Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След 20 г. той е оправдан напълно, но умира

На 4 февруари 1982 г. по време на профсъюзна конференция във Флоренция е арестуван Луиджи Скричоло. Той отговаря за външните връзки на свързания със социалистите синдикат UIL. Обвиненията към него са за принадлежност към крайнолявата терористична групировка "Червените бригади" и за шпионаж в полза на България. Съдебната одисея на Скричоло продължава 7171 дни, или толкова, колкото са необходими, за да бъде оправдан напълно от всички обвинения.

Две години обаче прекарва в затвора,

и още половин година - под домашен арест.

Кой е роденият през 1948 г. до Перуджа Луиджи Скричоло? Той е на 33 г., когато е на синдикалната конференция във Флоренция в подкрепа на полските си колеги от профсъюза "Солидарност". Година по-рано именно Скричоло кани в Рим лидера им Лех Валенса. На 4 февруари 1982 г., по време на въпросния форум, Скричоло е арестуван заедно с жена си Паола. Обвиненията срещу Луиджи са освен за принадлежност към "Червените бригади", и за външно участие в отвличането от тях на американския генерал Джеймс Лий Дозиер през декември 1981 г. във Верона, а също и за подпомагане на атентати срещу националната сигурност. Когато Скричоло е отведен в полицейския участък във Флоренция, вижда за последен път в една от стаите съпругата си Паола. Двамата се срещат отново години по-късно в съда заради поискания от Паола развод. За 900 дни зад решетките Скричоло на практика губи всичко - съпругата си, уважението на близките си, работата си, и то без да знае в какво точно го обвиняват. По време на задържането си той опитва да се самоубие, започва и гладна стачка, ставайки от 90 на 45 кг.

Когато след близо 240 месеца го оправдават напълно, той казва в едно интервю "След 20 г. това не е правосъдие". Дни след това той умира, след като му прилошава. За неправомерното му задържане в затвора и заради 20-годишното очакване на развръзката на съдебната си одисея той е обезщетен с едва 21 000 евро.

Ето какво свидетелства през септември 2005 г. за случая "Скричоло" и България пред Комисията "Митрохин" в италианския парламент покойният магистрат Фердинандо Импозимато, който се е занимавал с разследването около

отвличането

на бившия християн-

демократически лидер

Алдо Моро от "Червените бригади".

"По време на разпитите на членовете на "Червените бригади" Антонио Саваста и Емилия Либера стана ясно, че част от "Бригадите" са поддържали контакти с представители на българското посолство в Рим посредством Луиджи Скричоло". Импозимато говори и за свидетелства пред магистратите на Лорис Скричоло, братовчед на Луиджи. Според тях Луиджи снабдявал българите с различни информации за Италия, включително и секретни в периода "между края на 1981 и началото на 1982 г. Луиджи Скричоло се срещал с "някои българи".

"В един момент прокурорът постанови арестуването на Луиджи Скричоло, и така започна разследването срещу него, което е напълно разделено от това за атентата срещу папата", казва Импозимато.

Според него през първите месеци на 1982 г. Луиджи Скричоло започнал нещо като сътрудничество с магистратите, защото им доверил кои били контактите му с българското посолство в Рим, "но също и тези с американското посолство през периода, когато се говореше за "Солидарност" и за възможността да им се помогне". Според Импозимато по време на разследването са събрани десетки документи, подсказващи за връзките на Луиджи Скричоло с българското посолство, и най-вече с търговския аташе Иван, по-късно идентифициран като Иван Томов Дончев. Луиджи Скричоло разказал и за пътуванията си в България през 1978 и 1980 г. Той признал, че получавал месечни суми от въпросния Иван, когото снабдявал с определени информации. "В един момент Луиджи Скричоло заговори и за историята с Лех Валенса". Полякът трябвало да се срещне с папата в Рим през януари 1981 г., а после и с италианските синдикати.

"Във връзка с това Скричоло е бил обект на натиск от въпросния Иван, който го разпитвал настоятелно за маршрутите на Валенса по време на престоя му за седмица в Рим". Според Импозимато, в един момент Скричоло си дал сметка, "че се готви нещо опасно за Валенса в Рим, и решил да прекрати сътрудничеството си с въпросния Иван". Импозимато допълва, че по-късно разбрали, че за същия този Иван Томов Дончев говорел и Али Агджа пред съдията Иларио Мартела. След като се запознал със съдебните документи по разпитите на Агджа, Импозимато прочел, че "Агджа бил натоварен от някой си Томов да

организира атентат срещу Валенса

по време на престоя му в Рим". Агджа казал, че въпросният Томов, на когото навремето не знаел името, влязъл в контакт с него още през 1980 г., преди визитата на Валенса в Рим. Агджа даже следил Валенса из Рим, но в един момент се разбрало, че атентатът няма да стане, "защото италианците вече не сътрудничели".

Според Импозимато Агджа и Скричоло не се познавали помежду си, но говорели в разпитите си при различни магистрати за една и съща личност, по повод на едно и също събитие - атентат срещу Валенса.

В крайна сметка след 20-годишна съдебна одисея Луиджи Скричоло беше оправдан по всички обвинения.