Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Готови сме на всичко!  Убиецът на Людмил с ток ще бъде наказан!

“Ще протестираме дни, месеци и повече, ако няма обвинен”, казва още братовчедът Аргир

16-годишният Людмил агонизира в ръцете на баща си Снежан, а последните му думи са: "Татко, татко, татко". Секунди преди това момчето пресича на пешеходна пътека на булевард "Иван Гешов". В непосредствена близост са разположени няколко от големите столични болници. В момента, в който стъпва на шахта, получава токов удар.

Линейката пристига на мястото три минути след сигнала. Момчето е откарано мигновено във Военномедицинска академия. Лекарите в противошоковата зала се борят за живота му. Но въпреки усилията им момчето издъхва.

Още същия ден новината обикаля всички медии. Трагедията поражда десетки въпроси. Кой е виновен за станалото и ще има ли човек, който да понесе отговорност за смъртта на Людмил?

Отговор търсят най-вече родителите му. Пред властите бащата разказва за случилото се. Споделя, че двамата отивали към спирката, за да хванат автобус 72. Синът му минал първи. Малко след като стъпил върху шахтата, която била покрита със сняг, се строполил на земята. По-късно става ясно - токът преминал по левия му крак, причинил изгаряния и по коляното, и по пръстите на ръцете.

Снежан веднага вдигнал детето си. Токът ударил и него. В следващия момент момиче се притичва на помощ Идва и линейката.

"Предварителното заключение на медицинските лица сочи, че смъртта е настъпила от остра сърдечносъдова и дихателна недостатъчност", казват от прокуратурата.

Бащата все още не спира да мисли за това, че е станал свидетел на смъртта на момчето си. Сигурен е, че нещата не трябва да остават така, защото, ако днес това се е случило с неговия Людмил, то утре може да е с някой друг. Че ще се борят до последно да бъде открит виновникът, сигурни са и близките на почернения мъж. Пред "168 часа" за случилото се проговаря Аргир - братовчедът на починалото дете.

- Мислите ли, че до няколко дни ще бъде посочен виновникът за станалото с Людмил?

- Да, вярваме го силно. Цялото семейство знае, че ще се намери виновният и този, който не си е свършил работата както трябва, за да се стигне сега дотук. Вярваме, че ще има справедливост, защото в този случай определено трябва да има такава. Това е убийство по немарливост. И ако няма развитие, такива трагедии ще се случват редовно. Ще си търсим правата по съдебен път и процес ще има.

- А ако виновният не бъде установен?

- В момента институциите си прехвърлят топката. Всички го виждат. Ние сме готови на абсолютно всичко. Няма да оставим нещата така, бъдете сигурни. Готови сме за протест. Ще се съберем много хора само да може да има справедливост и виновникът да си поеме отговорността за своята немарливост.

- Ако бъде задържан човекът, отговорен за станалото, каква присъда очаквате за него?

- Всички знаем какви са законите в България. Станалото с Людмил изобщо не е първият и единственият случай, при който заради нечия небрежност си отива невинен. Ако си спомняте, имаше друг подобен, в който отново загина човек от токов удар, но този път от фонтан. И какво стана накрая? Виновникът беше глобен със сумата от 1000 лева. Това е България. Няма справедливост. Все още не сме се събудили и не сме си отворили очите. Не се борим за правата си и от това страдат нашите деца. Ние като родители не трябва да мълчим, защото виждате до какво води това.