Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След като е бил визитатор и легат в България, успешната кариера на Ронкали продължава с назначението в Цариград, където като легат отговаря за християните католици от Турция и Гърция.

Въпреки пожеланията за мир, с които Анжело Ронкали заминава от България, светът е на прага на най-големия военен конфликт. Този период от живота на добрия папа се помни с

решителната

му намеса

в полза на евреите, бягащи от европейските държави, окупирани от нацистите. Забележително е, че с личното му застъпничество са спасени десетки хиляди евреи.

По време на войната на пристанището на Истанбул пристига кораб, пълен с еврейски деца от Германия, като по чудо избегнал контрола по море. Според правилата на неутралитета Турция е трябвало да върне тези деца обратно в Третия райх, където те със сигурност ще попаднат в лагерите на смъртта. Монсеньор Ронкали работи денем

и нощем

за тяхното спасение. В крайна сметка се свързва с посланика на Райха в Анкара - ревностния католик Франц фон Папен. Като бивш канцлер дипломатът има огромно влияние и Ронкали успява да го убеди за каузата. Не само е освободен корабът с децата да отпътува за Палестина, а е организирана и голяма акция за спасяването на хиляди евреи от Унгария, Словакия и други европейски страни, успели да се измъкнат от желязната хватка на нацистите.

Впоследствие германският посланик ще свидетелства на Нюрнбергския процес по следния начин: "Ходих на литургия с него в апостолската делегация. Говорихме за най-добрия начин да гарантираме неутралитета на Турция. Бяхме приятели.

Предадох му пари, дрехи, храна, лекарства за евреите, които се обърнаха към него, пристигайки боси и голи от народите на Източна Европа, тъй като бяха окупирани от силите на Райха. Вярвам, че 24 000 евреи са били подпомогнати по този начин".

Ронкали пише писмо и до цар Борис III, молейки го да не се поддава на

ултиматума на Адолф Хитлер,

който е наредил евреите от нашите земи да му бъдат изпратени. През 1944 г. папа Пий XII назначава монсеньор Ронкали за апостолически нунций в освободения Париж. По това време сътрудничеството между Ронкали и шведския дипломат Раул Валенберг дава възможност на хиляди евреи да избегнат газовите камера.

Изследвания, проведени от фондация "Валенберг" и комитета "Ронкали" с участието на някои историци, показват, че апостолическият нунций, възползвайки се от своите дипломатически прерогативи, е издавал хиляди

фалшиви свидетелства за кръщение,

за да могат бежанците да потърсят спасение в Палестина. Поради тази причина международната фондация "Раул Валенберг" от септември 2000 г. официално поиска от Яд Вашем в Йерусалим да се впише името на Анжело Джузепе Ронкали в списъка на праведниците сред народите.