Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

„Колко е важно да бъдеш сериозен“ - проникновение за човешката природа

Три любовни истории са в основата на сюжета на една от най-остроумните и интересни пиеси на Оскар Уайлд – „Колко е важно да бъдеш сериозен“.

Този изящен драматургичен текст е и следващата съвременна интерпретация на класическо произведение, което публиката ще може да види на сцената на Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград. Премиерата е на 2-ри април 2021 г. от 19:00 ч.

Режисьор на комедията е Антон Угринов, преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, който поставя на сцените на театър „Възраждане“, театрална работилница „Сфумато“ и Народен театър „Иван Вазов“, а „Колко е важно да бъдеш сериозен“ е първата му постановка в Благоевград.

"Няма нищо по-сигурно от това, че всички ние повече или по-малко избягваме да бъдем искрени с другите, а често и със самите себе си - обяснява Антон Угринов. - Както тогава така и днес, живеем в общество, в което всеки се опитва да представи себе си не такъв какъвто е, а такъв какъвто би искал да бъде в очите на другите или както казва Оскар Уайлд – „Всеки в края на краищата се оказва някой друг“.

„Колко е важно да бъдеш сериозен“ („The Importnace of Being Earnest“) би могло да бъде преведено също и като „Колко е важно да бъдеш искрен, откровен“, защото думата “earnest” има двойнствен смисъл. Именно това е и едрата тема, която ни занимаваше в репетициите – способността на човек да съжителства с истината или по-скоро липсата на тази способност. Последиците, произтичащи от ходовете на героите, които са верни на принципа, че лъжата винаги е за предпочитане пред истината, ги вкарва в интересни и парадоксални сюжети и прави тази пиеса истинско проникновение за човешката природа.

Този изящен драматургичен текст е всъщност забавен и ироничен коментар върху обществото и неговите модели на живеене."

Сценограф на представлението е Ванина Цандева – един от младите, креативни сценографи, изграждащи съвременната визия на театъра; композиторът на представлението – Калин Николов е написал музиката за повече от 100 постановки и филми. Отличен е с театралните награди Икар и Аскеер за авторската си музика.

В спектакъла участват актьорите от трупата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“:

Йордан Ангелов, в ролята на Джон Уърдинг

Нено Койнарски – Алджърнън Мънкрийф

Недиляна Павлик – Сесили Кардю

Мариана Бонева – Гуендълин Феърфакс

Албена Чобанова – Лейди Бракнъл

Жанет Керанова – Мис Призм

Аладин Алиибрахим – Чезюбъл