Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евродепутатът Александър Йорданов
Евродепутатът Александър Йорданов

МОИТЕ АКТИВНОСТИ 49

Снощи пристигнах в Брюксел. Днес участвам в заседание на Комисията по външни работи. Дълъг дневен ред и гласувания. Но по-важното е, че утре заседанието продължава и тогава ще се гласуват направените 285 предложения за изменения по подготвяната резолюция за докладите на Европейската комисия за Р Сърбия. Между тях са и две мои предложения. Първото засяга образователните права на българското малцинство, а с второто изразявам безпокойство от засиленото военно сътрудничество на тази наша съседка с Русия.

Дали тези ми предложения ще бъдат приети? Не знам. Но имам надежда. Впрочем между направените 285 предложения има и такива, които съветват сърбите да не влизат в ЕС. Споменавам това, за да подчертая, че доста пъстра е политическата палитра в Европейския парламент. Но нека да изчакаме. Резолюцията подкрепя напредъка на Р Сърбия, но и отправя сериозни препоръки.

Що се отнася до атмосферата в белгийската столица, то само отбелязвам, че локдауна продължава - ресторанти и кафенета са затворени. Данните от вчера, неделя, показват, че 2 640 са новозаразените и 28 са починалите от смъртоносния вирус. Всъщност всяко мое пътуване предполага 3 PCR теста - на пристигане, седмица по-късно /падна ми се датата 3 март!/ и при връщане. Неприятно е. Ваксинацията в Белгия се намира във втора фаза - ваксинират се само лица от "първа линия" - лични лекари, аптекари и др. медицински работници, както и настанените в старческите домове. В това отношение у нас се действа по-бързо, либерално и ефективно, което говори положително за създадената организация и действията на правителството. Но толкова за днес, защото заседанието продължава. Утре - повече.

От фейсбук