Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не е първата жена - президент на САЩ, защото не го е решила. Но точно тя изстрелва Обама на върха

Баба я обличала в стари чували за картофи. Научава я да чете на 3 години

Братовчед я изнасилва на 9 години, малтретирана е сексуално и от други роднини

“Баща ми ме спаси, повтаряйки ми, че струвам
повече, отколкото си мисля”, признава тя

Кралицата на всички медии. Най-богатата афроамериканка на 20-и век. Първата чернокожа жена мултимилиардер в Северна Америка. Най-големият филантроп от афроамерикански произход в американската история. Най-влиятелната жена в света. През годините Опра Уинфри постигна много висини, а нейният авторитет излезе извън всякакви граници, за да се утвърди навсякъде. Днес може би единствената причина тя да не е първата жена - президент на САЩ, е, че не е решила да бъде. Твърди се, че в момента нейното влияние в Демократическата партия е по-голямо дори от това на Байдън.

Неслучайно херцозите на Съсекс принц Хари и съпругата му Меган избраха да дадат сензационното си интервю именно на Опра, своята съседка в Санта Барбара, Калифорния. Напълно логично е и че в първия момент, в който имаше възможност, Меган потърси приятелството и близостта на Уинфри още преди години. Под нейното крило лесно се вирее, одобрението й е гаранция за успех.

Опра е олицетворение на осъществената американска мечта - родена в огромна бедност и с много трудно детство, тя упорито върви по пътя на възхода, за да седне на своя трон. Днес успехът й се измерва с несметно богатство, слава и най-важното - авторитет на световен лидер.

В Санта Барбара Вернита Лий е неопитна тийнейджърка, когато става майка и кръщава дъщеря си Орфа - на библейска фигура от старозаветната Книга на Рут. Бащата на момичето Върнън Уинфри, който нехае, че има дете, по това време е в американската армия. Бебето е оставено на грижите на баба си Хати Мей Лий, а Вернита поема към щата Уисконсин в търсене на работа.

През първите си шест години момиченцето расте в нищета в селските райони на Мисисипи. Баба й разполага с толкова малко средства, че те едва й стигат за храна, камо ли за дрехи. Затова се налага понякога да облича своята внучка с дрехи, ушити от стари чували за картофи. Хати Мей научава приказливото дете да чете едва на 3 години и го насърчава да мечтае смело. Само че не се възпира да я бие с метла всеки път, когато сгреши или направи някоя пакост.

Книгите бяха моят път към свободата. Открих целия свят отвъд нашата ферма в Мисисипи, който чакаше да бъде завоюван.

Момиченцето често “интервюира” домашните си кукурузени кукли. Нейните роднини и приятели много пъти изписват името й Орфа погрешно и така остава това, с което е известна днес - Опра.

През 1960 г. Хати Мей се разболява и 6-годишната госпожица отива при майка си, която обитава суров квартал в Милуоки, Уисконсин.

С майка си Вернита Лий
С майка си Вернита Лий

Вернита живее с поредния си мъж и с още две деца, работи денонощно 7 дни в седмицата и се затруднява в отглеждането на дъщеря си. Тогава започват и най-тежките моменти за Опра.

9-годишното дете е изнасилено от свой 19-годишен братовчед, но това не впечатлява останалите членове на нейното семейство. Напротив, сексуалното малтретиране продължава и тя става жертва и на други от "близките си".

Всичко това кара Опра да избяга от вкъщи на своя 13-и рожден ден. Скита се и живее по улиците, докато накрая не решава да се завърне отново в дома на майка си. Няколко месеца по-късно Опра ражда син, който почива малко след като идва на бял свят.

В училище е изрядна, но извън класната стая краде пари от майка си и се шляе навън по цели нощи, бягайки от ужаса в дома си. Изпратена е при баща си, който проявява към нея внимание и строгост, налага й вечерен час и й забранява срещите с момчета.

Баща ми преобърна живота ми, повтаряйки ми, че аз струвам повече, отколкото си мисля. Той ме спаси.

Тя започва да проявява още по-блестящи резултати в училище. На 17 години печели титлата “Мис Черно Тенеси”.

Яростно амбициозна, получава работа на непълно работно време в местната радиостанция WVOL, където чете новините. Това е първата й истинска медийна работа.

Опра е звездата на ораторския клуб в гимназията си и след като печели ораторско състезание, получава пълна стипендия за държавния университет в Тенеси. Завършва го през 1973 г. със специалност “Реч и сценични изкуства”.

На 17 години печели титлата “Мис Черно Тенеси”.
На 17 години печели титлата “Мис Черно Тенеси”.

Още в колежа прескача от радиото в телевизията на Нашвил - WLAC-TV. След като се дипломира, започва работа на пълен работен ден там до 1976 г., когато е преместена в WJZ-TV в Балтимор.

Трябвало да чете емоционални новини, съкрушаващи сърцето, докато шефовете й в телевизията не сметнали, че нейната топла, земна персона би била по-подходяща за токшоу.

През 1978 г. те прехвърлят бъбривката от новините в предаване, наречено "Хората говорят" (People Are Talking), което тя води заедно с Ричард Шер.

