Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Някои от ужилените изгорели с по 1 млн. лв., твърди прокуратурата

През 2014 г. ДАНС задържа двамата покрай фалита на КТБ

Дар ес Салам в Танзания, Найроби в Кения, Ню Йорк и Маями в САЩ, Хой Ан във Виетнам, Синта в Португалия, Абу Даби и Дубай в ОАЕ, Тошима в Япония, Ибиса в Испания, Прага в Чехия и Монако.

Това са малка част от екзотичните кътчета, които 36-годишният Йордан Моллов е посетил, преди името му да изплува в разследването за финансови измами и пране на пари. От разследването обявиха, че той е бил един от лидерите на престъпната група. Заедно с него в ареста са Кирил Джабаров и още четирима души. Според разследващи бандата действала от 2017 г. и успяла да измами 200 свои клиенти не само в България, но и в чужбина.

“Харизматични и изключително интелигентни

хора, които са работили при висока конспиративност", описа задържаните ръководителката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова и зам.-директорът на ГДБОП Димитър Брайков. Според тях групата работела на следния принцип - заблуждавала жертвите си, че след като купят голямо количество акции, книжата бързо ще им донесат двойна или тройна печалба. Без да подозират, че става въпрос за измама, доверчивите клиенти превеждали солидни суми по посочените банкови сметки. С всеки се сключвал индивидуален брокерски договор и се откривала индивидуална сметка. На практика обаче средствата не се инвестирали в ценни книжа, а били пренасочвани към сметки на свързани дружества. Разследването установява, че групата не е имала лиценз за извършване на инвестиционна дейност.

В схемата

били ангажирани около 50 фирми

Колко пари са акумулирали те, тепърва ще се изяснява. Засега е сигурно, че е имало случаи на хора, които са инвестирали и загубили по 1 млн. лв.

Каква е версията на Кирил Джабаров и Йордан Моллов? Пред спецсъда Джабаров обясни, че фирмите на двамата от години работят на три континента - Европа, Америка и Африка. Той е категоричен, че част от свидетелите срещу тях са "семейно свързани". Като уточни, че те са получавали "неколкократно дивиденти" от дейността си, за която сега казват, че е незаконна.

Моллов от своя страна припомни, че като парламентарен съветник е работил за подобряване на законодателството във финансовия сектор и дори за промяна на квалификацията за финансова измама в Наказателния кодекс, която сега била "несъвършена". Той не пропусна да обясни, че е работил в чужбина, където

управлявал финансови портфейли,

и "никога не е изчезвал и цент".

Имената на двамата не за първи път стават обект на медиен интерес.

През 2014 г. покрай фалита на КТБ Джабаров и Моллов отново бяха задържани от ДАНС, но тогава заради всяване на паника и заплаха за стабилността на банковата система.

Причината според "24 часа" е, че били изпратени 1000 мейла със заблуждаваща информация, че парите им са в опасност. След това КФН отнема лиценза на тогавашната фирма "Глобъл Маркетс", а по-късно дружеството сменя името си на "Интерактив Къмпани".

Преди 4 месеца една от управляваните от Моллов компании отново попадна в полезрението на ДАНС и прокуратурата по казус за пране на пари от осъдения на първа инстанция като член на наркогрупировка Антон Калчев - Тони Застраховката. Веднага след това

започва

проверка

Джабаров и Моллов никога не са крили, че разполагат с пари, което се потвърждава и от високия им стандарт на живот. В социалните мрежи Йордан публикува множество снимки, показващи страстта му към екзотични дестинации и луксозни хотели. Множество фотоси са запечатали любовта на двамата към яхтите. Качвали се на големите возила в Маями и оттам стартирали пътешествията си.

Самият Моллов определял себе си като истински ценител на операта и изкуството. Със съпругата му редовно посещавали представленията на Софийската опера. Заедно с това той

не крие, че се увличал и

по политиката

Със съдружника си Кирил Джабаров дори са се снимали в сградата на Народното събрание. Под един от тези кадри той е посочил, че присъства на заседание на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Бил е и съветник към бюджетната комисия на парламента.

Проверка на в. "24 часа" установява, че от 2018-а до 2020 г. Моллов е вписан като

нещатен сътрудник на депутата

от БСП Валентин Ламбев, но след това е заличен от списъка.

В уикипедия описанието за Йордан Моллов е кратко: "Българин срещу когото се води разследване за финансови измами и пране на пари".

Уточнено е, че е на 36 години и е роден на 21 юни 1984 г. в Прага.