Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нериса и Катрин Боуз-Лайън
Нериса и Катрин Боуз-Лайън

Нериса и Катрин били с умствени увреждания, изоставени и обявени за мъртви. Сестра им Ан става принцеса на Дания

Още три жени с генетичен недостатък, предаден от дядо им ­ 21-вия барон Клинтън. Ген, който е извън пряката кръвна линия на короната

Конспиратори: Елизабет II била родена с увреждания и разменена с Катрин Боуз-Лайън, която днес е кралицата

29 юли 1981 г. Сватбеният ден на принц Чарлз и лейди Даяна. Всички са превъзбудени и екзалтирани. Целият свят се вълнува от събитието. В катедралата “Свети Павел” пристига кралица Eлизабет II и помахва на събралото се множество. Две жени в края на средната възраст, облечени в безформени широки рокли и с умиляващи пламъчета в очите махат възторжено в отговор на нейния поздрав. Неспособни да изразят с премерена реч радостта си, те издават възбудени звуци срещу телевизора.

Нериса и Катрин Боуз-Лайън трябваше да са сред най-знатните гости в първите редици на церемонията, но към онзи момент двете сестри са затворени в кралската болница за психично болни Royal Earlswood Hospital в Редхил, Съри.

Оттам те наблюдават дистанционно венчавката на престолонаследника на Великобритания и се радват от сърце, когато виждат своята първа братовчедка - кралицата. Трогателен момент, спомня си Онел Брейтуайт, една от медицинските сестри, които са се грижили за тях.

По онова време за широкия свят съществуването на тези жени е заличено. Дори са обявени за мъртви от алманаха за британската аристокрация заради дезинформация, предоставена от семейството им. Всъщност Нериса почива през 1986 г. на 66 години, а Катрин, връстница на кралицата, си отива през 2014 г. В регистрите последните им посетители в кралското “убежище” са записани през 60-те години.

Голямата тайна за скритите роднини с умствени увреждания на Елизабет II бива разкрита през 1987 г. Тогава избухва като скандал в пресата. Става ясно, че в Royal Earlswood Hospital братовчедките всъщност са общо пет.

Нериса и Катрин са третата и петата дъщеря на Джон и Фенела Боуз-Лайън. Баща им е по-големият брат на кралицата майка Елизабет Боуз-Лайън, наричана някога и “любимата баба на нацията”, съответно и вуйчо на Елизабет II.

Сестрите живеят във фамилния дом в Шотландия до 1941 г., когато са настанени за постоянно в болницата в Редхил от майка си. Баща им е починал към онзи момент. Тогава Нериса е на 22 години, а Катрин - на 15.

Ан, сестрата на Нериса и Катрин, става принцеса на Дания с втория си брак.
Ан, сестрата на Нериса и Катрин, става принцеса на Дания с втория си брак.

В същия ден заедно с тях в болничното заведение са записани и техните първи братовчедки Едония Елизабет, Розмари Джийн и Етелдреда Флавия Фане. Това са трите дъщери на Хариет Фане, сестра на Фенела Боуз-Лайън. Изглежда, че двете сестри заедно са решили бъдещето на децата си.

Десетилетия по-късно съдбата на Нериса и Катрин става достояние на хората. Daily Express съобщава, че по-голямата сестра е била погребана през 1986 г. близо до болницата в гроб, маркиран само със сериен номер и пластмасов маркер с нейното име. След тази новина анонимен дарител плаща, за да се направи подходящ надгробен камък за Нериса.

“Нямаме коментар за това - заявяват тогава от Бъкингамския дворец. - Това е въпрос на семейство Боуз-Лайън.” Медицинските досиета са категоризирали сестрите като “имбецилни”. Според лекарите Нериса издавала “неразбираеми звуци през цялото време” и можела “да каже няколко бебешки думи”.

Тези жени са родени в епоха, когато децата с умствени увреждания са смятани за заплаха за обществото и са били срамът на семейството.

