Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р АСПАРУХ ИЛИЕВ
Д-р АСПАРУХ ИЛИЕВ

Много са големи бройките на заразените и починалите в България днес. Моето лично мнение е, че в тази ситуация не е правилно да се отпускат мерките. Ситуацията е много сериозна, особено в София заразените са огромен брой. Това заяви пред Нова тв д-р Аспарух Илиев, който ръководи лаборатория в Берн.

В Германия и Швейцария е много по-ниска заболеваемостта, отколкото в България. Реално българската здравна система е претоварена, каза още д-р Илиев, който очаква по-висока смъртност, отколкото при втората вълна през есента.

Не искам да плаша никого, но това, което се вижда в България, далече не е това, което се съобщава официално. Числата са по-високи, защото много хора не ходят да се изследват.

Никой не може да даде точен отговор на този въпрос, каза експертът по повод на това дали откритият и в България вариант на вируса, идентифициран първо в Швейцария, е по-заразен. Трябват тестове, но не бива да се плашим от появата на абсолютно всеки мутант. Но броят на мутациите са толкова повече, колкото повече хора боледуват.

Колкото по-ефективни ставаме в защитата си от вируса, включително с ваксини, толкова повече ще намалява склонността за възникване на нови щамове. Въпросът е обаче да бъдат покрити и региони като Африка и някои други,  предупреди докторът.