Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Знаех предварително, че Радев и Йотова ще се кандидатират за втори мандат Корнелия Нинова СНИМКА: БСП

От Лиляна Клисурова

Поздравяваме Румен Радев и Илияна Йотова за решението да обявят намерението си да се кандидатират за втори мандат. Знаех за изявлението на президента Радев предварително.

Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Изпълнителното бюро. Така тя обяви, че иска да разсее спекулациите по темата за отношенията с президента.

Изявлението на президента беше необходимо точно в този момент с една цел - да се спрат внушенията, че той ще прави собствена партия и ще се явява на парламентарните избори. С ясната му и категорична заявка за втори мандат той сложи край на тези спекулации за политическите му намерения да прави собствена партия. И това беше необходимо сега, преди парламентарните избори, за да е ясно. Това е честна и открита позиция на президента, коментира Нинова.

За формата и начина на издигане и двамата сме на едно мнение, че този въпрос ще се решава след парламентарните избори, заяви Нинова. И обеща това да се случи в максимално кратки срокове след изборите, но при спазване на процедурите в партията.

В изявлението си президентът постави някои принципи за правене на политика и за промяна на порочния модел на управлението на Борисов. Заложи ги в речта си като декларация, но за нас това не са само декларации и заявка на принципи, а от 4 г. това за нас са действия с много изстрадани битки, коментира соцлидерката.

Президентът през целия си мандат заяви своята борба със задкулисието и безпринципните договорки. Преди 4 г. ние отказахме да сме част от този модел, отказвайки да влезем в голяма коалиция с ГЕРБ за постове и пари на малцина в БСП и в ущърб на морала и ангажимента ни към избирателите, даде пример Нинова. Нещо повече, ние започнахме и много трудна вътрешна промяна за изчистване на БСП от това задкулисие и от договорките зад гърба на хората, допълни тя. Но, когато имаш претенции да управляваш държавата без задкулисие, без договорки с олигархията и в интерес на хората, трябва да имаш силите да проведеш това първо при себе си, в своята партия и организъм, за да можеш да бъдеш автентичен и когато застанеш пред хората, да им кажеш - ето така ще управляваме и България, допълни лидерката.

Президентът призова за граждански права и участие на гражданите във взимане на решения. Ние дадохме най-яркия пример за това, когато миналата година за пръв път в над 100-годишната ни история организирахме най-демократичния пряк избор на председател, даде втори пример Нинова. Отдавна споделям вижданията в политиката, че властта трябва да се дава на гражданите и те да участват във вземането на решението. Направихме го в собствената си партия, отново показвайки, че щом можеш да го направиш при себе си, ще го направиш и на равнището на държавното управление, допълни тя.

Президентът призова за борба с лобисткото законодателство. 4 г. в този мандат ние сме парламентарната група, която редовно изваждаше лобистките текстове и обжалваше в КС това, което може. Подавахме десетки сигнали за корупция и внесохме пет вота на недоверие, единият от които за корупция, напомни лидерката.

Президентът заявява за засилване ролята на парламента и блиц контрола. Ние го въвеждахме и се борихме ГЕРБ да не го отменят и винаги сме заставали на позиция за силната роля на парламента, коментира още Нинова. И даде и други примери.

С нашите политики, поведение и принципи за тези 4 г. ние сме доказали, че сме верни на тези заявки, които президентът направи. Така че в този смисъл за нас като партия не е необходимо в момента да се позиционираме къде сме, каза още Нинова.