Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Властите ги търсят години наред без успех

Стотици хиляди хора изчезват всяка година в най-различни точки на света. Властите често затварят папките без задълбочено разследване, а имената просто стават част от статистиката. Когато обаче човекът притежава милиони или милиарди, службите са готови да търсят докрай. Историята помни такива случаи с щастлив край - богаташи, които са открити бързо и продължават да живеят охолно и след това. За съжаление, помни и тези, от които няма следа десетилетия наред. Техните близки хвърлят стотици хиляди долари, за да наемат най-добрите частни детективи. Продават имоти и предприятия, за да платят за скъпи съдебни експертизи с най-скъпата и висококачествена апаратура. Ангажират цели екипи, на които раздават космически заплати, за да разплетат загадката. Борят се за всяка отделна следа, коята да ги доведе до изчезналия човек.

Накрая понякога разбират, че парите в този случай няма как да помогнат. Досието "замръзва" и те се молят единствено на Бог някой ден детето, съпругът или приятелят им да се върне. Късмет имат тези, които дори след много години научават истината, колкото и да е неприятна. Други умират, без да получат отговор на нито един от болезнените си въпроси.

Театралният магнат Амброуз Смол е неоткриваем след сделката на живота си

Януари 1920 г. Канада е разтърсена от новината за изчезването на Амброуз Джоузеф Смол. Познатият на всички театрален магнат е сочен за един от най-богатите хора в страната. Тогава той е собственик на множество театри в Онтарио, както и на Гранд оперите в Торонто, Кингстън и дори Лондон. Светът всъщност научава за липсата на Смол доста по-късно от датата, на която се губят следите му. За последно той е видян на 2 декември 1919 г. в собствения си офис, в който се среща с адвокат. Само ден по-рано прави най-голямата сделка в живота си - продава всичките си театрални авоари и печели 1,7 млн. щатски долара. Юристът ще разкаже, че богаташът бил доволен от сделката. Подготвили малко документи и си тръгнал. Отсъствието на Смол е забелязано чак месец по-късно. Причината - той и друг път изчезвал така, без да каже на никого. По време на разпитите обаче няма да се появи човек, който да свидетелства, че в същата вечер го е видял да излиза от сградата и да тръгва в неизвестна посока.

Съпругата му Тереза предлага и награда от 50 хил. долара за информация, но тя остава непокътната. Главен заподозрян по случая става личният секретар на Смол - Джон Даути. Разследващи установяват, че в деня на изчезването той посещава банка, в която Смол има спестявания, за да осребри 100 хил. долара в облигации. След това отпътува в Монреал, където следите му се губят. През ноември 1920 г. е открит под чуждо име и е екстрадиран обратно в Канада. Облигациите са намерени на тавана в дома на сестра му. До последно Даути отрича да има общо с изчезването на Смол. Казва, че планирал да задържи парите, докато шефът му не му плати част от сума, която му дължал. Осъден е само за кражбата. Все пак изчезването на Амброуз е наречено "престъплението на века", въпреки че за такова не са открити доказателства. Изпаряването му обаче се появява на първите страница на медиите в Лондон, Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго. През годините не липсват и легенди. Например през 1935 г. след смъртта на съпругата му Роуз обществото научава за писмо, изпратено от мъж на име Ройтер. "Бедният Амброузи беше убит на 2 декември 1919 г. - пише той. - Част от тялото му е превозено в багажник и заровено в сметището на дерето Роуздейл. Бог да ме прости." Какво е станало със Смол, остава загадка и до днес. Случаят е затворен официално през 1960 г. Години преди това властите го обявяват за мъртъв, без да е открит.

