Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мечтае с изобретението си да спаси света: "Войната ще остане в миналото"

Той е едва на 14 години. Всеки ден се труди неуморно в ранчото до Ригби в Айдахо. Със семейството му са се преместили неотдавна там от малката им дървена колиба до Бийвър в Юта, построена от дядо му, в която се ражда той и четирите му по-малки братя и сестри.

Един ден, докато кара конския впряг, с който оре картофено поле в прави, успоредни линии, той сякаш като насън улавя в браздите бъдещето. Виждайки там електронната телевизия.

Фило е едва на 14 години. Да кажем отново. Толкова рано го връхлита най-брилянтната му идея. Докато оре, той си представя система, която ще разбие изображението на хоризонтални линии и ще ги сглоби отново в картина в другия край. Само електроните могат да улавят, предават и възпроизвеждат ясна движеща се фигура. Трябва много работа, но ще стане.

Безспорен гений. С брилянтен ум. За съжаление Фило Тейлър Фарнсуърт е един от най-пренебрегваните изобретатели на XX век и бива ограбен от алчността на американската корпоративна система. Истинският баща на електронната телевизия умира в дългове на 64 години в Солт Лейк Сити, притежавайки над 300 патента, които помагат за създаването на електронния микроскоп, инкубаторите, инфрачервените устройства за нощно виждане и други, включително един от първите патенти за контролиран ядрен синтез.

Когато семейство Фарнсуърт заживява в Айдахо, където бащата Луис допълва доходите от земеделие, най-големият му син е развълнуван главно от факта, че новият им дом е електрифициран с генератор Delco, осигуряващ захранване за осветлението и селскостопанските машини.

Фило има вроден усет към механичните и електрическите технологии и се учи бързо, ремонтирайки капризния генератор. На тавана също така открива много технологични списания, както и изгорял електрически мотор сред някои вещи, изхвърлени от предишните наематели. Така един ден момчето просто преобразува ръчно задвижваната машина за пране на майка си в електрическа.

На следващия пък печели $25 от съревнование, обявено в списание, за изобретяването на магнетизирана ключалка за кола.

Естествено, той е абсолютен отличник по химия и физика в гимназията. Веднъж разкрива идеите си относно електронна телевизионна система в клас пред учителя по природни науки Джъстин Толман, който е впечатлен и го насърчава да продължава в същия дух.

Как Фило със своето творение се забърква в епична съдебна битка (Давид срещу Голиат) - четете в "Космос"