Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бележка на военен топразузнавач сочи готовност на СССР с ядрени бойни глави в ГДР

Трябвало да действат до 30 минути след получаване на сигнал от Москва

На 75 км от Берлин американците заснели съветски оборудван боен самолет

През 1983 г. светът е бил на ръба на ядрена война, разкриват разсекретени архиви на американското военно разузнаване, между които бележка на висш служител. Тогава Съветският съюз е разположил изтребител-бомбардировачи, натоварени с ядрени бомби, в режим на пълна бойна готовност в Източна Германия. Заповядано е да действат до половин час след получаване на сигнал за атака. Все още обаче

не е ясно какво е спряло съветските ръководители да натиснат копчето

и да взривят целия свят.

Това се случва по време на учението на НАТО през ноември същата година, познато като "Ейбъл Арчър 83". То разиграва реакция при ядрена атака от страна на Варшавския договор. Новите документи показват в детайли какво е планирала Москва в отговор на тренировъчните действия на Алианса.

Сценарият, по който се провеждат учебните маневри, включва "нападение" от СССР на 4 ноември, а НАТО "преминава в режим на бойна готовност". Два дни по-късно виртуалният противник използва и химическо оръжие. Натовските войски обаче според плана "реагират" чак на 7 ноември, като се предислоцират и започват учението.

"Използват" различни видове оръжия - от конвенционални през химически до ядрени. Идеята е да се изпробват командните постове и комуникациите, ако се получи сериозна ескалация на напрежението. Западът очевидно преценява опасността от ядрена война като реална, тъй като с тренировките са

ангажирани британският премиер Маргарет Тачър и западногерманският канцлер Хелмут Кол

Докато войниците на НАТО се упражняват в боева подготовка, Кремъл увеличава силите си в Източна Германия и заповядва да се дежури денонощно в командните пунктове. Началникът на съветските военновъздушни войски маршал Павел Кутаков нарежда на всички подразделения на 4-та военновъздушна армия в Полша да бъдат едва ли не на старт. Издадена е заповед 100 самолета, носители на тактическо ядрено оръжие, да са в бойна готовност. Става въпрос за

свръхзвукови изтребители МиГ-27

и бомбардировачи Су-24.

На подразделенията с изтребител-бомбардировачи е било разпоредено да заредят с ядрени бомби по една военновъздушна ескадрила във всеки полк. Тези самолети са били поставени в „готовност от трета степен", което означава, че при сигнал трябва да са в състояние да поразяват вражески цели от първа линия в рамките на 30 минути.

Западните експерти твърдят, че това показва намерението на Москва да започне първа ядрен Армагедон в Европа през 1983 г. Руснаците отричат да са били склонни да стартират конфликт със САЩ. Според тях бойните самолети на Алианса - "Торнадо" и "Ягуар", също са могли да носят ядрени бомби.

Взривоопасната ситуация се разиграва в сложен политически момент - когато противопоставянето между САЩ и СССР набира скорост след период на затишие. Ескалацията започва отново след избирането на Роналд Рейгън за президент на САЩ през 1981 г. Още същата година той произнася прочутата фраза за Империята на злото и в Москва решават да променят стратегията си.

Разсекретените от Вашингтон документи описват сложните отношения със СССР от януари 1983 г. до март 1985 г. В този период Рейгън започва Инициативата за стратегическа отбрана с цел да създаде ракетна отбрана в Космоса. През септември 1983 г. пък съветската ПВО сваля граждански корейски самолет с обяснението е, че е нарушил въздушното пространство на СССР.

В САЩ се провеждат масови демонстрации против използването на ядрено оръжие, докато Пентагонът се подготвя да въведе на въоръжение ракетите "Пършинг 2" и зенитни установки в Западна Европа, за да държат на мушка съветските ракети.

На Изток се провежда тайно заседание

на ръководителите в Кремъл.

Генералният секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев обвинява новия държавен глава на САЩ в агресивна риторика срещу комунистическия строй и конкретно срещу съветската страна.

Докладва Юрий Андропов - тогава шеф на КГБ, а впоследствие първи човек в КПСС и в държавата. Той цитира получените разузнавателни данни, че администрацията във Вашингтон се подготвя за превантивна ядрена атака срещу СССР. За да неутрализира удара, КГБ започва операция с кодово название РЯН - ракетно-ядрено нападение.

Но междувременно в СССР настъпва несигурност - през 1982 г. умира Леонид Брежнев и на негово място въобще неслучайно е избран шефът на спецслужбите Юрий Андропов.

Всяка от двете суперсили се подготвя за сухоземен и въздушен конфликт с евентуално използване на ядрени оръжия.

Съветската военна доктрина предвижда изпреварваща атака срещу НАТО,

тъй като предполагат, че ударът ще дойде под прикритието на тренировки от рода на "Ейбъл Арчър". Това става ясно от документите. Западът също се подготвя за вероятността да хвърли ядрено оръжие като евентуален отговор на действията на Варшавския договор.

В тази обстановка НАТО започва традиционните си есенни учения в Германия, които завършват през ноември. Според разузнаването на руснаците финалният етап би трябвало да се провежда само в учебни зали, но разузнаването им докладва за реални военни тренировки на цели подразделения.

