Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Районна прокуратура – Монтана е внесла в съда постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78 а от НК срещу В.А. (на 63 години. Мъжът е бил привлечен в качеството на обвиняем за хулиганство - престъпление по 325, ал. 1 от НК.

На 02.04.2020 г. М.И. бил на работа в базата на фирмата в района на гр. Монтана. Около 16 ч. мъжът тръгнал с лек автомобил към изхода на града. Преминал през КПП, обособено във връзка с обявеното извънредно положение в страната. Придвижвайки се бавно напред, забелязал непознат, който му махал. Водачът нямал намерение да спира и продължил шофирането. В следващия момент видял насочен срещу автомобила му пистолет, който въпросният непознат извадил от дрехата си и му казал „да го вкара в града“.

М.И. отказал да го направи. Тогава другият мъж произвел срещу него изстрел. Пострадалият инстинктивно се навел. Тъй като нищо не усетил, предположил, че оръжието е с халосни патрони.

Полицейските служители на КПП били уведомени за инцидента и настигнали извършителя на стрелбата. Установили самоличността му – В.А. от гр. Враца, както и наличие на оръжието у него – газ-сигнален пистолет м. „Екол Волга“, с муфа в предната част на цевта. За него мъжът имал удостоверение за регистрация от 2011 г., но отрекъл да е произвел изстрел.

Впоследствие, при разпита му заявил, че бързал да предаде важни сведения на служител на МВР, заемащ ръководна длъжност в гр. Монтана, с когото имал уговорка. Стрелял във въздуха, за да мотивира М.И. да го превози до града. Изразил съжаление за станалото.

В хода на разследване по образуваното досъдебно производство казаното от В.А. относно каквито и било уговорки с органите на реда не се потвърдило. По делото е била изготвена комплексна психологична и психиатрична експертиза, от заключението на която е видно, че обвиняемият страда от биполярно афективно разстройство. Преди и непосредствено след деянието той могъл да разбира свойството и значението, както и да контролира постъпките си.

Делото ще продължи в съда.