Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Израел и Косово обявиха официално установяването на дипломатически отношения между двете държави, съгласно споразумението което беше подписано с посредничество на САЩ. Косово ще бъде първата държава в Европа с мнозинство от мюсюлмани която открива посолство в Йерусалим.
Израел разглежда новите си отношения с малката държава на Балканите като част от по-широк процес на нормализиране на отношенията с арабските и ислямските страни, благодарение на споразумения, подписани с съдействието на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп.
По време на церемонията по пописването, проведена на платформата Zoom за видеоконференции , израелският външен министър Габи Ашкенази заяви че, новите отношения са "исторически" и "отразяват радикалната политическа промяна в региона, както и в отношенията на арабските и мюсюлманските държави с Израел.
Израелското външно министерство заяви че, церемонията включва откриването на мемориална плоча, която ще бъде поставена на входа на посолството на Косово в Йерусалим, когато се отвори в следващият месец март.
Косовският външен министър Мелиса Хардина-Стубла заяви, че нейната страна и Израел имат "историческа връзка" и всеки от тях е преминала "дълъг и труден път, докато се превърнаха в държава и народ".