Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новият президентски съветник по национална сигурност Джейк Съливан
Новият президентски съветник по национална сигурност Джейк Съливан

Новият съветник по националната сигурност ще е първият, който рано сутрин ще се вижда с президента на САЩ

Експертът предупреждава, че ще се преразгледа споразумението с талибаните и ще се търси баланс в отношенията с Китай

На Джейк Съливан не му е нужно да дава обяснения пред Камарата на представителите на САЩ, нито има нужда от одобрение от Сената, за да защити назначаването си за съветник по националната сигурност на президента Джо Байдън. Тъй като има вече предистория като служител на Белия дом по времето, когато новият държавен глава бе вицепрезидент.

Бившият съветник по въпросите на националната сигурност на Джордж Буш между 2005 и 2009 г. - Стивън Хадли, описва поста като „най-привлекателния във външната политика на правителството, тъй като дава възможност да прекарваш повече време с президента, отколкото всеки друг член на екипа му“. Той е първият човек, който вижда президента сутрин, когато идва на работа в Овалния кабинет, и последният човек, който го вижда, преди да вземе някакви важни решения за външната политика или националната сигурност.

Съливан е завършил Йейлския университет

в САЩ, с две специалности: политически науки и право, също така е магистър по международни отношения от университета в Оксфорд във Великобритания. 44-годишният мъж ще бъде най-младият съветник на тази позиция от десетилетия.

Той е роден в град Бърлингтън, Върмонт, израснал е в Минеаполис, Минесота, и се е завръща там след като завършва университета, за да се присъедини към екипа на местна адвокатска кантора. По-късно работи като съветник на сенатор Ейми Клобучар, която го запознава с Хилари Клинтън по време на първото й явяване на предварителните избори за президентската номинация на Демократическата партия през 2008 г. В тях тя загуби от Барак Обама.

Когато той назначи Клинтън за държавен секретар, тя избра Съливан за съветник по планиране на външната политика в Държавния департамент. И

тогава Джейк беше най-младият

служител на подобна длъжност. Придружаваше държавния секретар по време на нейни мисии в 112 държави. Когато Клинтън подаде оставка, Съливан остана в администрацията и служи като съветник по националната сигурност на тогавашния вицепрезидент Джо Байдън.

На него бе възложено заедно с още двама членове на американския екип

да преговаря тайно с Иран за ядрената програма

в продължение на три години в султаната Оман. Те започнаха през лятото на 2012 г. и завършиха през лятото на 2015 г. с подписването на споразумението между страните 5 + 1 - петте членки на Съвета за сигурност към ООН плюс Германия - от една страна, и Техеран - от друга. То доведе до вдигане на международните икономически санкции, наложени срещу ислямската република.

Тогава Съливан бе един от яростните защитници на споразумението, от което Тръмп се оттегли през 2018 г. Според него документът не беше идеален, но замрази ядрените амбиции на Иран и му наложи строги ограничения и контрол, за да му попречи да придобие ядрено оръжие. Съветникът не приема критиките, че текстът игнорира съюзниците на Вашингтон, и смята, че то по-скоро запазва и

гарантира сигурността

на всички

- САЩ, Египет, Персийския залив и Израел.

Споразумението пренебрегва според критиците включването на фундаментални въпроси като програмата за балистичните ракети и подкрепата от страна на Иран на международния тероризъм. Съливан признава, че тогавашният президент е настоявал да ограничи разговорите до ядреното досие, за да не предизвиква отказа на Иран от подписването, ако включва и други въпроси.

По ирония на съдбата иранците смятат, че са наложили на Обама да преговаря само по ядрения въпрос, а не и по други проблеми, които включват тяхната ракетна система и разширяването на влиянието им в региона чрез формиране, финансиране и въоръжаване на шиитски милиции като Хизбула в Ливан, Хашд ал Шааби в Ирак и Ал Хути в Йемен. Това те смятат за свой успех пред американския президент.

