Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Втори британски гражданин намира смъртта си в България за по-малко от година, един е изчезнал

Убитата преди дни в търновското Ново село англичанка дълго време е работила за една от 10-те най-големи адвокатски кантори в света. Британски медии разкриха, че загиналата е била служител на Clifford Chance.

Нейното име е Роксан-Джолийн Тина Даян Ейр. Английските приятели я наричат Тина, а сред българските си съседи е била известна като Рокси.

За убийството бе задържан 26-годишен мъж от Горна Оряховица, с когото се твърди, че имала интимни отношения преди време. Първоначалните огледи на местопрестъплението сочат, че жената вероятно многократно е удряна с лопата. Арестуваният за смъртта младеж бил открит в двора на нейната къща от съседи. Той

копаел голяма

дупка, в която

вероятно смятал

да скрие трупа

62-годишната Тина купува къща в България през 2017 г., след като се пенсионира. Тя е работила за международната адвокатска кантора в продължение на 17 г., като последните е била в Хонконг. Заемала е позиция на юридически секретар, като задължението ѝ било да подготвя документацията по различни дела.

“Случилото се е ужасяващо. Семейството още не може да го приеме”, казва пред “Сън” Джаклин Грешъм, братовчедка на убитата. По думите ѝ Тина се мести от Хонконг в България, за да реализира мечтата си да има ферма с животни. 

62-годишната Тина Даян Ейр идва в България, за да осъществи мечтата си да има собствена ферма с животни.
СНИМКИ: ФЕЙСБУК
62-годишната Тина Даян Ейр идва в България, за да осъществи мечтата си да има собствена ферма с животни. СНИМКИ: ФЕЙСБУК

Отглеждала е кучета и прасенца, като участвала в кампании за защита на животните. Заради грижите за тях не се е връщала често във Великобритания, но редовно поддържала връзка с майка си чрез фейсбук. Тина била разведена, както и нейните родители.

Сега баща ѝ Тони се опитва бързо да си извади международен паспорт и да пътува до България. Иска да разбере на място от полицията

какво точно се е

случило с дъщеря му

и да прибере нейното тяло в родината. Британското външно министерство е съобщило на близките, че още не разполага с официална информация за нейната смърт.

Единствените сведения, които получили, били от други англичани, живеещи у нас. Някои от тях са участвали и в залавянето на 26-годишния ром. Виждайки ги да идват в къщата на Тина, той избягва и по-късно полицията го открива в дома на самотен възрастен мъж в селото.

Представител на британското външно министерство обяви, че по всякакъв начин ще подкрепят семейството на убитата в България британска гражданка. Това е втора насилствена смърт на поданик на Обединеното кралство у нас за по-малко от година.

През август в столичния квартал “Драгалевци” бе застрелян шотландски художник. Тялото на 54-годишния Анди Форсайт бе намерено, увито в чували, в гаража на българската му приятелка. 40-годишната

Десислава

Манева заживяла

с него, след като

се разделила

със съпруга

си индиец

Точно той е заподозрян за убийството на Форсайт, но когато полицията започва да го издирва, се оказва, че е напуснал вече България. 

В тази къща Рокси е живяла 8 г., преди да бъде убита от любовника си.
В тази къща Рокси е живяла 8 г., преди да бъде убита от любовника си.

Съседи казват, че го видели да се навърта около къщата на бившата си съпруга дни преди убийството. Никой обаче нищо не е чул на фаталния 15 август. Манева намира безжизнения Форсайт в гаража и се обажда в полицията. Оказва се, че е прострелян 5 пъти в гърдите и гърба.

“Трудно е да приемем, че нашият приятел беше убит. Той беше човек с голямо и щедро сърце. С готовност даряваше времето си на другите и донесе много радост на мнозина със своето изкуство и писане”, посочват негови приятели.

Заедно с дъщерите му те организираха акция за събиране на 8000 паунда, за да бъде върнато тялото на Анди Форсайт и погребано в родното му селце Анкръм, каквато била волята му. Преди да пристигне в България през миналата година, художникът бил в Турция. По-рано пътувал по работа в Канада.

В търсене на по-спокоен и евтин живот в България идва и 35-годишният Джеймс Робинсън, който е в неизвестност вече 10 месеца. Той купува къща в началото на миналата година в местността Лиляшка могила край Враца. Докато я ремонтира, живее в каравана пред нея. 

Шотландският художник Анди Форсайт бе застрелян в София през август.
Шотландският художник Анди Форсайт бе застрелян в София през август.

Близките му в Англия обаче изгубват връзка с него на 7 май. Подават сигнал в полицията и започва издирването му. Оказва се, че

за последно е

видян на 11 май,

когато напуска

болницата

във Враца,

където е лекуван заради нараняване на главата при падане. След това обаче следите му се губят. Британската полиция няколко пъти пуска апел, че търси информация за него и контакти с други англичани, живеещи в България, които могат да помогнат за издирването му. Създадена е и специална страница във фейсбук “Помогнете да намерим Джеймс Робинсън”, но до момента всички усилия са напразни.

35-годишният Джеймс Робинсън изчезва във Враца през май и до момента няма никаква следа от него.
35-годишният Джеймс Робинсън изчезва във Враца през май и до момента няма никаква следа от него.