Мохмуд Дживан-Мо в неизвестност след наркотици, хазарт и дългове

40-годишният Мохмуд Дживан-Мо изчезва безследно на 10 април 2006 г. Бизнесменът от Оуквил, роден в Уганда, е заможен хотелиер и собственик на няколко сгради. Във фаталния ден той тръгва на среща в китайския ресторант в Торонто. Свидетели обаче виждат друго. Дживан посещава клуб, в който запива до късно и прави големи сметки. В 6,50 сутринта той тегли пари от банкомат до близък магазин, след което паркира мерцедеса си и изчезва. Четири дни по-късно семейството му съобщава, че Мохмуд не се е прибирал вкъщи и не отговаря на телефона си. Властите намират колата на богаташа невредима. Там стоят непокътнати портфейлът и телефонът му. Автомобилът е оставен в опасен район, известен с наркоманите, които се навъртат наоколо. Слуховете бързо започват да обикалят местните медии. Те гласят, че мъжът използва наркотици, залита по хазарта и дори има дългове. Съпругата му отрича. “Той не е от този тип хора”, казва тя пред вестници и телевизии. Полицията обаче бърза да обори жената. Те съобщават публично, че това съвсем не е първото изчезване на Дживан. Две години преди това той отново се изпарява, но властите го откриват дни по-късно в заведение. Констатират, че хотелиерът е под въздействието на кокаин.

Половинката му е сигурна, че няма никакви сходни прилики между двете изчезвания. Властите също не могат да кажат категорично дали и сега мъжът е бил под влиянието на дрогата. Проверката им все пак установява интересни неща. Например, че имението на брега в Оуквил, което притежава, е ипотекирано за 3,6 милиона долара, пише сайтът rosemarycounter.com. Седмица преди да се изпари пък, той пътувал до Мумбай, където живее семейството му. Минал също и през Лондон, където има бензиностанция и други имоти. Маршрутите и местата, до които се е спирал, повдигат множество въпроси пред разследващите. Един от тях е възможно ли е Дживан да е планирал изчезването си и в момента да живее в друга страна под чужда самоличност. Тази хипотеза за момент беше разклатена, след като на 26 април, само 16 дни по-късно, неизвестни поискаха откуп от 80 хил. долара от роднините на Мохмуд. Без да се свързва с полицията, съпругата му и един от бизнеспартньорите на Дживан се срещат с двама мъже на паркинг, за да им дадат парите. По-късно предполагаемите похитители са задържани, но се оказват измамници.

Това, в което властите са сигурни, е, че бизнесменът изчезва, без да е теглил пари от сметките си. И до днес съпругата смята, че той е бил отвлечен. Тя казва, че "някой знае истината, но не иска да я каже". След дълго разследване и поради липсата на информация и следи властите обявиха Мохмуд за мъртъв. Това позволи на жена му достъп до всички активи, както и да се разпорежда със скъпите имоти, които двойката има. С течение на времето интересът на медиите към случая на Мо затихва. За него се сещат единствено полицаите, които са разследвали мистерията, но вече не са в системата. Част от тях са на мнение, че Дживан е бил убит от професионалист, който се е погрижил да унищожи трупа му, така че никога да не бъде намерен.

Лодката на енергийния индустриалец Гума Агиар акостира на брега без него

Осем години вече няма никаква следа и от американския енергиен индустриалец Гума Леандро Агиар. Роденият в Бразилия милионер е добре познат на всички. Преди да се изпари, той е главен изпълнителен директор на компанията Leor Energy. Известен филантроп, Агиар дарява повече от 8 млн. щатски долара на Нефеш Б'Нефеш - ционистка организация, която популяризира еврейската миграция от Северна Америка и Обединеното кралство в Израел. През април 2009 г. заради благотворителната си дейност той е признат за един от 36-имата най-влиятелни еврейски лидери на възраст под 36 години. Месеци по-късно заедно със съпругата му стават съпредседатели на конференция "С лице към утре" в Йерусалим, която е организирана от израелския президент Шимон Перес. Ключовата роля на Гума е определена вследствие на признанието, че е един от най-добрите предприемачи в страната. През същата година той влиза в международните издания и със спасяването на футболния клуб Beitar Jerusalem, който беше на ръба на фалит. Агиар инвестира над 4 млн. долара в подкрепа на отбора. За благодарност феновете приписват спечелването на турнира Toto Cup на него.

Бизнесменът има и два сблъсъка с правосъдието. Преди години властите искат да обвинят милионера в държане на наркотици, след като в колата му е открита марихуана. До присъда така и не се стигна. През лятото на 2011 г. обаче съпругата му подава жалба за домашно насилие. По-късно я оттегля.