Агентите на КГБ, работещи по операция РЯН, докладват промените в движението на чуждите офицери в базите в Европа. На 8 ноември пускат спешна телеграма до централата на съветската спецслужба. С нея информират ръководството, че НАТО е обявил най-висока степен на бойна готовност. Кремъл се опасява, че ядрената атака е неизбежна. Тутакси заповядва бойни самолети с бомби на борда да бъдат изпратени в Полша и ГДР. Руските части в тези две братски страни са оборудвани със 70 броя ракети СС-20 със среден обсег на действие, а ядрени подводници се отправят към Арктическо море, където няма да бъдат открити от радарите на американците. Съветският съюз

дислоцира в Източна Германия изтребители с потенциал да носят ядрени бойни глави

Су-17 с 6 до 8 гнезда за бомби.

Чак на 11 ноември, когато "Ейбъл Арчър" приключва, съветските другари бият отбой към своите войски. Но преди това западното разузнаване получава зловещ сигнал от дивизията в град Нойрупин (в ГДР, на 75 км от Берлин). Нейните самолети за ранно предупреждаване е трябвало да бъдат

оборудвани със системи за радиоелектронно заглушаване.

Информация от Агенцията по национална сигурност на САЩ сочи, че в крайна сметка подразделението на ВВС е получило заповед да действа без електрониката заради опасност от претоварване и излизане от строя на машините. Според американското военно разузнаване съобщението означава, че поне тази конкретна дивизия е носела боен товар - нещо, което до онзи момент не са знаели.

Шефът на военноразузнавателния екип по време на "Ейбъл Арчър" ген.-лейт. Ленард Перутс се свързва с началниците си във Вашингтон по време на пика на напрежението. Говори с командващия ВВС на САЩ в Европа ген. Били Минтър, който пита дали се налага да се реагира на случващото се в ГДР. Перутс заявява, че не разполагат с достатъчно доказателства, за да оправдаят повишаване на степента на бойна готовност.

По-късно генералът получава допълнителна информация, която е притеснителна. "Не съм сигурен какъв съвет щях да дам, ако знаех какво щях да науча", пише той след време. В том с архиви на Държавния департамент е публикувана негова бележка, в която бъдещият директор на Агенцията за военно разузнаване изразява безпокойството си "във връзка с

неадекватния отговор на съветската

военна заплаха”.

До смъртта си през 2017 г. Перутс продължава да е убеден, че е взел правилното решение да не изпрати американските срещу съветските военни сили, но му е липсвала детайлна разузнавателна информация за степента на тревога в СССР. По онова време смятал, че тя не е за пренебрегване, но не мислел, че е от най-висока степен. Виждането му се променя, когато получава допълнителни данни след края на учението. Тази "доста по-зловеща картина" показва временно спиране на рутинните полети и очевидно според разузнавача означава подготовка на всички съветски военновъздушни сили в региона за нещо много по-сериозно.

Перутс докладва, че Москва тайно е прекратила тренировъчните дейности поне за ВВС, отговарящи за централния европейски регион. Това може да означава само едно - че руснаците искат да имат в наличност всичките си самолети за евентуална битка.

Не са спрени само разузнавателните полети - 36 на брой

за период от една седмица. Това по данните на агентите е много повече от предишните години.

"Тревогата в СССР в отговор на "Ейбъл Арчър" започва след залез слънце в сряда вечерта. Не се наблюдаваха никакви полети в следващите два дни, което продължи до уикенда и в понеделник, който беше 7 ноември - празника на революцията - пише Перутс. -

Отсъствието на самолети може да има логично обяснение, но тогава дойдоха нови, още по-тревожни данни." На 9 ноември военното разузнаване на САЩ се сдобива със снимка на въоръжен до зъби боен самолет с кодовото наименование FLOGGER (МиГ-23) в база в Източна Германия. Така причината за прекъснатите рутинни полети става съвсем ясна.

От разсекретените документи се виждат заключенията на американското и британското разузнаване, че подобна реакция на СССР и Варшавския договор по повод учението на НАТО е безпрецедентна и се е наблюдавала само по време на кризи в миналото. Меморандумът на ген. Перутс подкрепя изводите на съветническия борд на президента, че

военната заплаха

е била реална.

Това събитие дълго време остава в тайна и все още не се знае какво точно са смятали по това време в Кремъл.

Дали по някакъв начин САЩ не са предизвикали реакцията на Москва? Американското разузнаване разследва два пъти случая от 1983 г. - през май и август 1984 г. В крайна сметка решават, че по никакъв начин не са били причина, тъй като не са подавали сигнали, че се подготвят за война.

През 2015 г. американското правителство разсекрети доклад по случая. В 109 страници Бордът на съветниците на президента по външно разузнаване описва този случай 7 години по-късно под заглавието "Съветската военна заплаха". В него пише, че през 1983 г. САЩ вероятно неволно са поставили отношенията със СССР на косъм. Цитира се меморандумът на Перутс, но тогава не е бил разсекретен все още за широката публика.