За фамилията Боуз-Лайън състоянието на двете им дъщери е стигма, която можела да застраши социалното им положение и брачните перспективи на другите им деца. Така например сестра им Ан става принцеса на Дания с втория си брак. Тя е и майка на покойния кралски фотограф Патрик Ансън, 5-и граф на Личфийлд, и лейди Елизабет Ансън.

“Те бяха прекрасни. Нямаха правилна реч, но ако ги познавахте, винаги можехте да разберете какво казват със звуци и жестове - коментирала е Онел Брейтуайт. - Днес вероятно щеше да им бъде осигурена логопедична терапия и те можеха да общуват много по-добре. Разбираха повече, отколкото бихте си помислили.

Помислете само за живота, който можеха да имат. Беше толкова тъжно. Винаги когато по телевизията кралицата или кралицата майка се появяваха, те правеха реверанс - много кралски, много нисък. Очевидно помнеха.”

Кралицата майка Елизабет Боуз-Лайън заедно с дъщерите си Маргарет и кралица Елизабет II
Кралицата майка Елизабет Боуз-Лайън заедно с дъщерите си Маргарет и кралица Елизабет II

От медицинския персонал на болницата са казвали, че никога не са виждали някого от близките на Нериса и Катрин да ги посещава, да им изпраща подаръци. Всички имали впечатлението, че те просто са забравени.

Генеалози обясняват, че петте братовчедки може да са имали генетичен недостатък, предаден им от техния дядо Чарлис Трефузис - 21-ви барон Клинтън. Той е баща на техните майки Хариет Фане и Фенела Боуз-Лайън. Това означава, че този ген е извън пряката кръвна линия на короната.

Водещият генеалог Хю Пескет казва по въпроса: “Ако пет братовчедки имат един ментален проблем, доста очевидно е, че причината е генетична. Голямото облекчение е, че гените очевидно са в семейство Клинтън, а не в кралското семейство”.

През 1997 г. Royal Earlswood Hospital е затворена, като бивши медицински лица твърдят, че там са били малтретирани пациенти. Не е ясно къде е преместена Катрин през следващите години до смъртта си през 2014 г. След шума, който се вдига около сестрите Боуз-Лайън, вестниците разглеждат и предишни случаи на “кралска лудост” - от Джордж III в края на 18-и век до два случая на психични заболявания и недъзи в ранните години на 20-и век. Единият е принц Джон, най-малкото от шестте деца на Джордж V. Той е умствено изостанал и епилептичен, умира на 14 години. Другият е принц Алберт, син на Едуард VII, който почива на 28 години.

“Лудостта, нелегитимността и разводът са трите скелета, които дрънкат най-силно в кралския шкаф”, пише Алън Хамилтън в “Таймс” в статията “Неизвестният страх на кралските особи”.

Любителите на невероятните сценарии бързо раждат и конспиративната теория (напълно абсурдна), че жената, която светът познава като кралица Елизабет II, всъщност е Катрин Боуз-Лайън. Тъй като двете братовчедки са родени в интервал от 10 седмици през 1926 г., се обяснява, че са били разменени след раждането си. Това се наложило, защото първородната дъщеря на Джордж VI се родила с тежки умствени увреждания, а Катрин всъщност била напълно здрава. Тази конспирация издиша, защото, когато Елизабет II идва на бял свят, тя е едва трета в наследствената линия на короната. След баща си и своя чичо, който е престолонаследникът. Тогава не се очаква изобщо, че един ден тя ще стане кралица, тъй като нищо не предвещава абдикацията на Едуард VIII.

И всъщност нито дълг, нито каквото и да било друго би могло да накара семейство Боуз-Лайън да се откаже от здрава дъщеря в полза на роднините си.

Когато Джордж VI сяда на трона през 1936 г., 10-годишната вече Елизабет II става предполагаем престолонаследник. Тъй като, ако й се роди брат, той веднага ще я изпревари.

На 2 юни 1953 г. короната е поставена върху главата на 27-годишната кралица, която днес е най-дълго управляващият монарх в света.