Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За седемте десетилетия семеен живот принц Филип е придружавал кралица Елизабет II във всичките й държавни посещения, както и в голяма част от нейните публични ангажименти в Обединеното кралство. Той беше

най-дълго служилият съпруг

на управляващ монарх,

но и най-старият потомък на кралица Виктория. Принц Филип е роден през 1921 г. на остров Корфу в Гърция. Неговите родители са принц Андрей и принцеса Алис Батенберг. Баща му е четвърти син на гръцкия крал Георгиос I, който е роден като датски принц, и руската херцогиня Олга Константинова. Ненапразно през юли 1993 г. принц Филип е дал кръв за ДНК експертиза, която потвърждава самоличността на намерените останки на членове на руското императорско семейство, разстреляно от болшевиките през 1918 г. Причината е, че императрица Александра Фьодоровна, съпруга на последния руски император Николай II, също е била внучка на кралица Виктория.

Но за нас, българите, далеч по-интересен е фактът, че принцът е и

един от най-близките потомци на княз Александър Батенберг Фамилията на нашия княз се свързва с английското кралско семейство по две линии чрез двамата му братя. Най-големият от тримата, принц Лудвиг Александър фон Батенберг, по-известен като Луис Александър Маунтбатън, през 1883 г. се жени за братовчедка си, принцеса Виктория Хесенска - внучка на кралица Виктория.

А принцеса Алис Батенберг, едно от четирите им деца, се омъжва за принц Андрей Гръцки и Датски. Любопитното е, че по този начин съпругът на кралица Елизабет ІІ - Единбургският херцог Филип, се явява техен правнук. По този начин и забележката, отправена към Живков, че дворецът в Евксиноград е негова фамилна собственост, е била съвсем справедлива. Причината е, че първият ни княз след Освобождението е закупил апетитния имот за своя резиденция, като първоначално я кръщава на галеното си име - Сандрово. Синът и дъщерята на самия Александър не оставят потомство, както е известно, принц Филип като внук на брата на на нашия княз - Лудвиг се явява и най-близкият му пряк наследник.