Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пребори COVID-19, който определи като истински ад

Често са кръстосвали шпаги с Нешка Робева. Сблъсъците на силните им характери са епични

Умрели от глад на световното в Мюнхен през 1981 г., нашите шампионки изяждат всичко от конферентната зала преди награждаването

Сираков е единственият, укротил Опърничавата. Първо тя му заявява, че няма шанс с нея, после от ревност хвърля дини и дрехи от 17-ия етаж

Ванга й казва при последния им разговор къде да отиде и какво да прави, когато нея я няма на земята

COVID-19 се оказа поредното тежко изпитание, с което желязната Илияна Раева се пребори. Председателката на Българската федерация по художествена гимнастика определи вируса, който я повали за повече от 20 дни, като истински ад. Коварната болест не пощадява както нея, така и други членове на нейното семейство.

“Благодаря, благодаря, благодаря на моя ангел кап. д-р Людмил Караканов. Грижите на този уникален човек, който денонощно се грижеше за толкова много болни, включително за мен и семейството ми, ми даваше всекидневна вяра, че ще успея да се справя. Беше тежко...

Да уважаваме и даваме дължимото на ангелите - нашите доктори, които водят всяка секунда от живота си борба за животите на болните! - написа Раева във фейсбук. - Желая на всички хора никога да не изпадат в моето положение! Желая ви да сте здрави и да пазите себе си и семействата си!”

Не за първи път тя “минава през ада” и изпитва несломимия си дух, като за нея може спокойно да се каже, че е воин, кален в различни борби, който никога не се предава.

Самата Раева е признавала, че е имала тежки моменти - страшна операция, катастрофи и други лични драми, които са били ключови за изграждането на нейната ценностна система, светоусещане и силна вяра. Първата от поколението “златни” гимнастички отдавна разбира, че единственият начин човек да се усъвършенства е да еволюира чрез трудностите и изпитанията, които го сполитат. И по-точно: “Колкото повече препятствия имаш, по си богоизбран”.

За нея винаги всички са казвали, че е победител, а самата тя е предпочитала да се определя като личност, която бързо се изправя, когато падне, и когато е долу, не се плаши да се събере и да продължи напред.

Още от дете е буйна, смела, неконтролируема и много решителна. Дръзко опонира на дядо си, на когото е кръстена, защото бил против да се занимава с гимнастика вместо с наука.

“Няма да ставаш спортистка, ще учиш”, повтарял той, а тя му заявявала: “Не, ще тренирам и един ден ще стана световна шампионка”.

И за да направи тренировките си по-приятни, агитира приятелките си от махалата да последват нейния пример. Всички я слушат - тя е тарторът. На всичкото отгоре на нейната улица в квартал “Подуяне” се оказва, че живеят само истински таланти. Случайност или съдба... В залата нахлуват малките квартални фурии, които са бъдещият елит на художествената ни гимнастика - Анелия Раленкова, Лили Игнатова, сестра й Камелия Игнатова, Галя Рангелова, Мариана Червеняшка и Тереза Карнич.

Спортът си е спорт, но и игрите все така влекат 9-годишната Раева, която предпочита да стреля с фунийки и да се скатава от тренировки, когато се явява на градско първенство в София. Така от 30 гимнастички се класира на 29-о място. Поражението преобръща всичко у малкото момиче, което се амбицира и решава, че няма повече да позволи да е от губещите. Още на следващия републикански турнир става шампионка. И осъзнава, че успехът й отива повече.

Най-скъпият триумф за нея завинаги остава златният медал на световното първенство в Лондон през 1979 г. Първоначално съдиите я ощетяват на бухалки и тя остава на второ място. Само че се случва чудо. 7-хилядната публика в колодрума на стадион “Уембли” започва да скандира името на нашето момиче цели 20 минути, докато съдиите не прекъсват състезанието и не преосмислят оценките си. Така за първи път в историята публиката участва в извоюването на световна титла на състезател и този състезател е Илияна Раева. У нас я посрещат като истинска кралица, но най-трогателна за нея е радостта на нейния дядо, който я чака с огромен букет и с думите: “Наистина си си избрала правилния път!”

Естествено, за всичките си успехи като гимнастичка тя полага невъобразим труд и минава през немислими психически и физически тестове. Един от най-смешните, но и горчиво-тъжни моменти от миналото е по време на световното първенство в Мюнхен през 1981 г. Тогава Анелия Раленкова става световен шампион, а Раева и Лили Игнатова се класират на второ място. Както винаги след края на представянията си, момичетата са умрели от глад и никак не се интересуват дали са спечелили, или не. Бързо намират залата за пресконференции и изяждат всички банани и сладкиши, които има там. През това време ги викат за награждаването. Когато излизат пред всички, са с подути стомаси като бременни котета. После се разбира какво са направили шампионките, озверели за храна.

През годините скандалите в художествената гимнастика са безчет, а Раева често е кръстосвала шпага със своята някогашна треньорка Нешка Робева. Сблъсъците на техните силни характери са епични и всяка е отстоявала себе си с категоричност.

В личен план Раева също постига успех, като открива много млада любовта. И всъщност единственият, който успява да укроти Опърничавата, е нейният съпруг - футболната легенда Наско Сираков.

На сватбата всички им предричат, че няма да изкарат повече от година. Просто било трудно за вярване, че нещата ще сработят между две толкова неотстъпчиви и силни персони. Още при първата им среща, докато си говорят на “вие”, Сираков предупреждава красивата грация, че ще стане негова съпруга. Тя пък високомерно му отвръща: “Имате някаква грешка. Страхотна грешка!”