Съливан има голям принос и за постигането на споразумение за прекратяване на огъня между Хамас в Газа и Израел и за блокирането на сухопътна инвазия в Ивицата Газа, която израелската армия беше планирала. Той също така събра в една стая палестинския президент Махмуд Абас и израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, за да постигнат напредък в палестино-израелския мирен процес.

Важен момент в политическата кариера на Съливан е присъствието му до Хилари Клинтън като основен политически съветник в нейната президентска кампания през 2016 г. срещу републиканския кандидат Доналд Тръмп. Онези избори, на които социологическите проучвания потвърждават победата на демократическия кандидат, така че нейният противник

опровергава всички очаквания кой ще бъде 45-ият президент

на Съединените щати, което представлява крайъгълен камък в историята на президентите и ще остане такъв за дълго време.

Този опит в президентската предизборна кампания на Клинтън го накара да се потопи във всичко, свързано с вътрешната политика, от здравеопазването до контрола на оръжията и имиграцията. Четейки между редовете на неговите изявления, като част от продължително разследване на изданието "Политико", най-силно впечатление прави признанието му, че нещо важно и голямо в неговото мислене се е променило, след като е бил в екипа на Хилъри Клинтън по време на предизборната кампания. По думите на Съливан тази промяна не е свързана с “тръмпизма”, а с полемиките и дискусиите вътре в Демократическата партия, в които той открива колко голяма част от работническата класа смята, че администрацията на демократите не работи за тях.

Той признава, че когато е бил в Белия дом, не е изразявал нуждите и

болките на обикновените американци

По този повод Съливан казва: “Когато прекарваш години наред в администрацията, работейки по постигане на сделка с Иран или работейки за възстановяване на равновесието в Азиатско-Тихоокеанския регион, или пък по въпроси, свързани с израело-палестинския мирен процес, това не означава да игнорираш напълно случващото се на вътрешния фронт".

Заключението на Съливан съвпада с политическото послание на Байдън, основаващо се на предпоставката, че силата на външната политика и националната сигурност на Съединените щати се намира предимно в процъфтяващата американска средна класа, чийто просперитет е застрашен от трансгранични заплахи.

Днес в администрацията на Джо Байдън работи почти същият екип от двата мандата на Обама, затова много от наблюдателите описват сегашния мандат на Байдън като трети на Обама.

Между двата мандата на Обама и сегашния мандат на Байдън

светът се промени и вече не е същият

Приоритетите и предизвикателствата са различни и диктуват ново политическо поведение. Байдън и екипът му ще бъдат потопени във вътрешни кризи, като например пандемията от COVID-19, която взе 600 хил. жертви досега. Да не говорим за икономическите и социални, както и разделението в американското общество. Те изискват големи усилия и нов начин на мислене.

В едно от последните си интервюта след като вече е назначен за съветник по националната сигурност, Съливан казва, че трябва да има визия, която да обединява целите на външната политика с тенденциите във вътрешната. “Трябва да се поучим от всички предишни провали и успехи от

времето

на Обама”,

коментира Съливан. Според него администрацията Байдън-Харис ще съсредоточи усилията си върху това как външните политики на Съединените щати ще рефлектират върху вътрешните, както и върху нагласите на американския народ.

“Имам усещането, че успехът на Тръмп се състои в това, че той обръща по-голямо внимание на нуждите на обикновения американски гражданин. Такава политика дълго ще има отражение върху мисленето на определени прослойки в американското общество”, казва Съливан. Няма нищо изненадващо в думите му относно външната политика на неговата държава, защото той призовава за завръщане към Атомното споразумение с нови преговори и поощряването на мирния процес между арабските държави и Израел.

Той потвърждава, че Вашингтон ще преразгледа споразумението с талибаните. Също така счита, че трябва да има балансирана политика с Китай, която да осигури устойчиви взаимоотношения между двете държави. Съливан много добре осъзнава, че стрелките на часовника не се връщат назад и ще се наложи той и екипът на президента Байдън да бъдат иноватори в решаването на сериозните вътрешни и външни проблеми на САЩ.