Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър и видео Фейсбук/ГЕРБ
Кадър и видео Фейсбук/ГЕРБ

Ще предложим правителство, въпреки малките шансове, обявиха от ГЕРБ на своя пресконференция, на която бе представен анализът на партията на изборните резултати.

"Брифингът трябваше да се води от г-н Борисов, но той е в серия от разговори с наши международни партньори. Започваме с благодарност към българските граждани, които гласуваха", каза в началото вицепремиерът Томислав Дончев. И заяви, че демокрацията е жива, а хората имат политическо представителство.

"Благодаря на хората, които за сетен път ни дадоха подкрепа. За нас това е дълг и отговорност. Благодарим и на изборната администрация, която работи добре и се справи, въпреки опитите да се създава предварително усещане, че ще има хаос", допълни той.

"През последната седмица разбрахме, че всички са победители. Коментират края на епохи, началото на други. Но победителят е винаги този, който е първи. Така е дори във всички спортове. Победителят е един - ние", категоричен бе заместникът на Борисов в правителството.

"Свърши времето на големите приказки. Трябва да се взимат решения. С цялата ни отговорност ние сме взели решения и ще следваме конституционната процедура. Като първа сила ние сме длъжни в името на доверието на 840 000 граждани да предложим правителство, въпреки малките шансове да бъде подкрепено. Ще предложим готово правителство, което веднага може да заработи и да гони амбициозните цели, които сме си поставили. Българските граждани дадоха сложна задача на политиците и се надявам всички да бъдат на ниво, за да може тя да бъде решена по правилния начин", добави Дончев.

"Притеснява ме, че сведохме политиката до песни, танци и надвикване, а тя е в мъжеството и експертизата да взимаш решения", категоричен бе той.

"ГЕРБ печели 14-и избор, откакто съществува като партия и пети поредни парламентарни избори. На тези избори ГЕРБ побеждава в 24 изборни района, ДПС в 3, „Демократична България“ в два, а „Има такъв народ“ и БСП по един. ГЕРБ печели и във възрастовата група на работещите, тези, които създават БВП на България.
А забелязваме, че и пенсионерите все повече гласуват за ГЕРБ, като над 40 процента от гласувалите са с висше образование", обобщи данните административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.

Даниел Митов от своя страна каза, че трябва да видим и доклада на мисия на ОССЕ за изборите, според който изборите са били свободни и демократични. Изборният процес е бил фокусиран върху личности, а не платформи, а този тип говорене продължава, въпреки че страната има нужда от идеи.

"Наслушахме се, че изборите ще бъдат подменени, купени и какво ли още не. Същите тези, които сега признават легитимността на изборите сега, и трябва да е ясно, че никой по никакъв начин не може да оспорва тази легитимност. ГЕРБ спечели тези избори с огромна преднина пред втория и не може да бъде заобикалян в парламента. А това може да доведе страната до криза и това са формули, ползвани при Орешарски и Беров. Големият въпрос е дали България ще има стабилно и добро правителство, или ще имаме неясна амалгама от идеологически несъвместими партии, които не е ясно какво ще правят.

Това е и притеснението на нашите партньори и Манфред Вебер изрази своето притеснение днес в разговори с нас, като и е изненадан, че партии членки на ЕНП са готови да вкарат комунистите във властта през задния вход, а не да разговарят със сестринската си партия. И смятам, че това ще набира още по-голяма скорост в ЕС", каза още Митов.

"Мълчах и слушах критиките за липса на протокол, липсата на такъв, а ние проведохме един избори по време на пандемия с перферктна организация. Протоколът беше изпълнен от първата до последната страница и се видя, че е добър - сподели здравният министър проф. Костадин Ангелов. -  Успяхме да ваксинираме всички желаещи членове на СИК. По отношение на ваксинацията, отново продължават всички разговори и твърдения за положението на България. Шестима премиери алармираха за несправедливото разпределение, като страната ни получи най-много ваксини благодарение на авторитета и контактите на премиера Борисов и видях с очите си как се воюва за България. Как се защитава интереса на всеки български гражданин".

Ангелов бе категоричен, че ГЕРБ са се справили с пандемията: "Справихме се първата, втората и третата вълна, не сме искали помощ от други държави, имаме предпазни средства, лекарства и отново постигнахме с решенията които взехме и без да говорим лъжи. Според мен да управляваш България, не е да управляваш Народното събрание, а да защитаваш интересите на всеки български гражданин и това да се пречупи през правилните и ясни решения. Има хора, които не вярваха в пандемията, говореха, че генералите лъжат - е има такъв вирус и лично те се убедиха!".