По това време славата я била главозамаяла и се държала като разглезена звезда. Само че нападателят играел само за победа.

Първите две години от семейния им живот заедно са истинска мъка. Сираков държи на перфектна хармония у дома, където жената е изрядна домакиня и майка. Неопитната Илияна пък няма топли отношения с печката. В кухнята се случват филми на ужасите за единия и абсолютни кошмари за другия. Раева не си представяла брака по този начин. “Това за мен беше ад, толкова трудно ми беше”, признавала е по-късно тя.

Само че любовта е по-силна от всичко. По онова време Раева тъкмо е приключила със състезателната си кариера, а неговата тепърва е във възход. Тя трябва да замине за Сарагоса заедно с дъщерите им (Славея, на 4 г., и Виолета, на 3 месеца) при Сираков, който вече е там с първия си подписан договор.

Само че точно тогава я викат в “Левски”, за да поеме и изведе за олимпиадата в Сеул Бианка Панова, която тогава категорично отказва да работи с Нешка Робева.

Илияна е изправена пред труден избор, а Сираков й казва, че ако не отиде при него, да си остава просто там. Точно за три секунди тя взема правилното решение. Събира си багажа и отива при мъжа си, който никога повече не поставя някакво условие пред нея.

В последвалите години любовта и бракът им стават все по-силни благодарение на компромиси, търпение и грижа. Дори болезнената ревност отшумява с времето, макар да се е случвало Раева да хвърля дини или дрехи от 17-ия етаж и да реже с нож матрака, за да излее гнева си, а Сираков - да разбива вратата и да влиза с шут в стаята.

Днес, след почти четири десетилетия в добро и лошо, са една от най-здравите двойки за пример, а семейството им вече е еволюирало в женско царство при две дъщери и три внучки.

Една от най-големите слабости на Раева е съвсем прозаична - нейната абсолютна разсеяност зад волана, която я е поставяла в много опасни ситуации. Още преди да вземе книжка, тя разбива два-три пъти своята лада. Учела се да кара на огромния и празен паркинг пред “Герена”, където имало само една кофа за боклук по средата. Естествено, тя се ударила в нея с колата при един завой.

Веднъж дори я гонили милиционери, защото минала навсякъде на червено. Живеели в “Зона Б5” и за да влезе в новите гаражи, навлязла дори в насрещното движение. Седяла в колата и не смеела да излезе. И тогава още нямала книжка. След тази случка извикали Сираков в милицията, за да го питат къде се е крил.

В друга история пък Раева, все още без книжка, тръгнала към летището, за да вземе своя приятелка - олимпийска шампионка, която щяла да им гостува. Било зима - студ и сняг. Булевардът - празен. На 50 метра пред нея светофарът светнал жълто. Тя можела да мине, но наближила и набила спирачка, а колата започнала да се върти. Раева виждала само как хората на спирката се хващат за главата. Ударила се в една будка за вестници, а оттам - в едно дърво. Колата спряла - помляна.

Самата Илияна бързо изхвърчала от нея и избягала колкото се може по-далеч, защото очаквала да гръмне като по филмите. А хората викали след нея: “Другарко Раева, къде бягате?”

След станалото отново викали Сираков да дава обяснения как е помлял колата си на булевард без движение.

Не по-малко интересна е и случката, когато, докато живеели в Барселона, тя трябвало да вземе от летището мъжа си. В колата отзад били и двете им момичета. Тогава вече имали мерцедес. Раева карала в най-бързото платно и изпуснала отбивката. Виждала само светлините на аерогарата отстрани и решила да тръгне към тях, без значение дали има път. Спуснала се през поле и започнало едно друсане нагоре-надолу, а Славея уплашено питала: “Майко, къде сме?”. За щастие, се появил път точно пред аерогарата, който ги извел където трябва. Само че, щом Наско се качил да кара, колата не искала да запали. Отдолу всичко било разбито. Изтекло маслото, гръмнал двигателят... десет хиляди долара отишли за ремонт.

Сираков се нервирал, но и не се карал на жена си за нейните диви премеждия на пътя. Сякаш и някаква невидима сила е закриляла винаги Раева.

Тя е споделяла, че е изживяла много тежко смъртта на баба Ванга. Два пъти се е случвало да се яви след това насън, без да е имала в съответния момент здравословни или лични проблеми.

Двете са имали 5-6 срещи. Пророчицата помагала и оправяла здравословни проблеми на цялото й семейство и за Раева е истинска светица. Докато играел в Сарагоса, Сираков три пъти бил опериран и не можел да се оправи. Ванга говорила за доктора, който го е оперирал, и какво точно е направено. Описала живота им в Сарагоса. Възхищавала се на алеите с цветя и пожелала от Илияна да й занесе плачеща върба в бяла саксия. Първоначално тя никъде не намирала такава, но в последния ден преди да си тръгнат от Сарагоса, открила плачеща върба, която била точно в бяла саксия. Ванга познала и как Наско ще се оправи и ще играе в Барселона, имайки предвид града, защото той подписва с “Еспаньол”. Обяснила им и какво точно да правят с оперирания му крак. След това той няма никакви проблеми.

При последния разговор на Раева с Ванга пророчицата й казала къде да отиде и какво да прави, когато я няма на земята.

Председателката на федерацията по художествена гимнастика смята, че в живота на човек е много важна хармонията относно това какво прави, какво говори и какво мисли.

С всичко човек може да се справи, всичко може да постигне, всичко може да го направи още по-голям човек...

“Животът е голяма Магия! Обичаш ли много, искаш ли много, харесваш ли много, той, Животът, е щедър! Сърце да имаш...”, признавала е Раева.