Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Анг Рита шерпа почина преди няколко месеца на 72 г.
Анг Рита шерпа почина преди няколко месеца на 72 г.

Анг Рита е първият, който се изкачва на върха през зимата, прави аеробика цяла нощ, за да остане жив

Без обувки и екипировка, той се катери 7000 м с тежко оборудване

Губи първородния си син в експедиция до Покрива на света, съпругата му умира година по-късно

Eдин от малцината, изкачили най-смъртоносния връх Анапурна, е известният шерп Анг Рита, починал на 72 г. преди няколко месеца. Но непалецът е вписан в рекордите на Гинес и като човека, покорил Еверест 10 пъти, без да използва кислород.

Анг Рита започва да катери Хималаите в края на 70-те години, като за първи път достига до Покрива на света през 1983 г.

Шерпът Анг Рита заедно с Питър Джеймисън на Еверест през 1983 г., когато за първи път покорява върха.
Шерпът Анг Рита заедно с Питър Джеймисън на Еверест през 1983 г., когато за първи път покорява върха.

16 години по-късно шерпът постига световен рекорд - 10 пъти е на Еверест. Осем от срещите му с най-високия връх в света са по югоизточното било.

Той не просто се превръща в

пионер в катеренето без кислород,

но помага и за прокарването на нови маршрути към други големи върхове в Непал.

Анг Рита е роден през 1948 г. в Таме, южната част на Непал. Семейството му отглеждало якове и затова той прекарва детството си в грижи за едрите животни. От 15-годишен обаче, подобно на много други момчета от народа на шерпите, започва да помага по време на експедициите на чуждестранните алпинисти. Трупа опит в екстремните изкачвания. Той няма никакво официално образование или обучение по алпинизъм.

Учи се сам как да се справя в суровите планински условия

Първото успешно изкачване на Анг на осемхилядник било до Чо Ою (8188 м) - шестият по височина връх в света. После продължил да катери десетки планини, като стъпва на Еверест, К2, Лхотце, Манаслу, Анапурна и Дхаулагири.

Смята се, че шерпът има 18 успешни изкачвания на върхове над 8000 м, като почти не е използвал кислород.

Тоест това, което за обикновения алпинист изглежда пълно безумие и би коствало нечовешки усилия, за Анг Рита било принцип. Не познавал страха и бил напълно обсебен от планината - нея обичал най-много.

Анг Рита е смятан от своите връстници за най-силния и умел водач сред шерпите.

Едно от най-големите му предизвикателства е, когато се регистрира като носач на малка надморска височина в експедиция до седмия по височина връх в света Дхаулагири (8172 м), но бил принуден да носи оборудване до лагер 3 (около 7000 м).

Въпреки трудностите и суровите условия Анг Рита изпълнява успешно задачата без специални обувки и без екипировка и оборудване за катерене.

Друг негов подвиг е успешното му качване до Еверест през 1985 г. с норвежкия отбор, въпреки жестоката виелица.

Шерпът Анг Рита се влюбва в красотата на Еверест.
Шерпът Анг Рита се влюбва в красотата на Еверест.

Непалецът е уникален и с това, че прави първото зимно изкачване на Еверест през 1987 г., с което си печели прозвището Снежния леопард. Разбира се, това е малко известна информация, защото обикновено се съобщават постиженията на популярни алпинисти от цял свят.

По време на рекордното си зимно приключение до Покрива на света, по пътя си той помага на южнокорейския отбор да стигне до върха.

След завръщането си Анг Рита споделя, че той и още един алпинист цяла нощ са правили аеробни упражнения, за да запазят топлината на тялото си и да останат живи.

През годините той се превръща в пионер в екстремния спорт и един от най-добрите познавачи на Хималаите. Толкова добре познавал планинския масив, че през 1984 г. шерпът открива нов маршрут - по южния склон на Еверест.

Успехът му е революционен, но е помрачен от смъртта на един от членовете на експедицията по време на спускането надолу. Анг Рита служел за вдъхновение на поколения алпинисти, тръгнали по неговите стъпки. Не са малко и популярните личности, които искали да учат при него.

Последната среща с любимия му Еверест е 12 дни след трагедията на 11 май 1996 г. Тогава умират 5-има алпинисти и трима шерпи.

Водени от амбицията за покорят заветните 8848 м, към върха се устремяват две експедиции. Всички успешно стигат до горе, но най-опасната част от похода се оказва слизането надолу. Алпинистите са връхлетени от ураганна буря, която ги разпръсква. Много от тях са ранени, всички са дезориентирани, оставени на милостта на планината. Следват отчаяни, но и героични опити да слязат до някой лагер, спасявайки се един друг.

При инцидента загиват едни от най-близките приятели на Анг Рита. Той буквално обезумява, когато разбира за трагедията. Въпреки това отново се качва на Еверест. Сбогува се, някак предусещайки, че

това е последната му среща с върха

Няколко месеца по-късно се отказва от алпинизма заради чернодробно заболяване, с което се бори до края на живота си.

Първоначално Анг Рита не е искал да го направи, но предвид здравословното му състояние семейството на тогавашния крал на Непал Бирендра изпраща престолонаследника при него. Молбата на краля е шерпът да се оттегли от екстремния спорт заради влошеното си здраве. Така и става.

Въпреки страстта си към високите върхове шерпът намира любовта, а съпругата му ражда трима синове и една дъщеря. Най-големият му син Карсанг също става алпинист и девет пъти покорява успешно Еверест. За съжаление умира по време на експедиция през 2012 г. Вторият му син, Чеванг, е изкачвал Покрива на света пет пъти. Смъртта на първородния им син обаче не може лесно да се преживее. Съпругата на Анг Рита умира година след кончината на детето им.

Легендарният шерп обаче не се отказва от живота, въпреки че е сломен.

През 2015 г. получава инсулт,

но и с него се преборва.

Анг Рита почина внезапно на 21 септември 2020 г. в дома на дъщеря си в Катманду. Погребан е с национални почести в Теку Добхан, свещеното сливане на реките Багмати и Бишнумати в столицата на Непал, съгласно будистките обичаи. Министърът на туризма и културата Йогеш Батараи се е обвил с националното знаме, а отряд от въоръжените полицейски сили стреля ритуално с пистолети.

Експертите са единодушни, че дълго време никой няма да може да повтори постижението на Анг. Може би защото новите правила в алпинизма са, че Еверест не може да се атакува без кислородни бутилки. От известно време това се счита за самоубийство.