Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Бакалова даде интервю за "24 часа" от Лондон.
Мария Бакалова даде интервю за "24 часа" от Лондон.

Звучеше ми нахално само фактът да бъда спомената редом до имената на Оливия Колман, Глен Клоуз, Аманда Сейфрид или Юн Юх Джунг, казва пред "24 часа" първата българска актриса, номинирана за "Оскар"

- Мария, поздравления. Разчувствахте толкова много хора, които дори и не познавате. Какво е чувството? Какво си казахте със Саша Барън Коен? С кого споделихте този момент?

- Много ви благодаря. Наистина се надявам хората да могат да усетят темата за любовта в “Борат 2”. Филмът е направен с много любов и е за любовта - как трябва да се обичаме и подкрепяме.

Със Саша си разменихме няколко съобщения. През целия ден бях на терен, снимайки новия филм на Джъд Апатоу The Bubble (“Балонът”). Сутринта той ме попита:

“Сигурна ли си,

че не искаш да

гледаш

церемонията

по “Оскар”-ите?

Искаш ли да се отделиш сама? Искаш ли да не бъдеш на терен? Искаш ли да го гледаме заедно?”. Аз му отговорих: “Не, не искам по никакъв начин да се разсейвам.” Дори ми звучеше нахално само фактът да бъда спомената редом до имената на Оливия Колман, Глен Клоуз, Аманда Сейфрид или Юн Юх Джунг, която е невероятна корейска актриса с 50-годишен опит. Гледала съм нейни филми и е блестяща. Струваше ми се невъзможно дори да се надявам, че може да бъда реален претендент за “Оскар”.

И по време на снимките имах сцена с Педро Паскал. Джъд Апатоу се приближи до мен и аз си помислих: “Господи, толкова ли е лошо, че не го казва дори на микрофона, за да не го чуят другите? Сигурно ще ми се скара!”. Но той каза: “Поздравления. Имаш твоята първа номинация за “Оскар”!” Всички започнаха да се радват - още по-голям подарък за мен, защото споделих този радостен миг с тях. Директно от снимките се прибрах вкъщи преди час и в момента сме заедно с вас!

- “Борат 2” е много смел, сатирата е огромна. Има сцени, които показват, че американците се интересуват само от пари. Те ще успеят ли да се надсмеят над себе си? И какви са реалните шансове да вземете “Оскар”?

- Филмът може да бъде разтълкуван в много аспекти. Да, засегнати са и много чисто американски проблеми. Но цялостната концепция е протест към неравноправието, като подкрепя толерантността, да се държим по-добре един с друг. Без значение от религията, пола или от коя държава си.

През последните няколко години хората много израснаха. Все по-често се надсмиваме над самите себе си. А чувството за самоирония е висша степен на интелект. Надявам се, че хората наистина са осъзнали, че зад маската на тези глуповати шеги и нелеп хумор всъщност стоят много по-важни съобщения. Каква е функцията на жената в XXI век, актуална ли е темата за патриархата, нужно ли е да се променяме само за да се впишем в нормите? Може ли жената, освен да бъде майка, да има и професия? Разбира се, че може.

Не искам да си мисля дали имам шансове за “Оскар”. Самото говорене и съпоставянето на името ми до имената на тези утвърдени актриси, които са огромно вдъхновение за мен, ми е достатъчно.

- Какво точно е “Борат” - риалити или скрита камера?

- Има само няколко сцени, които са заснети със скрита камера, но легално. Всички кадри, които фигурират във филма, са със съгласието и подписите на хората, които участват. Не съм продуцент и не знам много подробности. Аз просто

влизам в сцената

и си изпълнявам

ролята

като актьор

Бих определила филма като социален експеримент. Показва истинските ни цветове и същност. Много бях трогната от сцените с невероятната Жанис Джоунс (62-годишна професионална детегледачка. По време на участието си тя вярва, че това е документален филм за правата на жените - б.а.). Въпреки всички нелепи и обидни въпроси, които ѝ задавах, тя продължаваше да ми дава шанс и да ме дърпа нагоре. Можеше да ми каже: “Гледай си работата”.

- Подписахте договор с една от най-големите компании за таланти - CAA (Creative Artists Agency). Tова как би ограничило бъдещото ви участие в българското кино?

- Зад гърба ми стои огромен екип в лицето на CAA. Когато подписах с тях, една от основните ми идеи беше да се обърне повече внимание на българските артисти и да се отвори пазарът за тях. Споделих го с тях, те го знаят и ме подкрепят.

С Юлиан Костов дори имаме няколко проекта, един от които е много амбициозен. Казва се “Свобода или смърт” - филм за Руско-турската освободителна война. До момента тази тема не е разгърната в киното, защо да не го направим ние?

Юлиан Костов е като адвокат за всички български таланти в чужбина. Още отпреди 10 години, когато се мести да живее в Лондон, той работи за популяризирането им.

- Вярвате ли в българското кино?

- Вярвам, самата аз идвам от България. И имайки сега тази платформа,

ще се

възползвам от

цялото внимание

върху мен, за да

се обърне

внимание на

талантливите

артисти у нас

Факт е, че в западното кино не се презентират актьори от Източна Европа. Време е това да бъде променено. Защото живеем във време, в което хората издигат в култ разнообразието и ние тук сме това разнообразие. Аз вярвам в това.

- “Като за последно” е последният български филм, в който играете преди “Борат 2”. Как изглежда пътят между двата кастинга?

- “Като за последно” заема огромно място в сърцето ми. Това беше едно невероятно лято със страхотни хора и Ивайло Пенчев, който е невероятен човек и режисьор. Човек на първо място, защото е важно преди всичко да бъдем добри хора.

Пътищата между двата филма всъщност са много преплетени. Кастингите за българския филм започнаха през зимата на 2018 г., а работата по него - в края на завършването ми в НАТФИЗ. Снимахме един месец на морето, в който имах само няколко почивни дни. Те съвпаднаха с кастинга за “Борат” и летях до Лондон. Но не бих приела възможността да рискувам да пътувам, ако Ивайло Пенчев не ме беше пуснал. Благодарна съм му много за този жест.

- Има ли нещо в света, за което бихте разменили всичките си награди и успехи досега?

- Работя много и се старая да давам всичко от себе си, да бъда подготвена и дисциплинирана.

Бих била много щастлива, ако хората са по-толерантни един към друг, отнасят се с любов и респект. Въпреки различията ни и благодарение на тях да се обединим. Може би бих заменила всичко за това да направим света по-красив. И мисля, че до голяма степен това е и мисията на Саша. Чрез изкуството си той прави революция, готов е да жертва живота си в името на това да направи света по-красив и по-добър.

* В интервюто са използвани въпроси и на други медии.

 CV

Медиите в САЩ вече я наричат световна суперзвезда, толкова е известна и обичана.

Само на 24 години Мария Бакалова остава в историята като първата българска актриса с номинация за “Оскар”. “Борат 2” е големият ѝ пробив, защото всички значими сцени за успеха на лентата са резултат от нейната игра и импровизации. Благодарение на актрисата българският е основен език в голям холивудски филм.

В зум среща часове след номинацията ѝ за най-добра актриса в поддържаща роля Мария Бакалова разказа специално за “24 часа” как е разбрала новината.

Интервю на Силвия Жекова

МАРИЯ БАКАЛОВА
СНИМКА: ДЖОУЗЕФ СИНКЛЕР
МАРИЯ БАКАЛОВА СНИМКА: ДЖОУЗЕФ СИНКЛЕР