Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Германската канцлерка Ангела Меркел защити европейския подход към доставянето на ваксини срещу коронавируса и призова за разбиране относно темпото на ваксинацията, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

На някои места темпото е по-бавно, каза Меркел след консултации с лидерите на 16-те германски провинции, представители на Европейската комисия и производители на ваксини.

"Мисля обаче, че също така има сериозни причини защо беше по-бавно", заяви тя.

Според нея причините за по-бавната ваксинация в Германия, отколкото в други държави, включват това, че производствените възможности в Европа например са ограничени в сравнение с тези в САЩ, че Европейският съюз доста време е водил преговори по въпросите за задълженията и че общността не е избрала да прави спешно одобряване на ваксини.

"Все пак тук става дума и за доверие", каза Меркел, като добави, че препоръчваните интервали между първата и втората ваксинация са били решени след обмисляне, а в други страни като Израел има различен подход към данните.

Според нея ваксинациите срещу коронавируса може да са необходими през идните години.

"Може да се окаже, че все пак ще трябва да се ваксинираме в продължение на много години. Това е подобно на ваксините срещу грип, при които всеки път човек се ваксинира отново срещу новите мутации", заяви тя.

"Ако този вирус продължи да се променя, имаме още един проблем", каза Меркел.

По думите й е възможно да няма пълна сигурност, дори във връзка с ваксините.

"Ако например се появи мутация, спрямо която ваксината не работи, тогава започваме всичко отново", каза тя.

Меркел се обяви против предоставянето на привилегии на хората, които се ваксинират.

Канцлерката също така заяви, че докато не се изясни въпросът дали ваксинираните хора могат да пренасят вируса, няма смисъл да се обсъжда тази тема.