Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цената на луксозния дворец, приписван на Путин надхвърля 1 млрд. евро.
Цената на луксозния дворец, приписван на Путин надхвърля 1 млрд. евро.

Документален филм разследване, разпространен в социалните мрежи от арестувания руски опозиционен лидер Алексей Навални, показа разкошен дворец на брега на Черно море, за който се твърди, че е притежание на руския президент Владимир Путин. Впоследствие информацията беше официално отречена, а руският милиардер Аркадий Ротенберг обяви, че той е истинският собственик на имота.

Съмнителното обвинение обаче отново поднови дискусията дали Путин тайно не е най-богатият световен лидер на всички времена. Формално официалната годишна заплата на руския президент възлиза на 8,6 милиона рубли, което е

еквивалентно

на 116 000 долара,

но според различни съобщения той е собственик на богатство от около 200 млрд. долара.

Поне тази сума се споменава през 2017 г. от бившия изпълнителен директор на Hermitage Capital Management Бил Браудър, който разкри своята оценка под клетва пред Съдебната комисия на Сената на САЩ. Твърди се, че парите са обвързани в множество банки и инвестиции на Запад.

Всъщност сериозните издания се пазят от споменаването на точни суми за съвременни лидери, въпреки че има много въпроси дали президентът на Русия разчита само на заплатата си. В същото време едва ли някой може да каже със сигурност какво е личното състояние на Путин, който вече най-дългогодишният лидер в Русия от Йосиф Сталин насам.

Въпросът за богатството на държавните глави в историята по принцип е много сложен. Затова по правило в списъците с най-богатите сред тях са монарси и абсолютни властелини и точно те са

собственици на несметни съкровища

Така например по приблизителни оценки състоянието на членовете на династията на Саудитска Арабия би трябвало да възлиза на космическите 14 трилиона долара, а само личните средства на султана на Бруней Хасанал Болкиа са с нетна стойност над 20 млрд. долара.

Все пак за последните стотина години богатството може да се измери повече или по-малко обективно, като се коригира с инфлацията. По същия начин се сравнява номиналният БВП на Съединените щати за съответните периоди и след това се преобразува в съвременни щатски долари. Съставянето на списък на най-богатите исторически личности е било силно затруднено и заради проблеми, произтичащи от различните определения за богатството,

начини за измерването му

и различни икономически модели в историята. Затова не е възможно да се определи и най-заможният човек в цялата история.

Последният фактор също е много важен. Така например различни икономисти номинират Йосиф Сталин сред 10-те най-богати хора на всички времена заради неговия "пълен контрол над нация с 9,6% от световния БВП".

По изброените критерии може да съдим за притежанията и на някои други от най-известните фигури в историята. Роден в сравнително бедно семейство на остров Корсика, Наполеон се издига до самозван император на Франция след Френската революция и завладява огромна част от Европа в началото на XIX век. По това време се твърди, че богатството му е 100 милиона франка. Тогава един франк струвал 20 американски цента, така че

състоянието на Наполеон

днес би възлизало на около 400 млн. долара.

Адолф Хитлер, един от най-мразените диктатори в историята, пък печели милиони от продажбата на книгата си Mein Kampf. Според документален филм от 2014 г. фюрерът на Третия райх е притежавал 1,1 милиарда райхсмарки, което се равнява на 6,5 милиарда долара в днешни пари.

Франсиско Франко управлява Испания от 1939-а до смъртта си през 1975 г. и е отговорен за убийствата на стотици хиляди хора. Оценките на богатството на диктатора през 1975 г. възлизат на 100 милиарда песети, които днес се равняват на около 3,8 милиарда долара.