Така Уинфри се оказва в свои води, където най-сетне може да се развихри и да блесне. Естествено, привлича вниманието на мениджърите на WLS-TV в Чикаго, които търсят ангажиран водещ, който да спаси сутрешното токшоу AM Chicago. Опра е наета за работата и успява да превърне най-ниско оцененото токшоу в Чикаго в най-рейтинговото.

Мислете като кралица. Кралицата не се бои от провал. Провалът е само още един трамплин към величието.

По съвет на своя приятел - покойния филмов критик Роджър Еберт, Уинфри подписва договор с King World Productions, като AM Chicago е преименувано на “Шоуто на Опра Уинфри” (The Oprah Winfrey Show). Изповеден стил и ексклузивни звезди превръщат Опра в абсолютен хит и любимка на американската публика.

Уинфри също така създава своя собствена продуцентска компания през 1986 г., която кръщава HARPO - нейното име на обратно.

През 1987 г. “Шоуто на Опра Уинфри” измества това на Фил Донахю като най-гледаното дневно американско токшоу и печели първата от многото си награди “Еми”. Банковата сметка на водещата расте главоломно, милионите се трупат. Към 1995 г. нейното състояние скача до 340 милиона долара.

 Уинфри въвежда т.нар. Опра ефект - свидетелство за мощното й влияние върху американската публика. Иначе казано, книгите и изобщо продуктите, които препоръчва и за които говори, стават за един ден бестселъри и абсолютни хитове. Тя трансформира книгоиздателския бизнес, когато през 1996 г. основава своя книжен клуб (Oprah's Book Club). Индустрията започва да поръчва книги, които се вписват в матрицата на книжния клуб на Опра, а мемоарният жанр експлодира. Библиотеките препоръчват издания, подобни на избраните от нея, а книжарниците имат цели раздели, посветени на книги, които тя е препоръчала.

Когато предлага на последователите си да спрат да се преструват, че са прочели “Ана Каренина” от Лев Толстой, а да го направят, малко след това издателската компания трябва да отпечата допълнително 800 000 копия.

През 2000 г. Уинфри пуска и успешното си списание O The Oprah, което Fortune определя като най-успешното стартиране в издателската индустрия. През 2004 г. е обявена от Forbes за единствения в света чернокож милиардер и първата чернокожа жена милиардер в историята. През 2006 г. става най-добре платеното телевизионно лице в Америка, а същата година подписва договор за 55 милиона долара с радио XM Satellite за създаване на радио “Опра”.

Уинфри сбъдва дългогодишната си мечта, когато през 2008 г. създава своя собствена мрежа - OWN: The Oprah Winfrey Network. Съсредоточавайки се върху това, слага край на “Шоуто на Опра” в неговия 25-и сезон. Последният епизод се излъчва на 25 май 2011 г. и е гледан от 16,4 милиона зрители.

Тя не е първият човек, който води токшоу по телевизията. Но Уинфри прави революция в жанра. Със своята личност, многоплатформения си бизнес план и безмилостните си послания за позитивност и самоусъвършенстване успява да проникне у американците от всички ъгли на техния живот.

Става ракета носител за всеки, когото реши да промотира. Като родения в Минесота Нейт Беркус. Честите му участия в “Шоуто на Опра Уинфри”, датиращи от 2002 г., му помагат да стане един от най-обичаните интериорни декоратори в Америка.

“Когато влезете в орбитата на Опра, това не се отразява на кариерата ви, това определя кариерата ви”, признава Фил Макгроу пред CNN 16 години след стартирането на неговото много успешно токшоу.

Плеяда звезди са изгрели благодарение на нея Уинфри разбива и убеждението, че водещите не трябва да скачат смело и в непознати води като тези в киното. Тя приема поканата на Стивън Спилбърг да играе София през 1985 г. в The Color Purple - решение, довело до номинация за “Оскар”.

През 2014 г. е номинирана отново за “Оскар”, но в качеството си на изпълнителен продуцент на “Селма” на Ава Дюверней. През 2018 г. Уинфри става и първата чернокожа жена, получила наградата Cecil B. DeMille - признание на Холивудската асоциация за чуждестранна преса към някой, който е направил своя отпечатък във филмовата индустрия.

Тя не се свени да се изявява и като ценител на изкуството. През 2016 г. продава картината “Портрет на Адел Блох-Бауер II” на Густав Климт за зашеметяващите 150 милиона долара, като отчита печалба от 62,1 милиона долара - разликата от това, което плаща за нея.

Опра е феномен, който чупи традиционните бариери на журналистиката. Прави много личното много публично. Подготвя масовата публика да бъде отворена към различията между хората, научава ги как да приемат други, които не са като тях.

Отдавна социалните анализатори очакват да прояви политически амбиции и да посегне към властта. Има още исторически висини, които може да запише в биографията си.

През 2007 г. Опра Уинфри одобри кандидатурата на Барак Обама за президент и според мнозина именно това предопредели успеха му.

Вие получавате от живота това, за което ви стига куражът да си поискате.