Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако “Има такъв народ” спечели бронза, той е задължителен

С нетърпение чакам “Има такъв народ” (ИТН) да си публикува програмата, та да реша дали да гласувам. Много държа да видя следната точка първа:

“Мажоритарни избори в 2 тура. Веднага!”

Тогава и само тогава ще изпълзя от бърлогата, рискувайки да прихвана COVID от монитора на глупавата машина за гласуване. Че е глупава – това е медицински факт. Цяла Европа се отказа от нея, някои страни дори я забраниха със закон. Само ние тук, понеже нашите умници са най-умни, тепърва я въвеждаме с религиозна вяра и упование.

Така е, нашите умници вярват в изкуствения интелект, защото нямат основание да вярват на своя. Платиха вече 3 атомни реактора и нито един не е монтиран. Други 4 модернизираха с огромен заем и след това веднага ги спряха. И вместо тръбата с газа да дойде тук директно, отклониха я за по-пряко през Турция. Дълбоки мислители. Сигурно вечер вкъщи слушат Шопенхауер и четат Брамс.

Затова според мен

крайно време е партията на шаячната правда да влезе

в парламента. Според социолозите ИТН ще е трета. Да речем, че вкара 30-40 депутати. Тогава ще може да предложи брак на ГЕРБ, но само ако приеме нейната точка първа.

Уви, засега лидерите на ИТН се кълнат, че не биха се коалирали нито с ГЕРБ, нито с БСП. Онзиден в Шумен зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов каза, че евентуално биха преговаряли с партията на Отровното трио и Мая Манолова, стига да влязат в парламента - но само ако те приемат мажоритарните избори в 2 тура.

И какво ще постигнат заедно? Само ще си хапват кюфтетата по приятелски. Третата партия в съюз с последната партия е равно на нула. Да не говоря, че Триото плюс Манолова плюс Дончева ще се разбягат кой откъдето е още на мига.

Много по-мъдро би било, ако ИТН заедно с ГЕРБ направят правителство, да приемат закона за мажоритарния вот и после да разпуснат парламента с чувството за изпълнен дълг. Тогава бившите кукувци ще са герои. Народът ще ги окичи с цветя и рози, а в следващия парламент ще им даде поне същия брой мандати.

Добре, а дали ГЕРБ ще се съгласи?

Малко трудно, но все пак по-лесно от всички останали партии. Не знам дали си спомняте, но през 2017 г. тъкмо ГЕРБ внесе в парламента законопроект за мажоритарен вот в 2 тура (М2) и две трети от партийната група гласува “за”.

Ако Бойко Борисов им беше намигнал, щяха да са поне седем осми.

Освен това ГЕРБ има навика да разпуска парламента чисто тактически. Така ако някой ден мажоритарният вот има някакви шансове, те са това лято и тази есен, и то ако ИТН + ГЕРБ постигнат споразумение. Слави плюс Бойко ръка за ръка могат да отворят вратата към по-светлото бъдеще.

Ще кажете – дали не правя сметките без кръчмаря? Дори ГЕРБ да приеме М2, ще се съгласи ли да разпусне парламента?

Да помислим какви са другите опции. Ако приемем хипотезата, че ИТН на Слави Трифонов е трета партия, а мандатите на ГЕРБ са колкото сега, то с кого другиго ще може да се коалира, за да управлява? Патриотите ще почиват. Групата на “Демократична България” ще е твърде малка, за да го докарат заедно до 120. Тогава може би с БСП, с ДПС или и с двете? Това е пътят към небитието, по който преди години тръгна НДСВ и повече не се видя.

Логиката сочи, че за ГЕРБ е най-изгодно да приеме условията на “Има такъв народ” и да се яви на избори по системата М2. Моята прогноза е, че няма да съжалява – нищо че изборите ще се правят от служебно правителство, назначено от Радев. Мажоритарният вот прави изборите по-честни.

Разбира се, Слави и Бойко могат да се разберат да разпуснат парламента и след президентските избори. Ако преди това ГЕРБ е изпълнил волята на народа, приел е М2, това ще му вдигне акциите за есенното изпитание. Достатъчно е

да противопостави на Радев някой по-музикален от Цецка Цачева –

и успехът е в кърпа вързан. Защо не Слави Трифонов например? Ще се радвам да го чуя как свири първа цигулка от прозореца на “Дондуков” 2.

С това не искам да кажа нищо против Румен Радев, просто анализирам прогнозата, че ИТН ще е трета партия. Да не забравяме, че след референдума от 2016 г. Радев се обяви против волята на народа за мажоритарен вот и с това сам се постави от другата страна на барикадата.