Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Опозиционерът Алексей Навални СНИМКА: Ройтерс
Опозиционерът Алексей Навални СНИМКА: Ройтерс

Руският опозиционер Алексей Навални заяви, че днешното му явяване пред съда е опит да се внуши страх на милиони руснаци и отправи обвинения срещу президента Владимир Путин, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Най-важното в този процес е да бъдат сплашени огромен брой хора. Пращаш в затвора един, за да накараш милиони да се страхуват", заяви опозиционерът, който може да влезе в затвора за 2,5-3,5 години за нарушаване според властите на мярката си за неотклонение - подписка.

На заседанието в московски съд обвинението заяви, че опозиционерът "е нарушавал системно" изискванията на условната си присъда от три години и половина затвор, издадена срещу него през 2014 г., и поиска условното му наказание да бъде заменено с ефективно.

Това искане предизвика напрегната размяна на реплики с адвокатите на Навални. Според Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Навални не се е явявал да се подписва, както изисква наложената му мярка. Защитата на опозиционера каза, че причина за това, е че Навални е бил на лечение в Германия, където се е възстановявал от отравяне.

Самият Навални заяви пред съда, че е изпратил на ФСИН адреса си в Германия. "Какво друго можех да направя? Трябваше да ви изпратя видео от физиотерапията ми ли?", запита той от остъкленото пространство, отделено за подсъдимите.

По данни на специализираната НПО "ОВД-Инфо" пред съдебната палата днес са били арестувани около 131 души, предаде Ройтерс. Пред съда имаше масирано присъствие на полиция за борба с безредиците, след като съюзници на Навални призоваха привържениците му да се съберат, за да го подкрепят. Проявата беше забранена от властите, отбелязва АФП.

През последните два уикенда в цяла Русия се състояха многолюдни демонстрации в подкрепа на Навални - най-голямата протестна вълна в страната за последните години. И двата пъти бяха арестувани хиляди участници в тези акции.

Припомняйки за тези арести, Навални изрази надежда хората все повече да осъзнават, че "не е възможно да пратиш хиляди или стотици хиляди хора в затвора". "Когато те го осъзнаят, а този момент ще дойде, няма да можете да хвърлите в затвора цялата страна", заяви той.

Навални отново обвини президента Путин, че е наредил отравянето му с нервнопаралитично вещество миналото лято. Владимир Путин "ще влезе в историята като Отровителя на долните гащи", каза той, намеквайки за начина, използван за отравянето му. Според него отровата е била сложена в бельото му в хотела в град Томск, където беше отседнал при пътуване в Сибир.