"Не мога да приема нечия страст да бъдат изгонени и изметени над 840 хиляди българи, това не може да се случи и ние няма да го позволим. Опитите да бъде заобиколен първия, не свършва добре. Властта не е самоцел, тя е отговорност и тежи. Ако имаш крехки рамене може да си счупи гръбнака", каза още Томислав Дончев и изрази убеждението си, че лидерът на партията трябва да е министър-председател.

"ГЕРБ е длъжна да направи честен, открит и прозрачен опит да състави кабинет. Тогава ще стане ясно дали може да бъде заобиколен като първа политическа сила. Но тежестта на ГЕРБ в обществото сочи, че е грешка да бъде заобикаляна първата партия. Това се случи при Орешарски и избирателите наказаха този опит. Всяка партия трябва да не прекрачва определени граници - на демократичното. Всичко, които искат да заобиколят ГЕРБ, не се знае дали имат изобщо възможност да стъпят на общи политики. Не знаем дали Трифонов иска съдебната реформа на Христо Иванов, или дали ДБ или БСП са съгласни с 1 лев субсидия... И това е само началото. А като стигнем до политики с пандемията, ще намерят ли общ език? Затова всички са длъжни да седнат и разговарят. Учудвам се, че в момента партии като ДБ, членове на ЕНП, са готови да вкарат БСП, най-тежко загубилата партия, през задния вход във властта", допълни на свой ред Митов.

"Необходими са промени в ГЕРБ и ние винаги сме ги правили. Ще има и персонални, и структурни, и как общуваме с хората. Реформите трябва да се правят непрекъснато, за да бъде по-близо до очакванията на хората. Следващите месеци това ще бъде основна тема, за да бъдем достойни за доверието на хората", каза Дончев по повод готвените промени на върха в ГЕРБ през май.

"Радев излезе от рамките на конституционните си правомощия, както и от традицията да бъде обединител, каквито бяха предшествениците му. Никога не са си позволявали до такава степен да разединяват нацията и това ще бъде наказано на следващите президентски избори. Избирателите знаят и виждат какво се случва. Ясно е, че той ще се опита да прави някакви сглобки, но помним кой сглоби Тройната коалиция и какво им донесе това. Президентът има своята роля в управлението на някакви задкулисни и не чак толкова задкулисни публични средства. От всяка пора на президентското тяло извира желанието за служебен кабинет", каза Даниел Митов по повод президента.

"В предложението за кабинет ще има приемственост и промяна - каза Томислав Дончев по повод готвеното правителство от ГЕРБ. - Един политик не трябва да се притеснява да се яви на проверка, друг е въпросът как краткосрочни избори се отразяват, а аз смятам че не е добре. Аз не съм плашлив и нямам уплах от служебен кабинет. Основната му роля е провеждане на избори и няма от какво да ни е страх, ние отново печелим избори. Друг е въпросът за реваншизма. Но политическият реваншизъм не води до нищо добро и са дребни политически сметки".

Дончев каза още, че са готови с пълен състав на кабинета и предложения за председател на парламента, които ще представят в конституционния срок. Той уточни, че ГЕРБ не са водили до момента преговори с нито една от парламентарно представените партии.

На въпрос дали биха направили кабинет с партията на Слави Трифонов заради общите им искания за мажоритарен вот, Дончев отговори, че хипотетични предложения няма да коментира. Същото посочи и по повод промяна на мястото на прокуратурата, което пък било искано от "Демократинча България: "Всяко такова хипотетично искане, трябва да бъде внесено по реда в парламента и да се види какви са дейлите на тези предложения, за да може да бъдат дискутирани".

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви партията си за отличник на изборите. Докато проверяваше ремонта на Околовръстния път на Пловдив той коментира, че хората харесвали направеното, щом на изборите са гласували най-много за ГЕРБ.

"Няма досега друга партия да е излизала от пълен мандат и пак да е спечелила избори. Просто омразата към нас е заради това, че ги побеждаваме. Най-щастливи ще бъдат, ако не се явим на избори. Но ще го направим както трябва", заяви Бойко Борисов.