Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Свободните магазини на столичния бул. “Витоша” са се увеличили през последната година.
Свободните магазини на столичния бул. “Витоша” са се увеличили през последната година.

Наемите извън София намаляват, в столицата - не

През 2020 г. празните магазини по главните търговски улици на големите градове у нас се увеличиха и към края на годината са били между 9 и 14% от всички търговски площи, намиращи се по “Витошка” в София, главната в Пловдив и във Варна и Бургас. Наемите обаче са паднали леко само в Пловдив и Бургас, се твърди в нов доклад на консултантската компания Colliers International.

На булевард “Витоша” в столицата в края на 2019 г. е имало едва 1% свободни търговски площи, а година по-късно те са нараснали на 9%. Средният наем обаче си остава както и преди - 50 евро на квадратен метър, т.е. много по-висок, отколкото в моловете, където се движи между 30 и 34 евро в зависимост от това колко голямо е помещението.

На главната в Пловдив положението е обратно на това в столицата – там свободните площи и през 2019, и през 2020 г. са били едва 4%, но през годината на пандемията наемите са паднали леко до 21 евро на квадратен метър. Във Варна са по-ниски – 18 евро, а свободните площи в магазините по центъра са 14%.

В Бургас свободните търговски площи в центъра на града за една година са нараснали от 10 на 14%, а през това време наемите са паднали с 10% и сега са средно по 20 евро на квадрат.

В моловете свободните площи също нарастват през 2020 г., но не чак толкова, колкото по главните търговски улици. Според доклада на Colliers от средно 5,6% в края на 2019 г. те са се увеличили на 7,4% в края на 2020 г. Наемите обаче навсякъде освен в столицата са намалели. В трите мола на Пловдив например средната цена леко е спаднала до 23 евро на квадратен метър, а във Варна спадат с 8-10% за една година, за да стигнат 22 евро на квадратен метър средно. В Бургас спадът е средно 8% и средният наем е около 23 евро.

Според Colliers през 2021 г. в търговските центрове ще има промени и реорганизиране на микса от наематели. Наблюдава се и тенденция помещенията, заети предимно от по-малки и основно местни търговци, да бъдат освобождавани и окрупнени за сметка на търговци, опериращи по-големи търговски формати.

От компанията очакват ново предоговаряне на наемите заради изтичането на отстъпките, договорени през миналата година.

Прогнозира се и ускорен темп на развитие на търговските паркове, като през следващите две години трябва да бъдат завършени десет проекта. Те са съсредоточени в големи градове като София, Русе и Бургас, но има и в Кърджали, Перник, Враца, Севлиево, Пирдоп, Горна Оряховица и Видин.

“Пандемията даде старт на голяма трансформация в ритейл сектора, която ще продължи и през следващите години. Все повече онлайн и физическо пазаруване ще се възприемат като едно преживяване на клиента, а не като две отделни действия”, прогнозират от Colliers.

В компанията очакват и през 2021 г. електронната търговия да продължи да се развива с бързи темпове и да компенсира до голяма степен по-ниските приходи от затворените физически магазини през 2020 г.