Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Историята отново се повтаря - кралицата и принц Чарлз също не разговарят със своите братя и сестри

Даяна предупреждава малкия си син още като дете: За всички брат ти ще бъде на първо място освен за мен!

Хари беше още дете, когато Даяна му обясни ситуацията в прав текст: "Винаги брат ти ще бъде на първо място за всички освен за мен. Често ще го чуваш, може би ще бъде неприятно понякога, но каквото и да става, помни, че това просто е по-голямо от всички нас."

Това отбелязва кралският историк и биограф Робърт Лейси в книгата си "Битката на братята", в която основна тема са обтегнатите отношения между принц Уилям и по-малкия му брат Хари много преди появата на Меган Маркъл. Книгата излиза още през лятото на миналата година, но след интервюто на Хари и съпругата му пред Опра Уинфри се превръща в сензация, тъй като в нея е описана предисторията на цялата драма в Бъкингам.

Робърт Лейси, който е и консултант към сериала "Короната", твърди, че

напрежението в двореца отдавна

е прехвърлило

“добрия тон”

Нещо повече, конфликтът ще остави завинаги отпечатък върху монархията.

"Някои казват: "О, няма значение. Ще премине". Но не това ще кажат историците след десет години - споделя Лейси. - Ако това разединение между братята не бъде преодоляно по някакъв начин, то

ще влезе в книгите редом до кризата с абдикацията на

крал Едуард VIII

през 1936 г. и смъртта на Даяна като една от травмите, променили монархията."

Конфликтът между братята бил неизбежен, а неговото предотвратяване - невъзможно. В исторически план съревнованието между "бъдещия крал" и резервния втори играч винаги води до крайно влошаване на отношенията в кралската фамилия, твърдят историци и анализатори, връщайки се назад във времето.

Статутът на Уилям като бъдещ крал на Великобритания

усложнява всеки контакт с брат му, особено през последните години. Всички негови действия са в името на монархията дори ако това означава да жертва собствения си брат.

"За обикновените хора може би това е странно, но именно то е ключово в ситуацията - споделя пред писателя анонимен източник от двореца. - Въпреки че изглеждаха близки, Уилям никога не е бил нормален по-голям брат на Хари. Той е преди всичко наследник на трона от деня, в който се роди. Те са обучавани и възпитавани по различен начин. Уилям, който ползва всички привилегии на монархията, но и носи цялата отговорност за нейната чест. И Хари, който е на второ място. Имаше моменти в миналото, в които Хари искаше да предприеме по-големи проекти, да подкрепи различни от предварително определените му каузи, но той не получи финансиране за тях от кралицата. Той не е спирал да чува думите "Следвай брат си"." Като малки двамата изглеждат като всички останали братя. Често са снимани да играят заедно и да посещават един и същ интернат. Уилям неведнъж е споделял, че смъртта на майка им е направила връзката им още по-силна. Във видео от 2017 г. той споделя:

“Ние имаме уникална връзка поради това, което сме преживели”

Докато растат, братята, изглежда, поддържат тази силна връзка, но Меган Маркъл е поводът, а не причината за "прекъсването й", убеден е авторът.

Нещата започват да се променят през 2012 г. Тогава излизат снимки, на които Хари играе билярд без дрехи, видимо употребил порядъчно количество алкохол. Заради постъпката си е задължен от пресслужбата на кралицата да напише публично извинение, че съжалява за действията си, с които е злепоставил цялото семейство.

"Заради постъпката си Хари бе подложен на тормоз от брат си, баща си и всички кралски съветници - отбелязва Лейси. - Всички се държаха с него така, сякаш е направил нещо непростимо. Получи толкова много упреци от брат си. Но те не бяха като от по-голям брат. Те бяха от бъдещия крал. Уилям очакваше, че Хари просто трябва да стои зад него на всички официални събития. Нищо повече, а новината за евентуална сватба с Меган бе като експлозия в Бъкингам."

