Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За 10 г. фирмите ни са платили 457 млн. лв. данъци. За изминалите 30 г. е над милиард!

Поставяме си няколко задачи: безплатни лекарства за ученици и пенсионери, достъпни горива за всички, само грамотните с право да гласуват, минимална пенсия 500 лв., минимална заплата в размер от 1000 лв.

Веселин Марешки е сред най-успешните предприемачи в България и политик със собствен почерк. Името му се свързва с битката с картела в горивата, както и с уникален бизнес модел, базиращ се на ниски цени и високи обороти. Лидер е на партия “Воля” и зам.-председател на Народното събрание. Роден е на 26 март 1967 г. във Варна. Завършва математическа гимназия в родния си град. Следва инженерни науки в Москва и във Варненския технически университет. На последните президентски избори за него гласуваха близо половин милион българи. А на парламентарните през 2017 г. партията му спечели 12 депутатски места. Семеен е, с две деца и две внучета. Не пие, не пуши, спортува много.

- Какъв беше вашият път в бизнеса?

- Дълъг и трънлив, но само в една посока – нагоре. Тръгнал съм от нулата и съм постигнал всичко сам. Никой не ме е измислил, никой не ми е давал куфарчета - за разлика от други.

Единствената подкрепа, която съм имал, е тази на семейството ми и на хората, с които работя. Без тяхното доверие нищо нямаше да се получи. Явно се справям добре с формирането на успешни екипи.

Във фирмите ни днес работят около 4 000 човека. Заедно с техните семейства това е един малък град. Вероятно съм постигнал американската мечта в България.

- Каква е формулата на успеха?

- Постоянство,

ясни цели,

оперативност,

честност

Аз съм започнал от една аптека в два гаража. Можех да спра дотам и щях да имам достатъчно за един добър стандарт и да посветя времето си да играя шах, което всъщност ми носи истинско удоволствие. Но явно съм неспокоен дух. Всеки ден мисля как един процес може да се оптимизира и го правя. Това вероятно идва от инженерното ми образование. Логика и ефективност. Така работят машините. Така работи и бизнесът. Така трябва да работи и държавата, вместо да разпилява ресурса от трудно събраните данъци.

- Колко данъци сте платили вие?

- Добър въпрос. Съвсем наскоро ме питаха в друго интервю и помолих финансовия отдел да направят справка за това. Общата сума само за последните 10 г. е 457 милиона лева. За изминалите 30 г. е над милиард!

Това са безплатни лекарства за ученици и пенсионери за поне 3 г. Или ако предпочитате, да мерим в километри магистрала, както е модерно. Това са над 100 км. Колкото е непостроената магистрала между Варна и Бургас или тази между Русе и Велико Търново.

Но аз не съм по-специален от всеки гражданин, който честно работи и си плаща данъците. Важното е друго. Време е да държим сметка как се управляват нашите пари, след като ги дадем на държавата.

- Защо направихте коалиция с НФСБ? Не бяхте ли в определен момент в открит конфликт с Валери Симеонов?

- Патриотизъм означава да слагаш родината на първо място, а не егото си. Егоцентрично би било да загърбим близостта в политиките на двете формации и да се правим на сърдити деца заради едно или друго разминаване в миналото.

В една коалиция винаги има място за различни идеи. Вероятно и в бъдеще ще имаме разминавания по някои теми. Другото означава тоталитаризъм. По-важното е, че “Воля” и НФСБ имат много повече допирни точки, отколкото разлики.

- Какъв резултат очаквате на изборите?

- Важният въпрос

е не с колко

процента ще

влезем, а дали

ще има силно

патриотично ядро

в следващия парламент, или не. Опасявам се, че е в ход разединение, което да доведе до хилаво и разпокъсано представителство на патриотичните сили. Кой има най-голям интерес от това, оставям на вас да прецените!

Ние обаче ще направим всичко по силите си, за да спрем този процес. Обединението е сила и ще бъде жалко тъкмо патриотите да са разпокъсани, при условие че целият останал политически спектър е в стройни коалиции.

- Външно вмешателство ли подозирате?

- Логично е. Вижте каква е картината:

Десните – обединени, за да не се колебае никой десен за кого да гласува;

Левите - и те в коалиция, да не би някой социалист да се обърка;

ДПС - и те без конкуренция в техния сегмент.

Само патриотите, ако може, да са разпокъсани и да се дърпат като орел, рак и щука. Да се боричкат и да отблъскват родолюбивите избиратели.

