Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хора, заявили желание да се ваксинират, не идват Проф. Асен Балтов

Прави лошо впечатление, че хора, заявили желание да се ваксинират, впоследствие не идват да го направят. Това каза на брифинг в Министерски съвет във връзка с разпространението на COVID-19 директорът "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Със заповед на министъра бяхме включени с два пункта за ваксиниране - един в "Пирогов" и един в Медицинския център на "Пирогов", направили сме и няколко подпункта. Имаме 5 пункта, които ваксинират, и възможност за 2 мобилни екипа, които при нужда ще ходят на място. Това, което направи лошо впечатление още в първите дни, в които се отвориха пунктовете, е, че по заявените списъци, които идват в „"Пирогов" от РЗИ , примерно при 170 човека, които са заявили, че имат желание да бъдат ваксинирани, се явяват не повече от 50, допълни той.

По думите му това рефлектира върху хората, които очакват да дойдат да се ваксинират.

Например днес правим заявка да ваксинираме 500 човека. От тези 500 човека идват реално 30%. Това се оказва голям проблем не само за нас, а и за мотивацията и темпа на ваксинация. Именно затова нашата молба към проф. Гигов беше да се помисли по въпроса дали да не може да се включи и четвърта фаза, защото виждаме, че има много хора, които искат да се ваксинират, а реално те изчакват да мине втора и трета фаза. Същевременно хора от втора фаза заявяват, че искат да се ваксинират и след това не идват. Това за нас е проблем, защото имаме готовност да работим с нашите екипи много по-интензивно, включително събота и неделя, каза още проф. Балтов.