Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо сме важни за шпионите на Русия Съпругата на Резидента, както е наречен в разработката на прокуратурата, влиза и излиза от Руското посолство.

Сближаването на Турция с Москва налага НАТО да я замести с друга страна на югоизточния фланг

Аналитичният център на бившето ПГУ ни смята за стратегическа цел

Подозират, че има още групи, не само разбитата от прокуратурата

Разкритата от прокуратурата и от военното разузнаване група, заподозряна в шпионаж в полза на Русия, отново постави въпроса с какво България предизвиква интереса на Москва и

слабо звено ли сме в сигурността на НАТО

Всичко това се случва на фона на изгонването на шестима руски дипломати в последната година и половина, а след разбитата нова клетка - и на още двама служители от руското посолство в София с имунитет.

Страната ни е

мишена на руското разузнаване

главно заради събитията в Турция,

коментира бившият шеф на Комисията по досиетата и ексдепутат Методи Андреев. От няколко години Анкара се отдалечава от НАТО, където все по-малко разчитат на нея. Реджеп Ердоган демонстрира непрекъснато близките си отношения с Москва и въпреки протестите на Алианса се сдоби с руски зенитноракетни комплекси С-400.

В тази обстановка Северноатлантическият пакт търси заместваща страна от геополитическа гледна точка. България е удобна, тъй като с изключение на Турция тя се намира в най-крайния югоизточен фланг на НАТО, почти на границата с

Близкия изток, където се водят бойни действия.

В същото време, след като съседката ни се сближава с Русия и достъпът й до натовски секретни информации намалява, е логично Кремъл да се опитва да разузнае тайните на отбранителния съюз чрез трети страни.

Има и нещо друго. София е категоризирана като стратегическа цел за влиянието на Москва от Руския институт за стратегически изследвания, в който допреди няколко години директор беше

небезизвестният

ген. о.р. Леонид Решетников.

Това е аналитичен център, който работи в помощ на външното разузнаване и се финансира с държавни средства.

Русия никога не се е отказвала от желанието си да ни държи под влиянието си и фактът, че сме член на НАТО е още един важен елемент, който подсилва амбициите й да ни наблюдава и контролира.

Групата от петима бивши и настоящи служители на военното разузнаване и съпругата на Резидента, която е предавала материалите в посолството, са търсили

информация за Сирия, Нагорни Карабах, за операции на НАТО,

става ясно от материалите на прокуратурата. Интересували са се от числеността и работата на координационния център на Алианса във Варна, политиката на Пакта към Русия и Украйна. В задачите според материалите е имало въпроси за Департамента по отбрана в американското посолство, какви работни срещи са провеждани на българи с представители на големите държави от НАТО, участие в съвместни програми, както и за дейността на ЦРУ у нас.

“Аз не съм малко просъветски, аз съм просталински.

Бях на 7 годинки, когато сутринта съобщиха - се чува на един от записите на прокуратурата на Резидента Иван Илиев, който е завършил в Москва. - Баща ми почна да плаче. Искам да ти кажа, че нали и жена ми е рускиня. По-друго е. Но мотивът си е мотив, това не е обида. Това е опасно. Именно, в края на краищата животът е един бе, мойто момче. Ти виждаш ли какво става, бе? Никой не те брои за слива, ако не можеш да извадиш пари!" Според Иван Гешев групата получавала по 2000-3000 лв. на месец. Друг от тях се вижда на запис от камера в кабинета си, докато записва с телефона секретна информация от компютъра си.

Експерти по сигурността предполагат, че е възможно разбитата група да не е единствената. Подозират, че в спецслужбите все още работят голяма част от вербувани в Москва наши сънародници. "Не може да си завършил шпионска школа там и да не са се опитали да те привлекат, като знаем методите им на действие", коментира още Методи Андреев. Според него

липсват между 3500 и 5500 досиета,

изнесени в Русия,

и хора, които са главни герои в тях, никога няма да бъдат публично уличени, че са били сътрудници на руските служби.

В България има голяма общност от следвали в Москва служители, както и такива, женени за рускини. Всички тези категории са потенциално рискови, предполагат, че може да са вербувани от руските служби. А това означава, че страната ни тепърва ще трябва да увеличи усилията си, за да спре изтичането на натовска информация.