Явно не са удобни тези, за които семействата са от мъж и жена, а не от родител 1 и родител 2. Хората, за които няма трети пол. Тези, за които България е на първо място, а едва след това са ЕС и НАТО. Българите, които искат независима и достойна България като равен играч сред другите държави.

- Често ви набеждават за русофил. В крайна сметка - Русия или Европа?

- България! България на първо място. След това всичко останало.

Не се чувствам

набеден за

русофил. Аз

съм такъв

Обичам руската култура и смятам, че в много отношения те са най-близката до нас нация.

Нашите политически отношения с Русия в исторически план са на вълни. На приливи и отливи. Но близостта между хората си остава. Ние сме толкова свързани като народи. Писменост, православие, език. В наш интерес е да имаме добри отношения, защото освен всичко останало с Русия сме близки и в географски план.

- Има ли потенциал за по-голямо патриотично обединение?

- Вратата на Патриотичната коалиция “Воля” и НФСБ е отворена! Всички патриоти са добре дошли. Вместо да се делим, нека се обединяваме.

Решен съм да избягаме от старата поговорка: Един е хайдутин, двама - дружина, трима са чета с предател. Ние засега сме само дружина, но и повече формации да се съберем, вярвам, че сме постигнали степен на зрялост, която да ни позволи да сме сплотени и единни.

- Чертаете много разделителни линии между вас и статуквото. Бъдещият парламент се очертава много пъстър. Как бихте работили с другите партии?

- За разлика от другите ние не хвърляме клетви с кого никога не бихме работили.

Готови сме да

работим с всеки,

който подкрепя

нашата програма

и поставя на първо място интересите на България.

- Изглежда, се “захапахте” с БСП и Демократична България?

- Не съм. Просто обърнах внимание на хората какво се случва.

БСП обявиха, че се договорили да вървят заедно с “Демократична България” към изборите - да си помагали. Аз излязох с остър коментар и от ДБ се втурнаха да отричат договорката. Усетиха какъв гаф се заформя и се стреснаха не на принципна основа, а за да не изгубят гласове.

Това уж бяха най-големите политически врагове на прехода - комунисти и демократи, уж имаше двуполюсен модел, който години наред беше водещ в българската политика. Измамата най-накрая лъсна!

Кръгът се затвори. БСП и ДБ тръгнаха от БКП и днес, 30 години по-късно, отново са заедно, както и да си сменят имената - ДБ, ДСБ... Змията си захапа опашката.

Жалко за излъганите избиратели. Гласовете за тези партии са като наливане през две дупки в една каца. Тази на прашното минало и излъганите надежди.

Жалко за онези, които с носталгия по синята идея се оставят да ги манипулират така елементарно!

- С какво вашата програма е по-добра от програмите на другите формации?

- Нашата програма е кристално ясна и измерима. Поставяме си няколко задачи:

1) Безплатни лекарства за ученици и пенсионери

2) Достъпни горива за всички

3) Само грамотните с право да гласуват

4) Минимална пенсия 500 лв.

5) Минимална заплата в размер от 1000 лв.

- С какво чувство влизате в изборите?

- Спокоен и уверен.

За мен изборите са всекидневие. Изборите са на 4 г. само в политиката. В бизнеса хората избират всеки ден – от кого да купят, къде да похарачат изкараните с труд средства. Всяка каса е изборна секция, която показва дали светът ти има доверие. В бизнеса не можеш да лъжеш безнаказано. Искам това да бъде така и в политиката.

Затова правя нещо безпрецедентно.

С подпис

гарантирам

изпълнението

на един от

заложените

приоритети – този

за достъпните

горива

Готов съм да подпиша директен договор с всеки българин, че ще спазя този ангажимент. Договор с неустойки при неизпълнение.

Сигурно ще се питате защо толкова внимание точно на горивата. Защото те влияят на цялата икономика. Тяхната стойност се начислява във всеки продукт или услуга – от храните през лекарствата до туризма и транспорта.

И още нещо – този ангажимент мога да го спазя дори като предприемач, ако по някаква причина следващото правителство не прояви воля да изпълни иначе приетия закон за държавните бензиностанции. А това е важно, защото хората се умориха да слушат оправдания от политиците, че имали добри намерения, но нещо друго им било попречило.

- Как ще се обърнете към хората на тези избори, за да ви се доверят?

- Гласувайте ни задачи! Народът е суверенът. Гражданите възлагат, а политиците изпълняват. Силата е във всеки един от нас, стига да го повярваме. Ние сме народ на 13 века и когато сме заедно, можем да пишем история.