Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТОМА БИКОВ
ТОМА БИКОВ

Кой ще бъде премиер ще бъде обсъдено с останалите политически партии. За Борисов не е самоцел да бъде министър-председател. Имаме 5 души, които могат да заемат поста, те са били в общественото пространство. Ако се кандидатира Станислав Трифонов за премиер, сме готови да обсъдим дали да го подкрепим. Нормално е лидерът на спечелилата партия да бъде премиер, но в момента не се намираме в нормална ситуация. Това заяви пред БНТ Тома Биков от ГЕРБ.

ГЕРБ има готовност да предложи структура и състав на правителство, както и дългосрочна програма за управление.

"Предстои да се реши кой ще бъде в преговорния екип. Имаме готовност за правителство с политици, но и с неполитически лица. Не на всяка цена искаме да бъдем в управлението. Със сигурност ни трябват поне 121 депутати. Готови сме да проведем разговори с всички, да се съобразим с част от техните предложения", коментира Тома Биков.

Според него дали ГЕРБ ще управлява зависи от останалите политически сили.

"Това, че една партия няма да може да управлява, не прави победата ѝ по-малка. Ние сме готови да бъдем и в ролята на опозиция. Не виждам да има разговори в момента, преговори, няма дори спекулация за евентуален министър-председател, очевидно е, че таза тежест ще падне върху партията на Трифонов", допълни Тома Биков.

Той бе категоричен, че няма да има служебно правителство и призова президентът Румен Радев да събере първите три политически сили.

"През всичките ни години на управление сме направили много грешки, но не такава, която да е разрушила тъканта на нацията и не е променила съдбата ѝ. В момента сме в ситуация, в която можем да вземем структурна грешка за България. Предсрочни избори би било безотговорно, въпреки че вероятно бихме спечелили от тази ситуация", каза още Тома Биков.

Нормално е първата политическа сила да има председател на парламента, каза Тома Биков.