Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екатерина Захариева КАДЪР: NOVA
Екатерина Захариева КАДЪР: NOVA

„Възмутена съм от поведението на българите, които са предавали страната си. Ние няма да правим компромис с националната ни сигурност. Считам, че обществото трябва да знае това. Дело с толкова голям обществен интерес трябва да бъде показано”. Това заяви в „Неделята на NOVA” външният министър Екатерина Захариева във връзка разкриването на мрежата за нерагламентирано събиране на информация в полза на Москва, действала на територията на България.

Ставало дума за действащи офицери и това е трябвало задължително да бъде обявено публично, добавя тя.

"Разследването на службите се води от няколко месеца. Защитата на националния интерес и опазването на нашите държавни тайни е приоритет за нас", каза още Захариева.

„Осем са вече руските дипломати, които са обявени за persona non grata. Това не е приятно, но друг изход няма. Всеки следващ също ще бъде обявен за такъв, ако не спазва правилата”, каза още Захариева.

По нейните думи тепърва ще бъде направен анализ за типа на информацията, която е била изнасяна от страната в посока Русия.

„Мисля, че вече започват да се преминават всички граници. Все още чакаме реакцията на Северна Македония. Ние много пъти сме им казвали, че нещата няма да се случат по този начин. Те трябва да спрат кампанията си срещу България”, каза Захариева.

По нейните думи действията на страната са недопустими. Тя коментира и спрените книги на границата вчера: „Очевидно те не искат оригиналите на тези книги да бъдат там и хората да ги прочетат”.

Екатерина Захариева добави, че 465 са секциите в чужбина за предстоящия вот. Почти 100 повече от тези на предните парламентарни избори.