Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НЕУДОБНИ ДУМИ: ЗА Г-Н БОРЕЛ И НАШИТЕ РАБОТИ

Сагата с катастрофалната визита на г-н Жозеп Борел - върховен представител на ЕС по външни работи и политика на сигурност, ще продължи днес с изслушването му и с дебат в парламента. Над 70 депутати вече поискахме неговата оставка. Той няма да я подаде. Но с искането си поне изразихме несъгласието си с неговата представа за "диалог" с Москва.

Днес подписах и още едно писмо адресирано до Съвета и Европейската комисия, с което призоваваме да бъде разширен списъкът на престъпленията по чл. 2 от Регламент 2020/1998 на Съвета от 7 декември 2020 г., относно ограничителни мерки срещу тежките нарушения на правата на човека ( европейски закон "Магнитски") и да бъде включена корупцията като достатъчна причина за налагане на санкции. Защото репресиите на които са подложени Алексей Навални и хиляди други руски граждани, са отговор на властите на техни разкрития и изявления относно корупцията по високите етажи на властта в Русия. Сега с това писмо, чийто текст е подготвен от депутатите Анджей Халицки, Бернар Гета и Андрюс Кюбилюс, се призовават страните членки да приложат този регламент към руски олигарси и сътрудници на Владимир Путин, към всички овластени лица, които преследват своите политически опоненти и за които многократно е доказано, че са замесени в корупционни дейности.

Визитата в Москва на г-н Жозеп Борел бе политическа грешка. Болезнено бе да се наблюдава неговата безпомощност по време на съвместната пресконференция с министър Сергей Лавров. Първият дипломат на Европа показа фрапиращо непознаване на руския политически манталитет. Той сякаш не разбра, че се намира в страната, която от идването на власт на президента Владимир Путин води хибридна война срещу нашия Европейски съюз. А добре известно е, че на фронта се воюва, а не се танцува. Г-н Борел така и не разбра, че попадна в предварително заложен му капан. Затова и дипломатическият му танц бе унизителен.

Не е вярно, че няма европейска страна, както той заяви, която да настоява за нови санкции за режима в Москва. Напротив. Има европейски държави, които настояват за такива санкции и този въпрос ще бъде в най-скоро време в дневния ред на Съвета на ЕС.

Вчера по време на обсъждане в парламентарната група на ЕНП се чуха гласове за преосмисляне на нашата политика спрямо Русия и за оказване на подкрепа на руското гражданско общество. Но за това аз говоря и пиша от много години. Слава Богу, доживях да го чуя и в Европарламента. Държавите членки на ЕС трябва да ограничат до минимум и за достатъчно дълъг период от време, своите търговско-икономически и политически отношения с Русия. Само така можем да разчитаме на нормални отношения с тази страна в бъдеще. Изглежда парадоксално, но е така, защото всяко развиване днес на по-тесни отношения с нея само укрепва самочувствието на Кремъл и усилва ресурсите му за водене на хибридната война. Няма европейска ценност, която да предполага сътрудничество и приятелство с днешните управници на Русия.

Германия, Полша и Швеция вече изгониха руски дипломати от страните си като отговор на предприетите враждебни действия на руската страна спрямо техни дипломати в Москва. Сега е моментът за солидарни действия на всички европейски държави, така както солидарно се постъпи през 2018 г. след опита за убийство на баща и дъщеря Скрипал.

Същевременно, следейки изказванията на наши политици, които вече водят предизборна кампания, както и изявленията на президента Румен Радев, не мога да не отбележа опасно високата степен на популизъм в тях. Именно популизмът, фалшивите новини и манипулацията на общественото мнение днес са инструменти на руската хибридна война срещу Европа. Популизмът относно кризата предизвикана от пандемията от коронавируса. Популизмът относно ваксините и ваксинирането. Популизмът, с който отсега се прави реклама на руската ваксина. Популизмът, с който са се запътили към парламента партии с откровено проруска ориентация. Популизмът на един лекар, който решава да влезе в политиката чрез проруска партия. Популизмът на партиен функционер, който разчита да получи от проруския ни президент "управленски мандат" и е готов да приеме подкрепата на традиционна проруска партия. Популизмът на шоумен, на бивш омбудсман, на т.нар. "Отровно трио", който крещи дори от имената на техните партии. И разбира се популизмът на лидерката на партията столетница, а и на лидера на партия, която претендира за права и свободи, но е факт, че подкрепи проруския кандидат на същата столетница за президент преди пет години. Всичко това би трябвало да ни тревожи. Тази лудост трябва да бъде спряна.

България се нуждае от повече европейска интеграция, защото добре помним, че когато развивахме "братски" отношения с Русия претърпяхме катастрофа като държава. Нека не тръгваме по същия път. Нека да продължим по пътя, по който и днес вървим, както впрочем ни призова преди няколко месеца еврокомисар Вера Йоурова. Защото само този път ни гарантира стабилност и развитие. Излезем ли от него ще навлезем в кьорсокак, където ни очаква хаос и дестабилизация. Ще има да патим, но мнозина ще осъзнаят, че са сгрешили на изборите със закъснение. И в този смисъл, гласуването на избори е въпрос на трезва глава, на разум, а не на голи емоции.

*От фейсбук!