Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вместо да оправят България, да оправят Европа

За малко да си изпусна кафето от възмущение, когато американската дипломатка Джесика Ким ни смъмри заради корупцията по високите етажи. Защо, рекох си аз, тази чужденка ни се бърка под семейния юрган?

Но после се успокоих – този юрган ние сами го изнесохме на площада. Нашите родни евродепутати от БСП сами предизвикаха официална резолюция за българската корупция в Европейския парламент, така че няма какво да се сърдим на г-жа Ким, иска да помогне жената. Вместо да ни защитава,

руското посолство да си беше усмирило русофилите.

Оттогава все се тревожа за левите евродепутати. Ако ще оправят България, да си бяха останали в България. Знаят ли за какво са в Брюксел? Щом са там, да се заемат с Европейския съюз, защото и той има трески за дялане с лявата брадва.

Но те не само че простряха юргана ни в Брюксел, но взеха да гърмят по собствената си партия. Например Елена Йончева, а после и Сергей Станишев пак захапаха предизборно Корнелия. То е ясно, че тук се води люта битка за листите, но тогава защо са в Брюксел?

Но аз не искам да ги критикувам, а да им помогна да осъзнаят своята роля там, а не тук. Те са в европейския парламент, следователно ролята им е да направят Европа по-уютна за хората на труда. Ако нямат по-добри идеи, тук предлагам 3-4 европейски и световни каузи, с които българският евродепутат от БСП може да си оправдае заплатата.

Първо. ЕС е замислен така, че всички пари да отиват в сметките на милиардерите. За целта държавите се съревновават коя да наложи по-ниски и по-ниски данъци за големите компании. Когато една държава краде от данъчните постъпления на своите съседи, рано или късно съседите също свалят ставките и за социума нищо не остава.

Това съревнование към дъното постепенно разрушава постигнатото от профсъюзи и социалдемократи за 150 години борби.

Неравенството се връща към нивата от XIX век. Следователно всеки социалист, когото партията-майка е изпратила в Брюксел, трябва да хвърли всички сили в борбата за

единни и прогресивни данъчни ставки за целия Европейски съюз.

Да се спре надбягването обратно към феодализма. Уви, не чувам червените евродепутати да бият този тъпан. Защо ли? Може би защото лично лидерът на европейските социалисти и наследник на Георги Димитров въведе в България най-ниския плосък данък и премахна необлагаемия минимум? В съревнованието към дъното той е шампионът.

Разбирам го, сега му е трудно да си убие рожбата. Но трябва. Мястото на един социалист е в лагера на прогресивния данък.

Второ. Левите партийни мозъци у нас

бяха промити от десните аргументи,

че щом свалят данъците на богатите, инвестициите пристигат. И щом ги вдигнат - веднага ще избягат. Това е мит, но той е местен, локален мит. А евродепутатът е изпратен в Брюксел, за да мисли и действа глобално.

От него дори не се очаква да измисли ново решение, това вече го има. Например всеки червен евродепутат трябва да наизусти разработките на Независимата комисия за реформа на международното корпоративно данъчно облагане (ICRICT), в която участва внушителна група знаменити икономисти от най-престижни университети в цял свят. Тази група предлага минимален корпоративен данък от 25 процента за печалбите в Европа и в целия свят, независимо дали се формират в офшорки. Постъпленията се разпределят между държавите по специална формула, която отчита и труда, и реализацията.

За България, от която изтичат огромни парични потоци, това би било истинско богатство.

Докладът и предложението на Независимата комисия може да се намерят на следния адрес: https://www.icrict.com/. Следващия път, когато БСП прави листите за евродепутати, всеки трябва да положи изпит по този документ, а после да се закълне над библия, револвер и кама. И да подпише с кръв. Иначе няма за какво да се мотае в Брюксел.

Трето. Сега целият свят се бори с COVID-19. Само че в тази борба има и леви, и десни каузи. Ето една лява кауза, която дойде миналата година от Световната търговска организация –

да отпаднат всички патенти, свързани с ваксините и лекарствата,

които се използват срещу коронавируса. Това ще спести на бедните държави огромни разходи, ще направи лекарствата достъпни за всички социални слоеве. Например себестойността на лекарството “ремдесивир” е жълти стотинки, но се продава по 3-4 хиляди долара за една петдневна опаковка.

Предложението на СТО за отпадане на патентите бе блокирано от администрацията на Доналд Тръмп. Той е десен политик, това му отива. Сега обаче президент е “левият” Джо Байдън. Той ще дава гражданство на незаконните имигранти, ще възстанови трансджендърите в армията и ще приеме още много други прогресивни каузи - защо да не се съгласи за патентите?

Разбира се, за целта трябва да има натиск от голяма международна организация. Това може да бъде Европейският съюз, ако той самият бъде подложен на натиск от левицата в Европейския парламент.

Това е кауза за Елена Йончева, например. Стига е гризала цървулите на Нинова, пратена е да променя света.

Четвърто. Заради епидемията сега правителствата са принудени да правят огромни непредвидени разходи. Държави като САЩ, Китай, Великобритания нямат проблем, те просто печатат пари. За бедни страни като България това означава или орязване на други важни разходи, или нови заеми. Миналата година

МВФ предложи да се отпуснат т.нар. “специални права на тираж” (СПТ)

в размер на 500 милиарда долара, които да се използват от страните членки заради епидемията. СПТ е “клирингова валута”, която де факто играе ролята на много евтин кредит. За държави с огромни дългове или във валутен борд това е манна небесна.

И това предложение бе блокирано от администрацията на Тръмп миналата година, но нищо не пречи сега да се възстанови, и то не за някакви си 500 милиарда, а за 2 трилиона например. Левите партии в Европейския парламент биха могли да се борят за тази цел, да убедят своите коалиционни партньори, да притиснат Европейската комисия, а тя да подсети МВФ. Нищо чудно новият президент на САЩ да вдигне и това табу. Но натискът трябва да дойде от левите, затова народът ги е пратил, а не за да му променят джендъра.

Има и още много леви каузи, които подхождат на нашите леви депутати в Брюксел. Те са в центъра на игрите, сигурно знаят много повече. Ако знаят, защо не им се отдават с пълни сили, а се бъркат в мръсните игри у дома?