На 20 юни 2012 г. лодката на Агиар акостира на плажа Форт Лодърдейл. На борда са намерени портфейлът и мобилният му телефон. От него обаче няма и следа. В началото версиите са различни. Основната е, че той може да се е удавил или самоубил заради влошено здравословно състояние. Още като тийнейджър бил диагностициран с тежко биполярно разстройство и психоза. Приеман е в психиатрични болници няколко пъти. Последната година преди изчезването също влязъл в такава. Два дни след като следите на Агиар се губят, майка му подава документи, за да поеме контрола над състоянието му от близо 100 млн. долара, пише Forbs. В молбата си тя обяснява, че синът й е изчезнал заради психическо разстройство или може да е умрял "случайно".

Близки на Гума обаче и до днес не изключват с него да се е случило нещо друго предвид финансите, с които разполагал. Две години и седем месеца след като бизнесменът изчезна, властите го обявиха за мъртъв. Тялото му не е открито и до днес.

Ружа Игнатова и Мелиса Кадик се изпаряват след измамна схема

Местоположението на българката Ружа Игнатова, станала известна по целия свят като "криптокралицата", остава неизвестно и до днес. Следите на бизнесдамата, обвинена в изграждането на финансовата пирамида OneCoin, рекламирана като криптовалута чрез нейните компании, се губят от октомври 2017 г. Само месеци по-късно, през март 2018 г., тя става обект на разследвания в редица държави. Службите установяват, че русенката е измамила множество инвеститори. Според американските прокурори само от четвъртото тримесечие на 2014 г. до третото на 2016 г. OneCoin е генерирала оборот в размер на 3,353 млрд. евро, от които е изкарала печалба 2,232 млрд. евро. За препирането на огромните суми нашенката разчитала на 4-5 човека, които се намирали в най-различни точки на света. За последно Ружа е видяна лично от своя телохранител на летището в Атина. Бодигардът си спомня, че няколко мъже, говорещи на руски, взели Игнатова с кола. Тя се качила в нея съвсем спокойно. Оттам насетне никой не знае къде е. На този въпрос не може да отговори и брат й Константин. Легендите за местоположението на Ружа не спират и до момента. Според една от теориите тя се е подложила на пластични операции, за да промени външността си.

След подобна схема на Понзи, в която наивни инвеститори губят парите си, безследно изчезва и австралийката Мелиса Кадик. Тя се издирва от 12 ноември 2020 г. До момента все още официално не е приета версията, че 49-годишната жена е избягала от сблъсък с правосъдието. Властите не изключват да е отвлечена или убита. Везната обаче се наклони към първия сценарий, тъй като стана ясно, че тя е била в центъра на разследване на австралийската Комисия за ценни книжа и инвестиции (ASIC) по обвинения в кражба на внушителни суми от мнозина близки до нея хора. Проверка на службите установи, че между януари 2018 г. и септември 2020 г. в сметката й са депозирани над 20 млн. долара. Срещу нея са заведени искове от хора, които твърдят, че са били подведени с обещанието за висока възвръщаемост. Забогатявала обаче единствено тя.

Леонид Рожецкин: убит от руски агенти или защитен свидетел в Калифорния?

Рожецкин е брилянтен студент, завършва с отличие, приет е в Харвардския юридически факултет, става и преподавател. Роден е в Русия, но напуска страната през 1980 г., за да се установи в САЩ, където по-късно получава американско гражданство. Има блестяща кариера. След кратък стаж се присъединява към адвокатската кантора White & Case. На 26 години решава, че ще се завърне в родината си. Там първо работи като адвокат за друга кантора, а след това създава своя. С нея представлява клиенти на международно ниво, предимно финансови корпорации. През 1955 г. сменя ракурса. Става част от група, създала "Ренесанс капитал" - първата руска инвестиционна банка. Партнира си с още двама души. Три години по-късно напуска, за да стартира независимата фирма за рисков капитал LV Finance. Компанията му държи 25 процента от MegaFon - втория по големина тогава оператор на мобилни телефони и третия по големина телеком оператор в Русия. Това се случва благодарение на вече бившия министър на комуникациите и информационните технологии на Руската федерация Леонид Рейман. През 2003 г. Рожецкин продава своята част и до януари 2005 г. той е заместник-председател на най-голямата руска минна компания Norilsk Nickel. Освен всичко това става основен акционер и в първия безплатен ежедневен бизнес вестник в Лондон.

