Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Водим с едни гърди пред коронавируса - справяме се и с третата вълна

Винаги съм последователен в действията си, благодаря за подкрепата. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пред БНТ. 

Както "24 часа" съобщи, Ангелов ще е депутат от Велико Търново. Така той освобождава място в листата на ГЕРБ във Варна.

"Никога позицията за мен не е имала значение. От момента, в който съм положил Хипократовата клетва, за мен е било важно да помагам. Ще го правя и като депутат", добави той. 

"Аз в момента не мога да мисля за избори и надпревари. Важното е, че водим с едни гърди пред коронавируса - справяме се и с третата вълна, това е моя професионална гордост", каза още той. 

"Светът не само говореше за българския модел, а в Европа го и прилагаха. Ние падаме надолу по нивата на заболяемост и смъртност. Заболяемостта има тенденция към намаляване и процента на положителните проби е по-малък отпреди седмица. Болниците са претоварени, имаме всичко необходимо, единственото, което ме притеснява е умората на всички колеги. Те са рицарите на днешното време и трябва да разказват навсякъде за професията, могат да са горди, че са спасили цялото човечество", добави той. 

На въпрос защо се разхлабват мерките Ангелов отговри: Защото можем да си го позволим. Следим всеки показател на 12 часа и във всяка ситуация сме готови с решението, което трябва да вземем. Не сме били никога колебливи. 

"Категорично епидемичната обстановка трябва да бъде удължена, докато имаме и един болен в страната", отговори Ангелов на въпрос дали ще се удължава срокът й с един месец. 

"Имаме ваксини за 2 България, просто доставките не се изпълниха. Ваксинирането не е надбягване", каза здравният министър. 

"В хода на тази пандемия и тази ваксинационна кампания разбрах едно нещо, което ме кара да се чувствам странно - за съжаление медицината не е в сърцето на всеки. Със сигурност има други интереси, които са търговски. Ние сме се водили само от медицинските пазари", добави още той. 

"Решение за втората доза на “АстраЗенека” ще вземем на базата на учените в Европа. Няма да вземем политическо решение. Нека хората да бъдат спокойни, те ще бъдат защитени. Единствените случаи на много рядка тромбоза са след първа ваксина, няма такива след втора. Няма научни данни, че може да се смесват две ваксини. Нямаме клинично проучване, което да е с 2 ваксини различни", каза още Ангелов.

Той увери, че докато стане време за втора доза на "АстраЗенека" ще има информация какво да правят гражданите. 

“В България пълен локдаун не е имало. Страни с тежки локдауни не успяха да постигнат нашите резултати”, каза още той.