Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мухамед Халаф СНИМКА: Архив
Мухамед Халаф СНИМКА: Архив

„Проблемът с кризата в исляма не е от вчера. Той се дължи на отказа на различните ислямски институции да разгръщат сериозна програма за реформация на исляма. Съществуването на фашистки ислям е резултат на провалените държави в Близкия изток, които бяха ръководени от диктаторски режими в продължение на десетилетия“. Коментарът направи пред БНР журналистът Мохамед Халаф.

По думите му живеем в епохата на глобализацията, но тя е родила много положителни и отрицателни явления, като едно от най-важните е културната и религиозната идентичности.

„Когато искаме да говорим защо всичко това се случва, трябва да свързваме тези две неща. Фашисткият ислям беше създаден от режими, които се отказаха от две от най-важните функции на държавата - културната и образователната. Те бяха доброволно отстъпени на религиозни институции срещу това да получават легитимност. В продължение на години в тези държави няма модернизация. Предимство се даде на религиозната догма... Саддам Хюсеин беше президент на Ирак и когато започна ембаргото срещу него, извика художник, с когото написаха Корана с неговата кръв. Той искаше да се покаже като истински мюсюлманин и защитник на ислямската религия по този начин“.

В предаването „Събота 150“ Халаф допълни:

„Необходимо е да налагаме санкции на тези държави, които наливат милиони долари в терористични групи, джамии, институции. Това са Катар, Турция, Саудитска Арабия. САЩ и Европа знаят механизмите им. Трябва да се проведат разговори и ако не стане с добро, да се намерят начини за пресичане на това финансиране. Не може да продължава това затваряне на очите. Защо трябва да сме толерантни към такъв тип хора, които са участвали в различни конфликти, във въоръжени групи“.

Халаф поясни, че в момента в Европа има около 25 млн. мюсюлмани, от които най-много 45% са интегрирани и приемат европейските ценности, но останалите отказват и се колебаят:

„Така те стават мишена на различните групи през социалните мрежи, вече няма нужда от джамии, защото имаме туитър, фейсбук, инстаграм“.

Той посочи, че единствената гордост на мюсюлманите е ислямът.