Успява да основе и продуцентска компания. През същата година моделът Наталия Белова му ражда син. Според различни издания Леонид е собственик на активи, които може да бъдат оценени на няколкостотин милиона долара. Дали състоянието му е станало причина за изчезването му, също не може да се изясни. На 16 март 2008 г. руснакът се изгубва без следа. За последно е видян в клуб, след който съдбата му се превръща в пълна мистерия. За отрицателно време името му обикаля руските медии. Появява се на първите страници на вестниците в още няколко страни. Познатите му, включително хора на важни ръководни позиции, са шокирани. Разследващите започват работа по случая, но са в задънена улица. Дни, месеци, години те опитват да намерят поне един свидетел, който да разкаже накъде е тръгнал богаташът, след като напуска нощното заведение. Никой не успява да им даде тази информация.

Руската преса дори лансира версията, че той е в Калифорния и е част от Федералната програма за защита на свидетелите. Едва четири години след изчезването му загадката е на път да бъде разкрита, но не съвсем. През 2012 г. властите в Латвия откриват тялото на починал мъж. Попадат на трупа му в гора близо до град Тукумс и бързо опитват да установят самоличността му. Малко след това ще обявят, че предварителните ДНК тестове са показали, че останките са на издирвания Леонид. Причините за смъртта остават неизвестни. До последно майката на Рожецкин е убедена, че той е убит от руски агенти, защото е заплашил да разкрие правителствената корупция.

Без вест от Боб Харод след спор за пари с близки

Заподозрените за изчезването на милионера Боб Харод са четирима. Сред тях - зет му, домакинята, бръснарят и неизвестен човек. Вината на нито един от тях не е доказана. Близо 11 години след фаталния 27 юли 2009 г. от него все още няма никаква следа. В същия ден 81-годишният бизнесмен, който притежава милиони в активи и имущество, е видян за последно в дома си, където чака втората си съпруга Фонтел Хийтър. Когато близките на Харод пристигат, те намират чистачката му пред къщата. Тя не може да влезе вътре, защото вратата е заключена. Установяват, че него го няма, а от дома липсват само ключовете и портфейлът му. Очилата и колата му са там.

Полицията в Калифорния започва мигновено разследване по случая. Работят по версията за убийство, но тяло или доказателство за подобно престъпление не е открито. Властите провеждат бързо разследване, тъй като пресата шуми. Изследвани са записите от камери в района, на полиграф е подложен всеки един от семейството и близките му. Дъщерите на богаташа наемат частен детектив и предлагат награда от 50 хил. долара за информация. През цялото време съмненията на специалистите са, че в случилото се с мъжа пръст има някой близък. С роднините неведнъж влизал в спорове за финанси.

Парите предизвикали интереса и на разследващи, които се запитали дали в основата на изчезването не стоят именно те. Така например малко след смъртта на първата си съпруга Боб започва да прекарва времето си с друга жена - 44-годишна. Дал й назаем 86 хил. долара за период от девет месеца, но след като се оженил за втората си съпруга, поискал всичко да му бъде върнато. Вината на въпросната дама не е доказана. Детективите обаче се натъкнали и на още едно нещо. В къщата му намерили бележки, според които за собственик на част от активите и имотите си възнамерявал да запише името на втората съпруга. Само седмица и половина след като той изчезва, дъщерите му подемат инициатива да получат контрол върху наследството. Друго несъответствие било, че пред полицията роднините на Боб твърдели, че бил в ранен стадий на деменция, но личният му лекар имал други наблюдения. Определял го като "най-здравия 81-годишен човек, когото някога е преглеждал". Съмненията, че някой от познатите на милионера има пръст в изчезването му, остават и до днес. През 2014 г. наследниците му официално го обявяват за мъртъв и законно вземат дома му. Пет години по-късно във връзка с разследването полицията арестува двама души. Те обаче са освободени, без да им бъде повдигнато обвинение. Самоличността им така и не е разкрита.

Германецът Карл-Ериван Хауб се губи в Алпите

Швейцарските Алпи са мястото, на което Карл-Ериван Хауб е видян за последно. Следите на милиардера се губят от 7 април 2018 г., когато той заминава на ски ваканция. Близо три години по-късно тялото на богаташа все още не е намерено.

