Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Марков
Георги Марков

Двама сме в България, които 30 години говорим за мажоритарни избори – журналистът Валери Найденов и моя милост.

Като депутат от СДС в 36-тото Народно събрание, след първата победа над БСП, през май 1993 г. внесох предложение за референдум за мажоритарни избори. Председателят на парламента и мой приятел, Александър Йорданов го подложи на гласуване, но заради няколко гласа не мина.

Мотивите ми бяха: при мажоритарните избори личността е на преден план. Хората знаят кого избират, има връзка между избирателите и избрания.

Във Великото народно събрание бях избран мажоритарно с 54%, от първи тур в ж.к. „Люлин“. Дълго след това по улиците ми викаха: ”Г-н Марков, ние сме люлинци.”

И още нещо – във всеки учебник по право пише, че мажоритарните избори водят до по-стабилни парламентарни мнозинства.

Затова гласувах на референдума на Слави през 2016 г. за мажоритарни избори. 2.5 млн. българи подкрепиха референдума. Почти колкото участваха в гласуването на тези избори. Затова Бойко настоя първият законопроект на ГЕРБ след победата 2017 г. да бъде за мажоритарен избирателен закон. Внесохме го в парламента, аз дори се изказах. Загубихме гласуването, само Веско Марешки ни подкрепи.

Корнелия каза, че ще внесат за смесена система, копирайки президента Радев от предизборната му кампания. Така и не внесоха такъв законопроект. Останахме си с натрапената ни от мнозинството на БСП във ВНС през 1991 г. пропорционална избирателна система, с нисък праг за влизане от 4%, включително и за коалициите. Беше ги страх тогава, че 39-те депутати на СДС от ВНС бяхме набрали голяма популярност от една страна. От друга, че на изборите 13.10.1991 г. бяха тръгнали да се явяват 3 СДС-та с тирета, които ни взеха около 10% и победата ни не беше толкова голяма. Те не влязоха, но ни откъснаха 400 000 гласа.

БСП имаше лош спомен и от мажоритарния вот в София през 1990 г. за Велико народно събрание, когато от 24 мандата в столицата ги бихме с 22:2.

Сетих се, че точно по повод на мажоритарните избори участвах в „Шоуто на Слави” през юни 2017 г. Но не в студиото на предаването, защото бях в траур и нямах сили за музика, танци и осветление. Иво Сиромахов дойде с микрофон в градинката пред парламента и ме записа, за което му благодарих.

Приятели,

ДОШЛО Е ВРЕМЕ ЗА ЗАКОН ЗА МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ!

Със сигурност „Шоуто на Слави” ще внесе такъв. Не виждам причина и апелирам ГЕРБ да им даде не 5 или 10, а 75 депутати за този закон, което да бъде гаранция, че най-после такъв закон ще бъде приет.

Сега или никога! Не може повече с тази пропорционална избирателна система, при която над 50% от българските избиратели в неделя не отидоха до урните.

Стига толкова безпринципни коалиции направени само, за да се влезе в парламента, които по време на мандатите се разпадат със скандали и се отразяват на неговия имидж.

Време е хората да знаят кого избират и да гласуват за личности.

(От БТА)