Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Целта ни е да сме първа политическа сила на изборите, каза лидерката на БСП

Намаляване на заплатите на депутатите, замразяването им и промяна на формулата за преизчислението им - да не растат с ръста на средната заплата. Това е първото, което БСП ще предложи при старта на новото 45-о народно събрание. Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова пред БНР, която изброи 4-те цели на социалистите в новия парламент.

По повод последните дни на работа на 44-ото народно събрание, Нинова коментира, че неслучайно това е институцията с най-ниско доверие в последите години. „Този парламент беше подчинен на премиера, което кардинално променя основите и принципите на държавността, на правовата държава и на парламентарната република. В това Народно събрание мнозинството от ГЕРБ и “Обединени патриоти” произвеждаха нетрайно и лобистко законодателство. Твърдя отговорно, че корупцията се залагаше в законите и по този начин ставаше ненаказуема“, каза тя. И даде пример със закупуването на лекарствата от държавните, общинските и частните болници и разликите в начина на уреждане на това - държавните и общинските трябва да правят обществени поръчки и търгове, частните могат да се договарят директно. И не случайно бившият директор на НЗОК Дечо Дечев изнесе факти, че в единия случай едно и също лекарство струва Х лв, а в другия на 7 пъти по-висока цена, напомни лидерката.

Или опитите им в последните седмици да угодят на горската мафия, например, като разрешат безконтролната сеч на общински гори, продължи с примерите Нинова. Така че имало какво да се направи по отношение на парламента. БСП си поставя за цел да върне ролята на парламента като основна институция в държавата - институция, която излъчва и контролира изпълнителната власт, като иска да направи 4 четири неща, за да се случи това. Нинова ги изброи:

1. За държавността: възстановяване на блиц контрола, който ние въведохме преди време и ГЕРБ отмениха. Премиерът поне един път месечно да идва в парламента и да отчита какво прави, без значение кой е той. Бюджетът и парите на хората, платени от данъци да се харчат през парламента. През Закона за бюджета и актуализацията на Закона за бюджета, а не еднолично по преценка на премиера който и да е той. Говоря принципно.

2. За съдържанието на законодателството: то да бъде трайно, защото Кодексът на труда е променян над 200 пъти. Това създава несигурност и за работници, и за бизнес. Трайно законодателство, без лобизъм, с предварителна оценка на кого въздейства този закон, на кого помага, как ще се отрази на обществените отношения.

3. По формата на законодателството: да прекратим порочната практика между първо и второ четене на един закон да се вкарват промени в 17 други закона. Имаме такъв случай. Например през Закона за извънредната ситуация се промени Закона за хазарта.

4. Може би най-важното, защото аз лично три пъти се боря за това и три пъти парламентът отхвърля предложението ми - намаляване на заплатите на депутатите, замразяването им и да не растат с ръста на средната заплата. Това нито е морално, нито е справедливо. „Три пъти внасям закон, три пъти какво са ми чули ушите - популизъм и т. н. Е, четвъртият път ще стане факт, когато хората решат, че ние можем да управляваме и ни дадат мнозинство, това ще е първата работа, с която да започне парламента, защото първото му действие е да си приеме правилник за работата и дейността му“, коментира Нинова.

„Целта ни е да сме първа политическа сила. Имаме ясна предизборна програма и план за управление. Готови листи с професионалисти и честни хора. Стартираме позитивна кампания. Стъпваме на 4-годишния си опит като категорична опозиция и гледаме напред. Поставяме си цели и ги преследваме“, каза Нинова. Целта била СП да е първа сила, втора не я удовлетворявала. Запитана дали ще подаде оставка, ако не спечели изборите, тя отговори: Да изчакаме да видим резултатите, после ще водим този разговор.

Лидерката обясни, че може да коментира кои са евентуалните съюзници и кои основните противници на БСП едва, когато всички останали политически играчи си представят програмите. А на старта на кампанията не всички са го направили.

„Напоследък все повече се говори за брой депутати, за проценти за влизане в парламента. За нас не това е същественото. Важното е тези, които и колкото влезем какво ще правим. Така че да изчакаме програмите и тогава ще можем да говорим за политики, които могат да обединяват“, допълни соцлидерката. Тя каза „Не“ на коалиция с ГЕРБ и обясни, че въпросът с потенциални други коалиции ще се решава с допитване до партията, органите и членовете на БСП.

Нинова обясни, че редейки листите си, БСП е подходила различно. „Тръгваме от проблемите, които трябва да се решават в следващите 1-2-10 г. Гледаме дългосрочно и залагаме на честни професионалисти в тези листи. Неслучайно имаме лекари, икономисти финансисти, учени от БАН, от Софийски университет, от Варненския и Бургаския университет, хора на културата и духовността, спортисти, представители на земеделското съсловие. Това са хора, които с опита и експертността си ще работят за преодоляване на здравната криза, на икономическата криза, криза в образованието и културата, реформа в областта на земеделието, финансистите в областта на финансовите въпроси“, обясни лидерката. Тя изтъкна, че левицата има много силни граждански квоти, защото залага на подкрепа на гражданското общество. Направихме един богат отбор от професионализъм, почтеност, младост и опитност, обобщи тя.

А в кампанията БСП щяла да излезе пред хората с обяснения как конкретно ще реши проблемите, които стоят пред тях и пред България. Нинова изброи като основни здравеопазване, икономика, образование, доходи, бедност и неравенства, екология. Ние от години имаме алтернативи не само на думи и не сега, защото сме в предизборна кампания. Четири години ги внасяме като алтернативни закони в парламента, обясни тя.

