Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Суперзвездата настоявал за трансфер обратно в кралския клуб след отпадането на “Ювентус”

Време е за бляскавата церемония за връчване на приза за най-добър играч в италианската Серия А. Преди две години отличието отиде при мегазвездата на световния футбол Кристиано Роналдо в дебютния му сезон в шампионата на Апенините. През миналата година кампанията не се проведе заради пандемията. Допреди дни всички тръпнеха в очакване, но сега, когато бе съобщено, едва ли има изненадани.

Най-добрият

футболист в Серия А отново е Роналдо!

"В началото бе трудно, но нашата цел бе да печелим и го направихме - споделя победителят. - Аз съм щастлив и голям късметлия. Постоянството, увереността, работната етика и страстта - това са всички тайни, които ми позволяват да продължа да играя. Чувствам се мотивиран

Трябва да си така всяка година, защото в противен случай няма да печелите на 34, 35, 36 или 40 години."

Въпреки поредното индивидуално отличие обаче "Ювентус" е в лош период. Може би затова все по-упорито се говори, че бъдещето на португалеца е далеч от Торино. Само за няколко седмици всичко за "бианконерите" сякаш се срина. Първо отборът бе елиминаран за пореден път на осминафинал в Шампионската лига, този път от португалския шампион "Порто", което бе определено като огромен провал в лагера на "старата госпожа". Зверските критики бяха именно срещу Кристиано. Типично в свой стил, няколко дни по-късно суперзвездата накара всички да замълчат, след като наниза феноменален хеттрик в мач от шампионата срещу "Каляри". Само за около половин час игра. Черните облаци над Торино обаче надвиснаха отново след поредната среща от Серия А, където "Юве" отстъпи като домакин от скромния "Беневенто" с 0:1 насред "Ювентус стейдиъм". С тази загуба на практика отборът остана без никакъв шанс за десета поредна титла в калчото, като лидерът "Интер" води с цели десет точки и само чудо би лишило момчетата на Антонио Конте от скудетото. Всъщност това би било кошмарен завършек за всички фенове на отбора, след като "Ювентус" не успява вече четвърт век да спечели Шампионската лига. Именно затова бе привлечен Кристиано Роналдо, но въпреки усилията на голмайстора в продължение на три години "Юве" отпадаше рано от турнира.

През първия сезон на Кристиано в Торино отборът сякаш изглеждаше готов за голямата цел, след като обърна "Атлетико" (Мадрид), а Роналдо на практика сам елиминира "дюшекчиите" след феноменален хеттрик на реванша срещу испанския гранд. Последва отпадане от "Аякс", а елиминациите от "Олимпик" (Лион) и "Порто" дойдоха в повече за всички, които обичат италианския шампион.

Според слуховете самият Кристиано също остава много разочарован от това, че сегашният му клуб не постига успехите, които с лекота постигаше в предишния си отбор "Реал" (Мадрид). С кралския клуб Роналдо спечели цели четири пъти Шампионската лига, като три от тях бяха в последователни години. Именно през този период португалецът навакса изоставането си от големия съперник Лионел Меси и от губеща позиция с 4 към 1 "Златна топка" в полза на аржентинеца Кристиано докара нещата до равен брой отличия.

По пет за двамата. Малко след напускането си на Мадрид обаче Лео отново спечели наградата и към момента води с една "Златна топка".

Спекулациите, че Роналдо не е особено щастлив в "Ювентус" и милее за славните години в "Реал", се появиха още преди година, когато суперзвездата специално летя до Мадрид да гледа на живо суперсблъсъка на бившите си съотборници в "Ел Класико" срещу "Барселона". Тогава "лос бланкос" победиха с 2:0, а Роналдо се радваше като дете на головете, показвайки, че "Реал" (Мадрид) още е в сърцето му.

По този повод един от най-близките му приятели коментира евентуалното завръщане на звездата на "Сантяго Бернабеу".

"Роналдо почувства любовта в Мадрид при появата си на стадиона - казва Агире. - Беше развълнуван. Сега е изцяло фокусиран върху "Ювентус", но във футбола никога не казвай никога. Не знам какво ще се случи в бъдеще, никой не знае." И докато през изминалата година подобен трансфер остана само слух, то сега такова стечение на обстоятелствата изглежда повече от реално да се случи. Според Eurosport мегазвездата лично е инструктирал своя агент Жорже Мендеш да му осигури завръщането в Мадрид през идното лято. Известно е, че "Ювентус" изпитва сериозни финансови затруднения заради пандемията и гори от желание да се раздели с Роналдо, който им струва по 600 хиляди евро на седмица. Договорът на играча със "старата госпожа" изтича през 2022 г., но заради провалите в Серия А и най-вече в Шампионската лига самият той иска час по-скоро да облече отново бялата фланелка. За мадридския колос Роналдо има 450 гола и 132 асистенции в 438 изиграни срещи.

Възможното сензационно завръщане бе коментирано и от старши треньора на "Реал" Зинедин Зидан.

"Може да се случи", бе лаконичен легендарният французин в отговор на този въпрос.

"Познаваме Кристиано, познаваме какъв човек е той и какво е направил тук - коментира още Зидан. - Но в момента той е играч на "Ювентус". Ще видим какво ще стане в бъдеще. Щастливец съм, че бях негов треньор. Той наистина е впечатляващ и бихме се радвали, ако отново се завърне."

Според слухове, идващи от ръководството на "Юве", те са решили да градят нов отбор без Кристиано и са поставили изключително ниска цена, за която биха се разделили с него. Според информации от Ботуша торинци искат 29 милиона евро, ако някой клуб пожелае португалеца през лятото, пише "Кориере дело спорт". Това е с над 70 милиона по-малко, отколкото "старата госпожа" плати за него през юли 2018-а.

И макар дотук по всичко да личи, че няма какво да спре завръщането на петкратния носител на "Златна топка" в най-успешния отбор в света, то медиите в Испания посочват три причини, поради които това може да не стане. Първата е, че основната трансферна цел на кралския клуб това лято ще бъде голямата звезда на френския футбол и "Пари Сен Жермен" Килиан Мбапе. 22-годишният нападател отхвърли предложението на парижани за нов договор, а настоящият му контракт изтича през 2022 г. Затова от "Реал" ще хвърлят всички усилия да го привлекат след края на европейското първенство, понеже виждат в Мбапе наследник на Роналдо и Меси като най-добрия футболист в света. Втората причина, която може да осуети връщането на Кристиано, е огромната заплата на футболиста. Петкратният носител на

"Златна топка" получава 64 милиона евро годишно, което към момента би било непосилно дори за "лос бланкос".

Трета и също важна причина са лошите отношения между нападателя и президента на клуба Флорентино Перес. През последните сезони на звездата в Мадрид имаше слухове, че двамата почти не са си говорили и до ден днешен не са си оправили отношенията.

Медиите на Апенините смятат, че по-реалистичен е вариантът със завръщането на Роналдо, но не в "Реал" (Мадрид), а в бившия му клуб "Манчестър Юнайтед". Португалецът носеше екипа на "червените дяволи" от 2003 до 2009 г. Всички тези спекулации бяха опровергани от спортния директор на "Ювентус" Фабио Паратичи: "Ние сме взели решение и то е да задържим Кристиано Роналдо. Той е най-добрият футболист в света и ще остане при нас."

При всички положения обаче бъдещето на голямата звезда в Торино остава неясно и няма да е неочаквано, ако през лятото той се завърне в Мадрид или Манчестър. "Ювентус" претърпя пореден крах в Шампионската лига, а цената на Кристиано е 600 хил. евро седмично.