Роднините му са сигурни, че то е погълнато от лавина или просто е замръзнал някъде. Казват, че имал опит в карането на ски, но това няма как да му е помогнало. След заминаването си за Алпите той възнамерявал да участва в Patrouille des Glaciers - най-голямото състезание за ски туризъм в света. Включвал се редовно и в други състезания. Властите обаче все още не могат да изключат версията, че в изчезването на бизнесмена има пръст конкретен човек. Причината - финансовите печалби на Хауб му носели немалко недоброжелатели. Фамилията му например се нарежда на 20-о място по богатство в Германия и на 265-о място в глобалния списък на списание Forbes. По последни изчисления състоянието му стигало 6,4 милиарда долара.

От какво печели бизнесменът?

Германската компания за търговия на дребно Tengelmann е създадена през 1876 г. от баща му Ериван Хауб - един от най-големите търговци на дребно в Германия. В дружеството са включени множество магазини, търговски обекти, групата Trei Real Estate и част от онлайн сайта Zalando. Карл-Ериван-младши наследява семейния бизнес, за да го разрасне още повече. В бизнеса му работят около 215 000 служители, а приходите възлизат на около 30 милиарда евро, пише в сайта на компанията.

Официално за изчезването на Хауб е съобщено, че той е тръгнал на самостоятелна ски обиколка от Клайн Матерхорн над популярния алпийски курорт Цермат. Според специалисти шансовете на бизнесмена да оцелее в тази местност при влошени условия били ниски. Следите на милиардера се губят в най-неподходящото време за службите. Силният вятър точно в тези дни попречи на хеликоптерите да прелетят над района, а спасителите бяха ограничени в изкачването им до зоната за търсене. Телефонът на Хауб също не беше успешно проследен. Той не е направил и опит да се свърже с близките си. Седмици след изпаряването на богаташа бе прието, че той е загинал в Алпите.

Откриват Камила Лайман след 10 години в кладенец

Изчезналата през 1987 г. мултимилионерка Камила Лайман най-вероятно е сменила пола си още в първия месец, след който следите й се губят. Това е първата версия, по която властите работят в дните след като тя изчезва.

Откъде всъщност е богатството на Лайман и какво се случва с 54-годишната жена?

Кам Лайман е родена в заможно семейство, част от старите аристократи на Бостън. Самата тя е известна с отглеждането и обучаването на различни породи планински кучета. По-късно сестра й свидетелства, че била много интровертна, избягвала да напуска дома им и не успяла да се омъжи. Животните, за които се грижела, били нейният живот. Когато майка й починала, поведението се променило още повече. През 1978 г. Лайман напуска голямото имение на фамилията, за да се премести в къщата им в Роуд Айланд. Малко по-късно започва да носи мъжко облекло и да подстригва косата си къса. В международни медии дори присъства инфромацията, че е приемала стероиди, от които са й пораснали мустаци. До 1985 г. Камила вече тотално прилича на мъж. Дори променила името си на Кам.

Две години по-късно Лайман изчезва безследно с малко пари, дрехи и бижута у себе си. Първоначално се смята, че е отпътувала за Европа, където ще се подложи на операция за смяна на пола. Поради тази причина месеци наред тя не фигурира в листите на издирваните от властите. Икономът й Джордж О'Нийл, който се грижи за къщата и гледа кучетата, не обявява веднага, че Лайман е в неизвестност. Това се случва доста по-късно. Поведението на О'Нийл автоматично го превръща в заподозрян. Близките на Кам установяват, че той е депозирал чекове на доверителния му фонд. Също така у него били намерени и други важни документи. Оказва, че Лайман е приписал наследството си на него. Защитната версия на О'Нийл била, че не го е обявил за изчезнал, защото и друг път Лайман тръгвал нанякъде за дълго време. Конкретни доказателства срещу иконома така и не са открити. През декември 1994 г. роднините на Кам пожелават да го обявят за мъртъв. Съдията прави това през юли 1995 г. Две години по-късно нов шеф на полицията в града се заема със случая.

Той започва щателно претърсване на имота на Кам. Така 10 години след мистериозното изпаряване останките му са намерени в септична яма на територията на дома му. Лайман бил застрелян, а към тялото му била завързана тежест, за да потъне. Извършителят на убийството обаче остава неразкрит. Не са намерени нито следи, нито хора, които да свидетелстват, че са чули или видели нещо тревожно.