И изброи какво предлага БСП в определени сектори. „Все повече средства се отделят за здравеопазване, но качеството на здравеопазването и достъпността до него не се подобрява. Искаме болниците да не са търговски дружества, а да са лечебни заведения. Да се намали ДДС на лекарствата на 9%, за да станат по-достъпни, да се направи регионализация на здравеопазването - във всеки регион да има спешна помощ, доболнична и болнична помощ, както и да се регулират заплатите на хората, които работят в здравния сектор с една наредба, която да дава базата и възможност над нея да се надгражда“, обясни лидерката. В образованието БСП държи да има един учебник за 1 клас в цялата страна с преглед на съдържанието, което да бъде сведено до разбираемо за учениците, да продължават да нарастват заплатите на учителите, дигитализацията на образованието, което е абсолютно наложително в тази ситуация. Нинова бе категорична, че предложението за един учебник за един клас не е лобизъм, защото той ще се издава от държавата, а не от пет-шест издателства, или от големите издатели, както е в момента.

„Що се отнася до дигитализацията - да, и ГЕРБ го декларират, но вижте статистиката - колко деца в кризата останаха без достъп до интернет. Има райони в страната, където няма достъп до интернет. Да не говорим, че доста бедни деца останаха и без достъп до компютър, до таблет - до средство, с което да получават това дигитално образование. Така че - едно е да се декларира на думи, друго е да се направи. Още повече те са управляващи. Всички лостове са в техните ръце и това можеха да го свършат преди четири години“, коментира Нинова.

„Преди 4 г. произнесохме фразата: Край на паралелната държава и на задкулисието. Сега е много модерно всички новопоявили се проекти да говорят за това. Но ние четири години абсолютно неотстъпно и последователно правихме тази политика.

Отказахме да да влезем в коалиция с ГЕРБ и да се договорим със задкулисието за постове. Отказах да бъда председател на парламента, да имаме министри и т.н. Започнахме много труден процес на промяна на БСП, на изграждане на нов образ на партията - реформа, която да скъса със задкулисието, с договорките и употребата на партията и държавата за лични цел, за бизнес интереси и за кариеристични интереси. Това ни отличава от всички, които днес се заявяват като алтернатива. Защото част от тези представящи се като алтернативни днес партии, през тези четири години бяха част от статуквото“, каза още лидерката на БСП.

Ние имаме на какво здраво да стъпим, защото през това време освен като опозиция последователно представяхме и алтернативните проекти - това, което днес предлагаме не е ново. То е изстрадано и доказано през тези години. То е отстоявано въпреки натиска, въпреки опитите за купуване и злепоставяне. Имаме самочувствието, че ние отстояхме тези позиции и сега тръгваме с много чист образ пред българските граждани и да претендираме за промяна на този модел на управление, допълни още тя.

Помолена да коментира това, че 12 депутати напуснаха групата на левицата в последните месеци, включително миналата седмица, Нинова обясни, че всеки е свободен да направи своя избор, а хората да преценяват и да решават как да гласуват. „Но искам да коментирам факти. Прави впечатление, че тези, които напуснаха напускат след като единият не е избран на пряк избор за председател на БСП. Другият, защото не е избран за член на Националния съвет от конгреса. Третият, защото не е водач или поне начело в листа на БСП. Това означава, че такива хора искат да използват партията кариеристично и за постове. Няма идеология, няма кауза, няма програма. Или съм на пост, или отивам в друга партия. Ами, това е техният избор. Смятам, че хората ще преценят правилно за кого да гласуват и ще оценят тези процеси, които текат в БСП“, коментира тя. И допълни, че депутатите, напуснали БСП, осигуряват кворума на мнозинството в последните месеци, за да могат ГЕРБ и „Обединени патриоти“ да взимат своите решения. Нерядко гласуват в подкрепа на управляващото мнозинство. Сами си правете извода защо са напуснали и какво говори това, каза още Нинова.

Запитана защо БСП предложи правителството да започне разговори за доставката на руската ваксина „Спутник V”, Нинова обясни, че това е най-важният проблем за мнозинството от хората в последния месец, а правителството се провалило във ваксинационния план. „Виждате, че въпреки обявените зелени коридори и опашки от хора, които чакат доброволно да се ваксинират, няма ваксини. Не разбирам обвинението за лобизъм, след като Европейската комисия заяви, че всяка държава е свободна да договаря двустранно с всяка друга държава, която прецени извън европейския план“, коментира тя. Според нея управляващите трябвало да поемат един път и отговорност, да не се крият постоянно зад гърба на този или онзи. „В такива ситуации се искат смели решения, ако искаш да се погрижиш за народа си.

Комисарят по здравеопазване даде за пример Унгария и каза ето, Унгария си направи допълнителни договори, който иска нека да ги последва. Може би знаете – и г-н Курц, австрийският канцлер, започна разговори с Русия за доставки на такива ваксини. Тоест, може ли Дариткова или който и да е от ГЕРБ да обвини Европейската комисия, еврокомисаря по здравеопазване и австрийския канцлер в лобизъм?“, попита соцлидерката. И допълни, че „когато нямат аргументи, управляващите си служат с такива приказки, които не отговарят на истината“. В четвъртък здравната комисия на парламента щяла да разглежда червеното предложение. Ние предлагаме да има избор – да се даде възможност да се доставят и българските граждани да могат да избират свободно - AstraZeneca, “Спутник V”, всичко, което може да помогне в този момент да го има на пазара и всеки да си избере какво да направи. Това е право на свободен избор, допълни Нинова.