По-късно

Уилям очевидно съветва Хари да не “бърза” с връзката си с Маркъл,

което води до окончателно влошаване на отношенията им. Може би затова от 2018 г. братята почти не се показват заедно на публични събития, а Хари сам потвърди за разрива през 2019 г., казвайки, че той и Уилям се намират "със сигурност по различни пътища в момента".

Дори самия израз, с който Хари описва отношенията с брат си, сякаш е взет от историята на баща им и чичо им.

Същите думи за различните пътища в живота използва и принц Андрю, описвайки сложните си контакти с принц Чарлз.

"Историята се повтаря - анализира Лейси. - Нищо различно не се случва. Просто изявата на "втория" е друга. Ако се вгледаме в отношенията на кралицата с нейната сестра Маргарет, на Чарлз с неговите братя Андрю и Едуард, би било наивно да вярваме в различен развой на ситуацията."

И наистина животът на сестрите Маргарет и Елизабет се променя драстично през 1936 година, когато чичо им крал Едуард VIII се отказва от короната, за да се ожени за разведената Уолис Симпсън. На престола се възкачва баща им Джордж VI, а

по-голямата сестра изведнъж се оказва в положение на бъдещ монарх

От този момент Елизабет е обучавана във всяко свое действие да се държи като кралица, а ролята на Маргарет е "да не пречи". Двете сестри се отдалечават една от друга, а когато Маргарет се влюбва в Питър Таунсенд - военен, много по-възрастен от нея и при това все още женен мъж с две деца, отношенията им тотално се променят. Елизабет вече е кралица и е посъветвана от Англиканската църква да не разрешава на сестра си да сключи брак. Маргарет се вслушва в думите на сестра си, но никога не й прощава.

"Има много общо между Маргарет и Хари - е заключението на Лейси. - Така казват историци. Маргарет е била свободолюбива, мечтаела да види слоновете в Африка, да живее спокойно, да обикаля света. Нещо, което Хари е на път да постигне."

Кралска вражда избухва и между братята Чарлз, Андрю и Едуард,

но тази тема от години е табу за медиите на Острова. Документален филм преди години разкри, че Андрю и Чарлз враждуват открито, а съветниците на кралицата често изключват нарочно Андрю от списъци с официални събития, защото се притесняват, че той ще каже или ще направи нещо неподходящо. Андрю все пак стъпи накриво, след като бе въвлечен в скандала с покойния финансист Джефри Епстайн. Това стана, след като американката Вирджиния Робъртс разкри публично, че е била принуждавана да прави секс с Андрю, докато е била малолетна. Отхвърлен от предприятия и университети, с които сътрудничи, принцът бе принуден да се оттегли от публични прояви. Според близки до кралския двор след случилото се Чарлз категорично отказва да общува с брат си. Както и със сина си, както стана ясно от разкритията на Хари пред Опра.

Интервюто на Мегън и съпруга й може да бъде сравнено само с това на принцеса Даяна в предаването "Панорама" през 1995 година. Тогава тя сензационно обявява, че кралското семейство не би й позволило да бъде кралицата, защото просто не се вписва в протокола. Малко след като интервюто се излъчва в ефир, кралица

Елизабет II настоява Даяна и принц

Чарлз официално

да се разведат,

макар че двамата живеят отделно вече няколко години.

Освен с участието на Даяна в "Панорама" кралските анализатори намериха сходства между интервюто на Хари и Меган и това на бившата съпруга на принц Андрю Сара Фъргюсън. Тя също застава пред Опра Уинфри през 1996 година и заявява, животът й в кралското семейство не е приказката, каквато всички очакват.

"Ти не се омъжваш за приказен живот, а за мъж. Влюбваш се и се омъжваш, след което трябва да се приспособиш към приказката. Само че това не е приказка, а истински живот, който всъщност не ти харесва. Но ти вече си там и нямаш избор, освен да си тръгнеш", разкрива Сара пред Опра.