Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илияна Раева по време на световната купа по художествена гимнастика в София, на която българките направиха фурор след прекъсването заради пандемията. СНИМКА: АННА НЕДКОВА
Илияна Раева по време на световната купа по художествена гимнастика в София, на която българките направиха фурор след прекъсването заради пандемията. СНИМКА: АННА НЕДКОВА

ИНТЕрВЮ НА НАЙДЕН ТОДОРОВ ЗА "24 ЧАСА"

Най-правилната стратегия е да си най-силен, а другите да му мислят

Златни надежди за мисия “Токио” роди световната купа по художествена гимнастика в София. И за космическите български “диаманти” от ансамбъла, и за новата ни кралица в индивидуалната надпревара Боряна Калейн.

Но за да не останем просто временно заслепени от златния блясък днес, а да пропуснем заслужено изкачване на Олимп, се изисква и задълбочен анализ. На превъзходството, но и най-вече - на грешките, въпреки триумфа. Анализ на капацитета за още по-високи върхове. А за любимките на България от националния отбор по художествена гимнастика по-високо винаги има.

“От една година полагаме неимоверни усилия за вдигане на оценките и при индивидуалното, и при ансамбъла. Аз наистина не съм изненадана от това, което се случва, защото всичко е плод на много добре направена стратегия и много добре проведена подготовка. Плод на много добре направен анализ след световното първенство в Баку през 2019 г. Представянето и получените оценки от момичетата ни на световната купа в София в никакъв случай не са изненадващи. Много радващо е, че ако при ансамбъла е ясно, че сме много силни, безапелационни и трайно настанени в призовата тройка, то за индивидуалното показахме, че разликата, която имахме, да речем, с Линой Ашрам, вече е абсолютно минало. Защото в София в индивидуалното реално отсъстваха само двете гимнастички на Русия, които ще отидат на олимпийските игри. Кои ще са те, това си е техен проблем. Много радващото е, че при индивидуалното можем да кажем съвсем спокойно, че сме постигнали голямо развитие, направили сме голям скок. И

вече и в

индивидуалното

можем спокойно

да имаме

претенции

за медалите”,

коментира пред “24 часа” президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева.

“Но. Има едно “но”. Истината е, че гимнастиката в последната година се разви изключително много по отношение на трудността и динамиката. И в конкуренцията. Това означава, че всички състезателки, които имат претенции за медали, ще трябва да си изиграят съчетанията без грешка. А новият правилник и това надпреварване при трудностите показват, че малко или много състезателките са затруднени. Не само от факта, че не са имали състезания дълго време, а и самото наслагване на трудност и гоненето с трудността може да доведе до изключително големи размествания в призовата тройка. Ето, Ашрам, която винаги е била бетон, допусна страшно много грешки. Боряна Калейн също допусна грешки, но беше по-добрата гимнастичка на това състезание.

В същото време спрямо Алина Харнаско, която беше голямата изненада на европейското първенство в края на миналата година, се видя, че Боряна е направила огромен скок в развитието си и я е оставила малко в подножието. Искам да кажа, че непрекъснато ще ставаме свидетели на размествания при призовите гимнастички в индивидуалното. Както и при ансамбъла. Примерно Япония ни победи в многобоя на последното световно първенство. Японките бяха втори, ние станахме трети. А сега направихме огромна разлика от над 14 точки на Япония, което е абсолютен прецедент. А тази космическа оценка от 44,150 на съчетанието с 5 топки категорично

не е

максималната,

за която се

борим. Защото

момичетата

не успяха да

си направят

повече от 2 точки

на съчетанието с топки. Същото важи и за обръчи и бухалки. Има много нагоре. Имаме още много какво да чистим и да добавяме като трудност. Освен това във втория ден допуснаха грешки. Анализът, който направихме веднага след състезанието, е този - че има страшно много работа и при индивидуалното, и при ансамбъла. За изчистване на детайла, за усъвършенстване на трудностите, за тази огромна динамика, която се изисква. Това изисква такава физическа подготовка. Неслучайно, когато се правят физиологичните изследвания, момичетата имат резултати на атлети.

Това развитие на гимнастиката води неминуемо до важни неща, които касаят подготовката. И трябва да се направи много трезв анализ след световната купа в София. Резултатите са изключителни, но има страшно много работа. Ние в никакъв случай не сме в най-добрата си форма”, анализира Илияна Раева.

След дълго време, в което гимнастичките нямаха възможност да участват в големи състезания заради пандемията от коронавирус, момичетата на Весела Димитрова изумиха света с първото си изиграване на съчетанието с 5 топки в София. За него Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова заслужиха рекордната оценка от 44,150 (изключителните 35,100 за трудност и 9,050 за изпълнение). До момента върховото постижение държеше ансамбълът на Русия, получил 42,200 по време на онлайн турнир през март 2020 г. За съчетанието си с 3 обръча и 2 чифта бухалки българките получиха нова оценка над 40 - 40,200. Във финалите с топки и смесеното съчетание българките взеха златни медали, този път със “само” 39,800 и 39,750 след допуснати неточности.

След 98,250 и сребърен медал в многобоя с 2 десети след Линой Ашрам Боряна Калейн изигра четирите си финала - на бухалки, обръч, лента и топка, за три златни и един бронзов медал. Като този път сбор от изиграванията ѝ би дал оценка 99,900. С потенциал за още и още...

