализирани рекламни кампании за всички видове туризъм у нас

– морски, планински, балнео, уелнес и спа, конгресен и културен. Надяват се да развиват Дунавския край като част от цялостна стратегия съвместно с Унгария, Румъния, Сърбия, Словакия и Австрия.

Всичко това са намерения за самостоятелно управление, какво ще се случи на практика, ако имат коалиционни партньори и подкрепящи партии, е трудно да се предвиди. Вероятно ще има преговори между тях, за да се постигнат взаимноизгодни политики.