Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След удара с акциите на GameStop богатите са сковани от страх дали някога отново ще контролират пазара

Във форумите геймърите се опасяват, че агенти на акулите може да ги манипулират

В края на 2020 г. съдбата на най-големия търговец на дребно на електронни игри в САЩ - компанията GameStop (в превод "Спирка за игри"), изглежда предначертана. Коронакризата затваря магазините й един след друг, както всички други "по-маловажни бизнеси". Геймърите, за които локдаунът се оказва мечтаното време да играят на воля, бяха изправени пред неочакван проблем - нямаше откъде да си набавят нито игрите, нито инструментите. В резултат всички платформи за електронна продажба започнаха да процъфтяват. Днес е

въпрос на

няколко клика

да си купиш и да свалиш онлайн всяка желана игра без никаква необходимост от физически носител. Затова и бизнесът на GameStop изглеждаше сериозно застрашен. Цената на акциите й започва да пада главоломно. През август 2020 г. те стигат абсолютното си дъно - малко над 4 долара за брой. Компанията лети към фалита. Потъването бързо е забелязано от няколко големи хедж фонда на Уолстрийт, които виждат в това възможност за бърза и сигурна печалба. Бизнесът им е да проучват внимателно пазара и да "залагат" чрез различни борсови инструменти дали цената на дадени книжа ще поеме нагоре, или надолу. Тяхната стихия е Уолстрийт, където от десетилетия са основен фактор. С огромните си портфейли те често могат да влияят и да манипулират пазарите.

Почти азбучна истина е, че когато многомилиарден хедж фонд заложи на дадена промяна в цената, то тогава останалите участници на пазара са принудени да го последват, ако не искат да изгубят. Това само по себе си е достатъчно да предизвика сбъдването на всяка прогноза на съответния фонд. Затова и много хора разглеждат позицията им на пазара като неравностойна, а операциите, извършвани от тях - като спекула.

В случая с GameStop анализаторите на фонда преценяват, че цената на компанията ще продължи да се срива, докато тя се приближава към фалита. Въз основа на това предположение те решават да заемат т.нар. къси позиции - при тях инвестицията ще бъде печеливша, ако цената на даден финансов инструмент падне.

Всичко

върви по план,

докато акулите от Уолстрийт се сблъскват с неочакван проблем.

Няколкохилядна група в социалната мрежа Reddit разбира за намеренията на хедж фондовете да заложат на къси позиции, защото очакват фалит на любимата на геймърите компания. В този момент се случва нещо безпрецедентно на финансовите пазари. Частните инвеститори за първи път успяват да координират действията си на борсата във форумите на Reddit. Целта им е да се противопоставят на залога на хедж фондовете и да помогнат на GameStop да се спаси. Чрез платформите, които дават достъп до пазара на дребни инвеститори (най-известната от които е основаната от българина Владимир Тенев RobinHood), те започват масово да изкупуват акциите на GameStop. Логиката на пазара е неумолима - цената, вместо да пада, се повишава. Става точно обратното на това, което хедж фондовете прогнозират. Стига се дотам, че за да намалят загубите си, те се принуждават да изкупят обратно своите къси позиции, което води до ново покачване на цената на тези книжа. Благодарение на това групата от Reddit трупа все по-голяма печалба. Получава се така, че всеки, който е купил акция преди войната - в края на януари, за 20 долара, днес може да я продаде за 350 долара.

Пазарът

е в шок

"Мелвин капитал" - един от големите хедж фондове, заложили на драстичен спад в цената на тези акции, губи 53%, или около 5 милиарда долара. Следва широко отразеният скандал, в който фирмата на Владимир Тенев RobinHood силово спира възможността за покупка на "горещите" акции, като разрешава единствено продажбата им. По този начин това намалява цените на книжата и спасява кожите на фондовете, заложили няколко милиарда долара на фалита.

На този етап от борсовия конфликт фондовете изглеждат победени. Частните инвеститори са в ролята на Давид, който побеждава Голиат - акулите от Уолстрийт, в тяхната собствена игра.

И докато драмата все още се разиграва и никой не може да предвиди как ще завърши, пред инвестиционните пазари възниква нов голям проблем - координираните действия на малките играчи. Групата от Reddit за по-малко от две седмици успя да повлияе сериозно на цените на акциите на още няколко компании - киногиганта AMC, залязващият производител на мобилни телефони "Блекбъри" и дори на "Американ Еърлайнс". В началото на февруари "тълпата инвеститори" дори се опита да се намеси и на световния пазар на сребро. Вследствие на това цената на ценния метал достигна най-високата си точка от 2013 г. досега. Това е нов повод за притеснение от страна на статуквото, тъй като среброто е пазар, 1000 пъти по-голям от този с акциите на GameStop, и неговата стойност е над трилион долара.

Изглежда, за Уолстрийт е изключително плашещо група хлапаци с по няколко хиляди долара в сметките си да се месят активно в играта на големите.

"Прощавайте, да не би погрешните хора да манипулират пазара?!" беше един от най-често споделяните туитове, след като се разбра за ограничаването на търговията с акциите на компанията за игри. Именно това е голямата тема, която ще се разисква през следващите месеци - ще могат ли "погрешните хора" да станат фактор на пазарите.

Повечето анализатори смятат, че дори и при координирани действия на много

дребни частни инвеститори

те носят голям риск от загуби. Призивите "купувайте сега" може да се окажат лъжливи или споделени от инфилтрирани във форумите представители на финансовото статукво. Така например в удара с GameStop на печалба излязоха и няколко големи фонда, които надушиха "плячката" и се включиха в залагането на страната на "тълпата". Успоредно с това форумната група в Reddit нарасна с няколко милиона души. В тях обаче се вляха и представители на загубилите фондове. Затова започнаха въпросите дали няма да има подставени лица, които да манипулират останалите. От друга страна, тези, които може да бъдат "ужилени" от такъв удар, вече са част от групите и ще знаят за какво трябва да внимават.

Какъв ще е

крайният

резултат

от всичко това, засега можем само да гадаем. Според някои анализатори големите играчи за първи път са хванати натясно и в бъдеще едва ли ще допуснат подобни сътресения.

Ударът обаче, изглежда, е доста болезнен - това пролича и от паниката, в която изпаднаха всички големи финансови институции в САЩ. Най-важната поука в случая е, че масите разбраха, че след като се обединят, може да се включат в надхитрянето с костюмарите от милиардните фондове.

Оттук нататък всяко политическо решение, ограничаващо правата на частните инвеститори, което ще е в полза на Уолстрийт, ще бъде доста

непопулярен ход

за новата американска администрация.

А и не е ясно как това ще се приеме от няколкото хиляди души, които за кратко успяха да изкарат пари за колежа на децата си от надменността на свръхбогатите и арогантни инвеститори.