В по-ново време туркменският президент Сапармурад Ниязов беше един от най-репресивните и автократични диктатори, които светът някога е виждал, и може би най-ексцентричният. Списък с всички негови потиснически и нелепи постановления е извън обхвата на една статия, но някои, които се открояват, включват преименуване на месеците и дните от седмицата на членовете на семейството му, забрана за използване на плейбек по време на концерти, прогонване на всички кучета от столицата, забрана на тютюнопушенето в обществените сгради и дъвченето на тютюн в цялата страна, както и забраняване на... опера, балет, цирк, описани като

“ненужни... нехарактерни за туркменската култура”,

дълга коса и брада, грим по телевизията и златни зъби.

Той също така организира избори, на които беше единственият кандидат, и избра всички членове на парламента, преименува градове, училища, летища и дори метеорит след себе си, култивирайки безпрецедентен култ към личността, 12-метрова златна статуя, която се върти, за да гледа винаги към построеното слънце, и струваше 12 милиона долара. Правозащитните организации изчисляват, че личното му състояние надхвърля 3 милиарда долара, включително 1-2 милиарда долара в Дойче Банк в Германия.

Комунистическите владетели на Румъния Николае и Елена Чаушеску в продължение на почти четвърт век от 1965 до 1989 г., са "оценени" на 2 млрд. долара. Дворецът им в Букурещ беше наречен "най-пищният в света" и в момента е третата по обем сграда на планетата. Нареченият по ирония на съдбата Дом на народа струваше 1,7 млрд. долара и се строеше, докато румънските граждани страдаха от недостиг на храна, гориво, лекарства и други основни продукти. Арестувани и обвинени в "геноцид" над собствения си народ в прибързан едночасов процес от военен съд, те бяха незабавно екзекутирани чрез разстрел на Коледа 1989 г.

Социализмът се оказва много доходен

и за друг емблематичен лидер - Фидел Кастро. Дългогодишният лидер на Куба, който е бил министър-председател на карибската държава от 1959 до 1976 г. и президент от 1976 до 2008 г., може да е подкрепял марксистко-ленинските ценности, основани на справедливо разпределение на богатството, но това не му е попречило да натрупа огромно лично състояние. През 2006 г. неговата нетна стойност се оценява от "Форбс" на 900 милиона долара, а когато се коригират спрямо инфлацията, те се равняват на 1,15 млрд. долара в наши дни.

Саддам Хюсеин също е натрупал колосално богатство като президент на Ирак от 1979 до свалянето му през 2003 г. Тогава то се изчислява на 2 млрд. долара според "Форбс", което е около 2,8 млрд. долара към 2021 г. Мохамед Сухарто, президентът на Индонезия в периода 1967-1998 г., е откраднал между 15 и 35 млрд. долара. След него се нарежда Фердинанд Маркос, бившият държавен глава на Филипините за времето от 1972-ра до 1986 г., който е присвоил между 5 и 10 млрд. долара.

В класациите на най-богатите често присъстват и държавници от демократични страни. За разлика от диктаторите обаче техните състояния са натрупани от законна дейност или по наследство, а не на гърба на нещастни поданици.

Най-богатият досега британски министър-председател е Едуард Смит-Стенли, 14-и граф на Дерби.

Той е водил правителство в продължение на три мандата в средата на XIX век и остава в историята като най-дългогодишния лидер на Консервативната партия. Аристократът, който е бил собственик на много наследствени земи, е притежавал състояние от около 9,3 милиона долара, което в днешни пари възлиза на 1,3 милиарда долара.

Първият американски президент

Джордж Вашингтон е и втори по богатство

на този пост. Той е притежавал плантация от 8000 акра в Маунт Върнън, която имала пет ферми. Бащата основател е бил и нещо като магнат на недвижими имоти, притежаващ земи от Вирджиния до Ню Йорк. Коригираната от инфлацията пикова нетна стойност на Вашингтон се равнява на солидните 553 млн. долара.

А най-богатият президент на Америка е не друг, а Доналд Тръмп. Когато спечели президентския пост през 2016 г., според "Форбс" нетната стойност на имуществото на магната достига 4,5 млрд. долара, но оттогава спадна до 2,1 млрд. долара. Предизборните кампании на действащия доскоро президент са и едни от най-скъпите, които страната е виждала.