“Боряна също

може повече

Имаме много какво да работим с нея. Много добре се видяха слабостите на Боряна на това състезание. Къде трябва да се надгражда, какво трябва да се добави. Примерно при видимо прекрасно изиграна топка, всички останаха изненадани, че Боряна взе повече от точка по-малко от Ашрам. Което всъщност е абсолютно заслужена оценка, но всички бяха шокирани, че е толкова ниска. Само че аз въобще не съм шокирана. Веднага направихме бърз анализ зад кулисите и се видя ясно точно къде са пробойните и евентуалните ни слаби места, по които трябва да се работи много”, анализира още Илияна Раева.

Боряна Калейн е новата любимка на публиката, получи и корона за Кралица на световната купа, но може ли в чисто спортен план да се каже, че в индивидуалното България си има нова кралица?

“Естествено, че може. Боряна направи изключително състезание и страхотна заявка. И то неслучайно. Тя се заяви още в Москва. В София направи изключително състезание. До миналата година не си представяхме, че тя може да бъде не само равностойна, но и по-добра от Ашрам. Миналата година беше абсолютно невъзможно. А сега се вижда не само, че може, вижда се, че е факт”, обоснова се Раева.

“В художествената гимнастика

в момента

има страхотно

разузнаване

Може би ще станем свидетели на факта, че за първи път в състезателния период няма да виждаме на всички състезания всички гимнастички. Ще има състезатели, които ще пропускат турнири, за да може да се ориентират в обстановката. Ще има ансамбли, които ще пропускат състезания. Освен това наистина препускането с трудността води до големи травми. И всички отбори имат проблеми. Ето, и ние имаме такива проблеми и ще пропуснем световната купа в Ташкент, защото трябва да възстановим и ансамбъла, и Боряна Калейн. Боряна игра с много силни болки в глезена. За мен най-важното в момента, категоричен приоритет е възстановяването на отбора. Трябва да ги възстановим, за да бъдат в перфектната си форма и да работят както трябва. По-добре е да пропуснеш една световна купа, отколкото да задълбочиш една травма и това да доведе до неприятни последствия”, каза шефката на родната художествена гимнастика.

Но как става този скок - и при ансамбъла, и при Калейн, в изключително трудния за всички спортисти времена?

“С можене, с разбиране на материята “спорт”, правилна стратегия, много работа и абсолютен професионализъм. Когато знаеш какво правиш, разбираш материята, когато се подхожда професионално и отговорно - всичко може. Когато имаш добрите състезатели и треньори. Трябва да разбираш това, което правиш, да си с точните хора и да знаеш как да го направиш. Истината е, че в залата по художествена гимнастика се работи къртовски”, отговаря Илияна.

Стратегия ли е неучастието на Русия в София? Да ни видят, разузнаят, да се подобрят още с мисъл за Токио, а не да се хвърлят в битка, която евентуално да загубят?

“Не. Русия и миналата година не дойде с основните си състезателки. Те пропускат да идват на световната купа в София. Русия също си има своите проблеми в отбора. Не мисля, че решението им е толкова стратегически ход. Просто смятам, че отборите, които не дойдоха, не са толкова подготвени. Разбира се, имаше случаи на коронавирус - и при италианките, и при унгарките, и при бразилките. При задължителните PCR тестове, които бяха направени, за да могат да влязат в България преди световната купа, някои от гимнастичките от тези държави дадоха положителни тестове и затова не дойдоха. Има и стратегически момент, но и чисто елемент, свързан с подготовката. И всеки преценява каква стратегия да подбере, за да може да се представи възможно най-добре в състезанието, на което иска да отиде”, коментира Илияна Раева.

Каква е нашата стратегия към Токио - път, който минава и през емоционално домакинско европейско във Варна?

“Нашата стратегия е първо момичетата да се възстановят. Всички травми да бъдат излекувани, за да може да се работи на пълни обороти. И да се започне да се работи за изчистване на елементите и при ансамбъла, и при Боряна, Катрин и индивидуалното. Търсим максимално добра оценка на изпълнение, защото

оценката на

изпълнение ще

решава медалите

А там имаме още много какво да подобрим, в тънките детайли.

Не може да правиш нещо голямо без стратегия. Просто трябва да правиш всичко, за да може да печелиш. Не се ли хвърлиш да играеш всичко, няма шанс. Една спестена трудност те вади от тройката задължително.

Битката ще е много тежка. В индивидуалното има няколко състезателки, които могат да се борят за медал - двете рускини, Боряна Калейн, Харнаско от Беларус, Ашрам... Всеки с неговите претенции и възможности ще иска медал”, казва шефката на родните грации.

Но докато отброяваме дните до задаващите се след 4 месеца олимпийски игри, наред със златните надежди, феновете на златните ни момичета вероятно биха имали и размисли - каква е правилната стратегия - да се криеш и разузнаваш, а ти да се покажеш в пълен блясък в Токио или да покажеш още отсега на съдийките и света, че си друго ниво?

“Най-правилната стратегия е да си силен, да си най-силен. Това е стратегията. Ние да сме най-силни, пък другите да му мислят! Ако ти играеш най-силната гимнастика, другите да си правят каквато искат стратегия”, отвръща Илияна Раева.