Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С вота в неделя хората казаха: “Не искаме това да продължава”, и медиите отново стават важни

Партиите на протеста спечелиха изборите. Въпросът е лидерите им да осъзнаят, че политиката е игра на съгласие, а не на конкуренция

Нито г-н Трифонов, нито Христо Иванов, нито Мая Манолова или който и да е от “Изправи се! Мутри вън!” могат да бъдат номинация за премиер

Изборите не бяха вот на омраза, а за смяна на караула

На този вот “Има такъв народ” е енигмата - досега не сме чули от тях нищо друго освен общи заявки

В новия парламент ще има по-независими хора, които ще отстояват виждания и на избирателите си, казва политологът

- ГЕРБ спечели първото място, но нито една партия няма мнозинство, за да състави самостоятелно правителство. Ваши колеги твърдят, че протестният вот е големият победител, макар и разпилян сред различни партии. Съгласен ли сте с това обобщение на изборите, г-н Аврамов?

- Припомням, че имаме пропорционална избирателна система. А в тази прекрасна избирателна система, която ни вкара в Европейския съюз и която новият герой Слави Трифонов иска да разруши, е важно не да си първи, а да те харесват хората и да имаш доверие. Когато хората те харесват и имаш тяхното доверие, успяваш да създадеш мнозинство в парламента. А когато имаш мнозинство, получаваш властта.

Красотата на пропорционалната система е, че в нея има възможност за избягване на грешки. Един път трябва да вземеш най-много вот и втори път трябва хората да те харесват, за да ти имат доверие. От тази гледна точка на изборите в неделя станахме свидетели на два безпрецедентни провала.

Първият е на основната парламентарна опозиция - БСП. Г-жа Корнелия Нинова веднага трябва да се запише във ВМРО или в някоя друга партия, която съответства на политическите ѝ убеждения.

Вторият провал е на ГЕРБ и на премиера Борисов, защото не получиха доверие да съставят правителство въпреки че са първа политическа сила.

Това е реалността и никой не може и не трябва да оспорва изборните числа.

- Бойко Борисов вчера след изборите предложи широк експертен кабинет във видеообръщение. Какъв е шансът?

- Това е много смешно. Това е все едно да имаш котка, която си я търпял една година, не е ловила мишки и накрая, като ѝ посочиш вратата, ти представя план за ремонти у дома.

Целият вот във вчерашния изборен ден беше срещу управлението на г-н Борисов. А да предлагаш на базата на този вот да останеш на власт до декември, е несъстоятелно. Ще го обясня на езика на ГЕРБ - който не си тръгва от малък бой, обикновено си тръгва от голям. ГЕРБ не е изял голям бой - категорично. ГЕРБ изяде малък бой. Вотът в неделя не е вот на омразата, а вот за смяна на караула, за смяна на начина, по който се управлява страната, и смяна на човека, който я управлява. Нарочно не казвам промяна, защото промяна щеше да има и щеше да има носител на промяна, ако имаше една политическа партия, която беше спечелила убедително мнозинство от вота на избирателите.

В сегашната ситуация обаче хората са наясно, че едва 1% от населението у нас е ваксинирано с втора игла, че малко над 5% е ваксинирано с една, и че България е на последното място по мерки за борба със здравната и икономическата криза, причинени от COVID-19.

Българското правителство прави обратното - една година и лично премиерът казват, че сме на първо място. При такова разминаване в оценките между избиратели и премиер и управление няма нито една причина правителството да остава на власт до декември.

Това не е моята лична оценка за премиера и за ГЕРБ, нито е форма на негативизъм. Това е очевидният прочит на резултатите от изборите.

- Искате да кажете, че пандемията и борбата с нея са казали тежката си дума в избора на българите?

- Не, искам да кажа, че COVID пандемията удари всички еднакво. Въпреки тежката ситуация хората се престрашиха, излязоха, гласуваха и казаха:“Не искаме това да продължава”. И го казаха като оставиха ГЕРБ без партньори, поне на база на изборни заявки. Тоест хората излязоха и гласуваха за това да се махне едно самохвално управление, в което малкият партньор се занимаваше с продажба на български паспорти на македонци, а след това ни казваше, че обича България. Това е факт, а не политическа теза. Едно управление, което ни лъжеше всеки ден, че се справя с кризата. Докато фактите показват, че това не е така и затова ГЕРБ загуби.

Тук не става въпрос за това, че ГЕРБ ще изчезне, нито колко добра или лоша политическа партия е ГЕРБ. Тази оценка на избирателите е оценка за начина, по който се държат хората в представителната власт. Тук няма нищо лично. И колкото по-бързо го разберат управляващите и лично премиерът, толкова по-добре за тях и за него.

- “Има такъв народ” и “Демократична България” прескочиха границите на социологическите прогнози. Формацията на Слави Трифонов надбяга БСП и стана втора сила, а е първа според вота от чужбина. Ще излъчи ли кабинет и какви са сценариите по тази опция?

- По конституция първо г-н Борисов и ГЕРБ ще имат възможност да получат мандат за съставяне на правителство, защото ГЕРБ е първа по резултат на този вот.

- Той обаче предлага широк експертен кабинет, съобразявайки се с реалностите на изборите...

- Когато получи мандат за съставяне на правителство, тогава ГЕРБ ще се сблъска със суровата реалност. А тя е, че при равни други условия, ако политическите партии си държат на предизборните заявки и ако няма следизборна корупция, ГЕРБ няма да може да състави кабинет, защото няма партньори.

Следващият мандат тогава отива при втория, който засега е “Има такъв народ”. И това е голямата енигма и интрига на този вот.

