Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НЕУДОБНИ ДУМИ: "СЛУЧАЙ НАВАЛНИ" ИЛИ "СЛУЧАЙ ПУТИН"?

"Проблемът Путин" трябва да стане основна тема в Европарламента. Подчертавам: не "случаят Навални", а "проблемът Путин". Защото за пореден път в своята история Русия има авторитарен държавен ръководител и респективно репресивен режим, което я прави отново държава на безправието.

От много години изтъквам този проблем. Миналата година издадох и книгата „Украински записки“ - своеобразна хроника на престъпната руска агресия срещу Украйна от 2014 г. до днес., в която една от важните теми е "проблемът Путин".

Авторитарният режим в Русия донесе много беди не само на украинския, но и на руския народ. Негова е отговорността за окупацията и анексирането на украинската Автономна република Крим, за хилядите жертви на войната в Донбас - украински и руски граждани. Пак той е отговорен за свалянето на 17 юли 2014 г. на пътническия самолет (полет 17)„Боинг 777-200ER на малайзийските авиолинии на 35 км във вътрешността на Украйна, когато загинаха всички 298 души на борда, от които 80 деца. Убийството на обаятелния руски опозиционен политик Борис Немцов под стените на Кремъл на 27 февруари 2015 г. бе само поредната брънка от веригата престъпления целящи ликвидирането на политическата опозиция в Русия. Достатъчно е да припомня за убийството на журналистката и правозащитник Анна Политковская, застреляна в асансьора пред апартамента, в който живее на 7 октомври 2006 г.

Борис Немцов бе убит малко преди да завърши своя доклад за руската агресия срещу Украйна, за който в интервю информира, че съдържа много конкретни факти. Носителят на наградата „Сахаров“ на Европарламента, украинският режисьор Олег Сенцов, с когото имах честта да се запозная, бе задържан през пролетта на 2014 г. на родна украинска територия от руските нашественици и осъден на 20 години затвор, част от които трябваше да изтърпи в т.нар. колония със строг режим (така днес в Русия наричат познатите от съветско време концлагери). В конкретния случай това бе концлагерът „Бялата мечка“ в град Лабитнанги в Ямало-Ненецкия автономен окръг в северозападната част на азиатска Русия, близо до полярния кръг.

Последва опитът за убийство на баща и дъщеря Скрипал. Авторитарното военолюбие и традиционната руска техническа некадърност станаха причина за гибелта на 64 музиканти от ансамбъл "Александров" на 25 декември 2016 г., които по заповед „отгоре“ се бяха запътили по никое време за Сирия. Но не, за да питат защо руски войски подкрепят диктатора Башар Асад, а за да повеселят новогодишно изпратените от Кремъл войничета. Няма що. "Повесилиха" ги.

Опитът за убийство на руския правозащитник Алексей Навални е поредната брънка от веригата от престъпления на режима в Москва. А произнесената срещу него присъда от московски съд е поредното доказателство за цинизма на руското „върховенство на закона“.

Няма "случай Навални". Има "случай Путин". И европейските политици и евродепутати трябва да се концентрират върху този случай. Защото днешното самочувствие на руския президент се крепи на европейската политика на сътрудничество с неговата страна, с нейните олигархични компании, всички те под контрола на Кремъл. Само 100 дни това сътрудничество да не съществува и промяната със сигурност ще потропа на кремълските порти. Незаконните арести на опозиционери и побоите над мирни демонстранти в редица руски градове показват, че в Русия вече съществува огромна пропаст, която разделя нейните управници от народа. И няма европейска ценност, която да ни дава правото да си сътрудничим с режима в Москва.

Сега е важно Европейският съюз да вдигне „червен картон” на Москва. Грешка бе, че г-н Жозеп Борел пожела да направи визита в руската столица. Грешка е, че новоизбраният американски президент най-напред разговаря по телефона с президента на Русия. Време е за нови санкции, които този път да бъдат наложени лично на президента Путин, на неговите министри, депутати и олигарси. Време е за рязко съкращаване на отношенията ни с Москва във всички сфери. Време е Европейският парламент да препоръча на държавите-членки да преразгледат и минимализират отношенията си с Русия. Това именно трябва да бъде "новата стратегия за отношенията между ЕС и Русия", която наскоро препоръчахме в резолюция на Европарламента. С други думи: необходима е по-твърда политика спрямо режима в Русия. Това ще приближи деня, в който тази страна ще бъде свободна.

От фейсбук