Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отключи ли се рестартът на природата заради блокажа на световната икономика? Възможно ли е, наистина, наложената на човека карантина да прочисти трайно въздуха, да намали пластмасовите отпадъци в моретата и да ги напълни с риба? Или усещането за промяна ще се окаже измамно...

На пръв поглед сякаш дадохме голяма глътка въздух на Земята. В първия пик на кризата, когато лебедите и делфините се завърнаха в каналите на Венеция, глобалните дневни емисии на въглероден диоксид бяха спаднали със 17%. Азотният диоксид над Европа и САЩ се срина с 30%, а в злополучния Ухан – с цели 93. С колосалните 500 процента спаднаха отпадните води от промишлеността. Стойността на разтворения кислород се увеличи със 79 на сто, а нивото на шум на Земята стихна на места с 68%.

Невероятно, но съвсем осезаемо се успокои дори сеизмичният шум на планетата. НАСА засне чист въздух над Китай, а много индийци за първи път в живота си видяха Хималаите от градовете си. Наистина, впечатляващо. Но, уви, това не са всички данни в тази извънредна история...

Локдаунът премести хората от офисите в домовете им и показа, че така може да се работи ефективно. Гъвкавото работно хоум офис време скъси досадните събрания и служебни пътувания, без да влоши крайния резултат. НО, оказа се, че потреблението на електричество по целия свят се покачва. А както добре знаете, на този етап свръхпроизводството на ток не е комплимент към екологията. Стана ясно, също така, че може и френският риболов да е паднал с 50 на сто, а корабите в Средиземно море да са с цели 80 процента по-малко, но пластмасата в океаните продължава да се увеличава дори и в кризата.

Хората действително се прибраха у дома, но на много от тях нивото на отговорния за регулиране на стреса кортизол се повиши, което отслаби имунните им системи и ги уязви не само към COVID-19, но и към други болести. Канадците обаче извадиха оптимистично изследване, според което голяма част от човечеството е подобрило начина си на хранене. Дали пък оттук не идва и отговорът на онази голяма загадка с презапасяването с тоалетна хартия :)

Какъвто и да е крайният резултат, локдаунът ни показа, че всяка криза е възможност. Която обаче трябва смело да яхнем. Затова в този „Космос“ ще изследваме истинските причини за замърсяването, какво следва като стратегия за спасяването на Земята и наистина ли в отговор на агресивната ни експанзия планетата ни е обявила биовойна. Ще търсим неизвестни цивилизации в Тихия океан, изчезналата скица „Дървото на живота“ на Дарвин и най-бруталния варварин сред мафиотите. Ще видите как умни българи са на крачка да спечелят конкурс на НАСА за завладяването на Марс, но и тъжната история на един велик изобретател от миналия век, издъхнал в дългове под натиска на корпорациите.