- Защо?

- Защото от Слави Трифонов и от екипа му не сме чули нищо друго освен общи заявки най-вече в посока на избирателната система, орязване на субсидиите за партиите и т.н., и т.н. Оттам няма нито едно съществено изказване по важни управленски въпроси, няма опит и няма тествана експертиза. Това обаче не значи, че трябва да сме негативни към “Има такъв народ”. Значи само, че трябва да сме подозрителни и че не бива да се предоверяваме.

Смятам, че евентуалното второ място на “Има такъв народ” дава шанс за съставяне на правителство, защото поне формално има нов играч - това, което иска обществото. И поне формално този нов играч може да свърши нещо добро. Ако “Има такъв народ” не успее да състави правителство, тогава президентът решава на кого да даде мандат.

И тук искам да кажа нещо много важно - очевидно е, че партиите на протеста през 2020 г. спечелиха изборите. Въпросът сега е техните лидери и председатели да осъзнаят, че политиката е игра на съгласие, а не игра на конкуренция. И ако партиите на протеста през 2020 г., които спечелиха изборите в неделя, направят общ парламентарен блок и постигнат съгласие по N на брой въпроси, смятам, че те ще могат да съставят правителство. Не виждам нито една причина тези партии или който и да е да уйдисват на акъла на настоящия премиер.

- Кой ще е новият премиер?

- Първият отговор е кой не би оглавил следващото правителство.

- У нас впрочем винаги следваме такава логика - кой не би направил нещо, кой не става за нещо.

- Да, но този път е с добро. Понеже у нас нямаме съгласие за нищо, включително и за историята си и защото все още нямаме категоричен победител на изборите, лидерите на така наречените партии на протеста не могат да претендират за премиерска номинация. Тоест нито г-н Трифонов, нито Христо Иванов, нито Мая Манолова или който и да е от “Изправи се! Мутри вън!” могат да бъдат номинация за премиер. Категорично трябва да е консенсусна фигура и правителството да изглежда като правителство на националното съгласие. А националното съгласие в тези избори е ново правителство без ГЕРБ и ВМРО. Разбира се, тук има едно голямо “но” и то е свързано с БСП.

- Точно това се канех да ви питам - каква ще е политическата съдба на БСП?

- БСП не е фактор нито в лявото пространство, нито в обществото. Затова БСП не може да има претенции към съставянето на правителство. Знаете ли, в момента БСП и ГЕРБ се возят на един коловоз, но БСП просто спада по-бързо и е в режим на свободно падане. Докато ГЕРБ все пак е правителствена партия и може да покаже някакви позитиви за разлика от БСП. Да, БСП има депутати, но те от днес са свободни хора и практически нямат никакви ангажименти към проваления си лидер Корнелия Нинова. Те, разбира се, имат лидер към социалистическата партия, но ангажиментът на избирателите ѝ не е да направят Корнелия Нинова премиер, а да дадат мандат за смяна на настоящото управление. И от тази гледна точка депутатите на БСП стоят много естествено във всяка парламентарна конфигурация, която подкрепя новото правителство.

- Млад колега от “24 часа” нарече бъдещото Народно събрание “парламент на разочарования избирател” - как ще работи? И кой ще е балансьорът?

- Възможно е да е прав. Но пък е много възможно и 45-ото НС да се превърне в парламент на очарования избирател. Това зависи от депутатите. В първия момент, в който Народното събрание се събере, то ще може да очарова или разочарова. Аз бих нарекъл отиващия си сега парламент “парламента на лакеите”. Това бе недостоен парламент, изцяло подчинен на министър-председателя, сервилен по корупционни причини. Няма как новият парламент да е по-лош от предишния. В новия парламент ще има по-независими хора, хора, които ще отстояват някакви виждания, включително тези на избирателите си. И нещо много важно - идва хубав период в развитието на българската политическа система. Медиите ще станат отново по-важни. Започва процес на възстановяване на политическия плурализъм. А това означава, че хората трябва да са доволни от резултатите от изборите.

- Ще има ли предсрочни парламентарни избори през есента, каквато е прогнозата на чуждестранни наблюдатели?

- Чуждестранните наблюдатели имат съществен недостатък и той е, че са чуждестранни. Като за начало е добре да вярваме на собствените си инстинкти. Като хора, които добре познават своята политическа система, ние, българите, сме удивителен народ. Преди 10 г., когато ГЕРБ поемаше управлението, ние се обиждахме, че Европейският съюз ни третираше наравно с Румъния. Е, сега вече няма за какво да се обиждаме - не сме наравно с Румъния, тя е два пъти по-добре от нас. И като доходи, и като борба с корупцията, и като икономика. Постигнахме, каквото искаме - не сме вече с Румъния. Затова трябва да спрем да вярваме на чуждите наблюдатели и да се доверим на собствените си преценки. Мисля, че трябва да изчакаме. Възможно е да има кабинет в рамките на този парламент. Смятам, че депутатите от разпадащата се БСП, част от които като независими, ще осигурят подкрепа на правителството. Смятам също, че ДПС ще дадат минимум 100 дни на кабинета. Чух ги да казват, че имат нужда от промяна и че те самите са направили промяна в собствените си листи.

Убеден съм, че редица депутати от управляващата партия, излизайки от властта, ще си променят светогледа и ще си отдъхнат. Винаги става така.

Визитка

Димитър Аврамов е роден през 1973 г. в Пловдив.

Магистър е по политически науки в Софийския университут “Св. Климент Охридски”.

Има малък IT бизнес.

През 2020 г. излиза книгата му “Новата държава”.