Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Молдова въвежда строги ограничения заради влошаване на епидемията от COVID СНИМКА: Pixabay

Молдовската Национална извънредна комисия за обществено здраве обяви днес, че епидемиологичната ситуация в страната, съобщава агенция Mолдпрес. Докато в страните от европейския регион през последните седмици се наблюдава спад в броя на новите случаи с до 50 процента, в Република Молдова се наблюдава значително увеличение на броя на новите случаи, предава БТА.

Вече средно се регистрират 20 смъртни случая дневно. Във връзка с това комисията реши да установи специален режим за дейности на национално ниво от 1 март до 15 март 2021 г. включително. Всички учебни заведения преминават на дистанционен режим на обучение. Училищните олимпиади вече няма да се провеждат с физическо присъствие на ученици. Освен това ще бъдат затворени театралните и концертните зали, а работата на обществения транспорт в Кишинев ще бъде спряна в събота и неделя. Държавните и частните институции ще осигурят специален режим на работа, като привличат строго необходимия персонал в службата, за останалите ще бъде организирана работа от разстояние.

Комисията също така реши, че от 5 март пристигащите в Молдова ще трябва да представят отрицателен PCR тест за COVID-19, направен 72 часа преди пристигането.

През последните 24 часа в Молдова са обработени 4673 теста, потвърдени са 1452 случая на инфекция с новия коронавирус. Днес в страната са регистрирани общо 183 338 случая на COVID-19, излекувани са общо 164 888 души.

Министерството на здравеопазването съобщи днес за рекордни 28 смъртни случая. Общият брой на починалите в резултат на усложнения, причинени от коронавируса, е достигнал 3 899.

Молдова все още не разполага с ваксини.